Стилиян Аврамов, водач на листата на коалиция ЛИДЕР-НИЕ в Смолян: Политикът е адвокат на народа си

Стилиян Аврамов, водач на листата на коалиция ЛИДЕР-НИЕ в Смолян: Политикът е адвокат на народа си

Стилиян Аврамов, водач на листата на коалиция ЛИДЕР-НИЕ, област Смолян в един откровен разговор за живота в България, вълшебството на Родопите и населението им, което въпреки и значително намаляло, сякаш е успяло да се опази от върлуващата пошлост и лошотия навред. Донкихотовско ли е в наши дни да се стремиш да изкорениш у хората наложеното с години мнение, че политиците са нереализирани хора, превърнали се в хитреци, търсещи слава и бърза печалба, и как е възможно България да се превърне в рая на Европа?!

Ако трябва с няколко думи да се опишете, кои биха били те? Как решихте да се занимавате с политика и какъв бе вашият мотив за това?

Няма по-трудно от това, човек да се опише сам. Предпочитам хората да ме опознаят и сами да преценят, дали да ми гласуват дорение или не. Зятова и отделям цялото си време до 12 май за лични срещи с избирателите. Някак си неестествено и излишно гръмко ми звучи думата „избиратели”, защото зад нея стоят хора, които ежедневно се борят със своите малки и големи проблеми, които мечтаят, чувстват, обичат, а някои си решава, че му е удобно да ги групира и бърза да им сложи етикет, защото така е по-благозвучно за партията и кампанията му.

Водач сте на листата на ЛИДЕР-НИЕ в Смолян. Това случайно ли е или е ваш избор?

За мен е огромна чест фактът, че партия ЛИДЕР ми гласува доверие да водя листата на коалицията в най-красивия район на България. Освен от великолепната природа, съм силно впечатлен от жителите на Родопите. Те са успели да изолират от върлуващата пошлост навред и да запазят ведростта и добротата си. Отдавна не съм виждал толкова много усмихнати, гостоприемни и положителни хора на едно място! Тук се чувствам като у дома си. Аз съм част от стария известен родопски Коруев род. Щастлив съм, че офисът на партията ни е в Райково до къщата на Тодор Коруев.

Вие сте издигнат от партия ЛИДЕР, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Неговите интереси ли ще защитавате в бъдещото Народно събрание?

Очаквах подобен въпрос и ви благодаря. Да, действително политическа партия ЛИДЕР е свързана с г-н Ковачки. Той е нещо като нейн идеолог, помага изключително много, особено в икономическата част на програмата ни, където му е силата. Управленските политически решения обаче се вземат от легитимните ръководни органи на ЛИДЕР.

Това, което не мога да не кажа за г-н Ковачки е, че той се бори за утвърждаване и развитие на своя бизнес, в условията на тежка икономическа криза, стреми се да бъде коректен работодател, като понася върху себе си негативите от кризата, но не е предприел никакви съкращения, както и не е нарязал производствен актив за скрап.

Що се отнася до партия ЛИДЕР, моята цел и тази на колегите ми е да дадем тласък на икономическото развитие на държавата, да способстваме за откриване на нови работни места, да направим така, че трудещите се да получават адекватни възнаграждения, пенсионерите да се радват на достойни старини, а бъдещето на децата ни да не минава през терминали 1 и 2 на летище София!

Как протича кампанията ви в област Смолян?

Стараем се да се срещаме с максимален брой хора в областта, което е доста амбициозна задача, защото все пак тук живеят над 100 000 души. Изцяло разчитам на личния контакт, за осъществяването на който не пестя сили и средства. За мен е привилегия да бъда приет чистосърдечно от родопчани, да разговарям с тях и да им помогна, ако това е по силите ми. Не съм от политиците, които на всяка цена държат да попаднат в Парламента!

Политиката мръсна дума ли е?

В момента е мръсна дума, загубило стойността си клише, което дразни и още повече потиска вярата им в безоблачното бъдеще. В действителност ролята на политиката е да дава надежда, да очертава дългосрочни хоризонти за сигурен и добър живот. А тази на политиците е да не си чешат езиците и да си гледат интереса, а да бъдат проводник на всичко това. Политикът е дистрибутор на идеите и нуждите на народа в Парламента. Той е адвокат на хората! Затова и неговата роля е изключително важна и отговорна за развитието и просперитета на държавата.

Какво по-различно смятате, че можете да дадете, да направите за сънародниците си?

Политиката е колективно занимание, всъщност затова и съществуват и партиите, където в името на осъществяването на определени цели на едно място са събрани различни хора по образование, професии и занимания. Ясно е, че сам не бих могъл да направя чудеса, но моята партия ЛИДЕР залага основно на икономическото развитие на страната. Ще се стремим да постигнем такова разпределение на средствата от еврофондовете и конкурентноспособна икономика, модерно европейско земеделие със справедливо разпределяне на средствата и превръщане на България в желана туристическа дестинация.

