Стефан Цанев: Преди 89-та новините бяха все "хубави", сега търсим добрата новина "под дърво и камък"

Стефан Цанев: Преди 89-та новините бяха все "хубави", сега търсим добрата новина "под дърво и камък"

След промените се стигна до корумпираност и до цинично отношение към самата идея за демокрация, каза в предаването “Нощен хоризонт” Стефан Цанев.

В предаването ни бяха припомнени думите на Цанев от 1992-ра година: “Героят на нашето време е лумпенът, който много бързо зае празното политическо пространство на отдръпналата се интелигенция, това са хора със съмнителна биография, мижитурки, превърнали се в политически герои и вождове. Тези хора са опасни не толкова за обществото ни, а за неговите идеи, които могат да компрометират.”

“Около последния том на моите Хроники се замислих колко малко знаем какво е представлявал тоталитарният режим, когато новините бяха все хубави, а сега търсим добрата новина под дърво и камък”, сподели още Стефан Цанев.

“Спирам Хроники-те до влизането ни в ЕС. Мисля, че не много добре разбираме значението на този акт, че ставаме граждани на една огромна империя, на многонационална държава”, отбеляза писателят. По думите му, “две са възможностите: или да се претопим в многолюдието от националности, или другите народи да ни помогнат да се издигнем не само икономически, но и духовно.” Среден път според Стефан Цанев няма.

“Разпространена е тезата, че по време на социализма не е създадено нищо, а това не е вярно”, каза още Цанев. Според него, през онзи период “изкуството на съпротивата” е създало творби, които са равностойни на създадените между двете световни войни.

Вирни се горе