Хората са уморени от лъжите на политиците. Имате ли притеснения, че това може да рефлектира върху вас? Какво ще направите, за да ви повярват?

Искреността е моето основно оръжие! Действително хората се умориха, преходът се оказа твърде дълъг, изтощителен и разбойнически. А дали се страхувам – не, защото нямам намерение да ги лъжа. Запазената марка на политиците: „Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая”, не ми е по вкуса. Аз самият съм уморен от лъжи, така че с риск да бъда болезнено откровен и дори на моменти жесток, ще се постарая да съм максимално честен. Животът ме е научил, че трябва да даваш най-доброто от себе си, без очаквания. В този смисъл ще се радвам на всяка победа. Колкото и да ми се иска, не вярвам, че промяната може да стане веднъж, а и за да се променят всички, първо трябва да се променят шепа хора. Икономист съм по образование и опитът ми показва, че успееш ли да привлечеш ранни потребители, мнозинството идва само.

Преди малко споменахте прехода, не мога да не ви попитам как стана така, че след толкова дълго мъчително и изпълнено с надежди чакане пак се озовахме на опашката на Европа?

Споменах за прехода, тъй като в момента голяма част от бедите, които изпитват моите сънародници са в следствие на него. Той се оказа изключително дълъг, мъчителен, свързан с унищожаването на десетки хиляди работни места, на производствени активи за десетки милиарди долари, смяна на собствеността, хищническо разграбване, рязане на цели заводи и производствени бази на скрап, ликвидиране на отрасли в икономиката. Всичко това с една единствена цел – да станем слаба държава с неконкуренстоспособна икономика и ниска производителност на труда. Само за пример ще дам, че към края на осемдесетте години в България са се ползвали около 12 000 МВтЧ ел.енергия с тенденция към увеличаване, а сега потребяваме между 3 500 – 4 200 МВтЧ ел.енергия, като имаме доста мощности в излишък. В изпълнение на стратегия Ран-Ът България трябваше да се превърне в аграрна държава, развиваща туризъм, търговия, услуги. Промишлените производства, които следваше да генерират добавена стойност малко по малко бяха ликвидирани. В селското стопанство наблягаме основно на зърнени култури, където се разпределят повече судсидии, а пренебрегваме зеленчукопроизводството и животновъдството, където разчитаме основно на внос. Внасяме ябълки и картофи от Полша, домота от Турция и Гърция, китайски „смилянски” боб, чесън, даже мартеници, вместо да насърчаваме родното производство. От мечтана туристическа дестинация, известна с неповторимата си природа и красота, България се превърна в най-евтиното място в Европа за алкохолен и секс туризъм. Доскоро се гордеехме с енергетиката си, но напоследък и тя се превърна в мръсна дума.

Начертахте доста мрачна картина. Как виждате промяната? Какво предлагате?

Далеч съм от мисълта, че заграбените и унищожени активи могат да се възстановят. Трябва обаче да мислим в посока насърчаване българското производство чрез създаване на данъчни и други стимули, да се борим за развиване на модерно селско стопанство във всичките му подотрасли.

Говорите като политик, но по-скоро ме интересува какво конкретно мислите да направите вие в името на тази промяна, за която стана дума?

Давам си сметка, че съм се захванал с трудна задача. Със сигурност мога да кажа, че не съм поредният решил да използва политиката като стълба, която гарантира власт и благополучие. По-скоро гледам на нея като на възможност да открия хората, които мислят като мен. Сигурен съм, че ще срещна много съмишленици, които въпреки, че не са избягали в чужбина живеят като емигранти в собствената си страна. Нямаме право да се отказваме, дължим го на децата си! Дори и да не успеем, трябва да знаем, че някои от идеите ми днес могат да се сторят някому прекалено наивни или дори утопични! Поемам този риск, защото ако днес те звучат логично, то те не биха имали стойност в бъдеще. Нали идеите трябва да изпреварват времето си, да внасят елемент на изненада, а не да звучат остаряло или като естественото развитие нанещо до болка познато!

Това, което със сигурност искам да изебегна са гръмките лозунги, надуването на празни балони, използването на високопарни, лишени от смисъл думи и кухи обещания. Търся пряк контакт с тези, които мечтаят за промяна, готов съм да чуя различни предложения, да потърся решение на всеки проблем, защото зная, че голямата промяна ще дойде в следствие на желанието и вярата в народа. Точно затова ще се постарая да запаля този пламък в хората и да ги накарам да повярват, че не всичко е изгубено, че можем заедно да създадем добри условия за живот у нас!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе