Стефан Гамизов: „Цанков камък" е проектът на ДПС в енергетиката

Стефан Гамизов: „Цанков камък" е проектът на ДПС в енергетиката

В този си вид прокуратурата и Национална следствена служба нямат нужния капацитет, за да може да се стигне до такова ефективно разследване, което да даде възможност за осъдителни присъди по проекта “Цанков камък”, твърди енергийният експерт.

Интервю на Росица Ангелова, Информационна агенция КРОСС

Г-н Гамизов, дни преди премиерът да обяви, че в проекта „Цанков камък" има злоупотреби за милиони левове, вие казахте, че този проект трябва да бъде разследван от прокуратурата, какви бяха вашите аргументи? Цанков камък е класически проект за смайваща по размерите си злоупотреба в енергийния бизнес. В момента това е най-скъпият в целия свят хидроенергиен проект. Той беше структуриран по начин, който да позволява разходите в него да нарастват главоломно и практически без да се слага какъвто и да е таван. „Цанков камък" е проектът на ДПС в енергетиката. Това е проектът, за който може да се каже, че ДПС е имал квота в злоупотребата в енергийния сектор. Основните играчи в този проект са естествено политическата сила, наречена ДПС и любимецът на Ахмед Доган и Илия Павлов навремето – Николай Вълканов.

Самото ДПС излезе днес с писмо до главния прокурор, в което настоява да се изяснят обстоятелствата около цената на проекта, кой го е одобрил и т.н., как ще коментирате този факт? Аз прочетох това нещо и откровено ви казвам, много се смях. Това е просто цинично. Разходите по този проект са над 450 милиона евро за единица хидроенергийна мощност, която ще бъде произведена там. Това е смайващ рекорд за най-скъп хидроенергиен проект в света. С тези параметри съвсем спокойно трябва да се кандидатства за книгата на рекордите. Това е проект, който е емблематичен пример как не трябва да се прави енергиен проект. Но не трябва да се допуска този проект да отклони вниманието на обществото от по-голямата злоупотреба, която се нарича АЕЦ „Белене". Управляващите много удобно се опитват да отклонят вниманието само върху „Цанков камък" и някакси започват нещата около АЕЦ „Белене" лека-полека да утихват. Но ако в този проект са откраднати между 250 и 300 милиона евро, някъде толкова са парите, които са употребени и са върху стойността на проекта, то в АЕЦ „Белене" говорим за сума, която е между 2 и 3 милиарда евро. Да не се окаже накрая, че са ни подхвърлили по някакъв циничен начин по-малката от двете огромни далавери, та ние да се затичаме след популизма, защото зад тази далавера стои и Ахмед Доган. И по някакъв начин да бъде избутана АЕЦ „Белене", която ще ни унищожи буквално като общество и ще ни съсипе икономически. Основният двигател присъства и в двата проекта и той се нарича Богомил Манчев. Великият консултант в енергетиката и създателят на най-скъпите проекти, които просто унищожиха българската енергетика и най- вероятно са на път да я оставят без бъдеще.

Насочването на вниманието към тези два проекта не е ли опит да се наложат нечии други енергийни интереси? Не, категоричен съм по въпроса. Аз съм човек от енергийния бизнес и проектите, които сме разработвали през последните 10 години, имат една характерна черта – те са много евтини и поради тази причина аз съм бил в постоянна – не конкуренция, а свирепо сме били преследвани от цялата политическа корупция, защото сме създавали евтини проекти, които не са ограбвали обществото. Само че както е известно, аз не съм приятел на Бойко Борисов, а един от неговите свирепи критици и е абсолютно цинично да се твърди, че тези проекти се блъскат към законосъобразност, за да се отвори вратата на други. Нека да ни я отворят и ще видите тогава какво ще се случи. Аз ви гарантирам, че моята консултантска компания може да сглоби ядрена мощност на половината пари, на които струва АЕЦ „Белене", и то с технология, която е 20 години по-съвременна. С парите за „Цанков камък" можем да възстановим в българската енергетика около 1000 мегавата – 40 пъти повече, отколкото на „Цанков камък". Така че в случая не може да се говори за конкуренция. В нормалния бизнес не се конкурираш с престъпници и хора, които ограбват обществото. Престъпниците се разчистват, за да може нормалният бизнес да създава нормална икономическа среда. Ами нека да дойдат други интереси, за да може да има ядрена енергетика в България, която да струва наполовина, да има топлоелектрически централи, не като тази смешна инвестиция в Марица-Изток 1, което също е рекорд за ТЕЦ – 660 мегавата струват на българското общество 1 милиард и 200 милиона лева.

Според Вас прокуратурата ще успее ли да събере доказателства за злоупотреби в „Цанков камък"? В този си вид прокуратурата и Национална следствена служба нямат нужния капацитет, за да може да се стигне до такова ефективно разследване, което да даде възможност за осъдителни присъди. Факт е, че те поддържат комуникация с хора като мен, предполагам и с други и изявяват желание да получат нужната компетентност, за да може да се стигне до разнищването на тези случаи. За да стигне до това обаче, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков трябва да осигурят нужните средства на прокуратурата, за да може да се извърши ефективно разследване. Едно разследване за злоупотреба, която е в милиарди евро, не може да бъде извършено от чиновници или полицаи, които взимат 500 лева заплата. Тези разследвания се правят по много сложен начин, замесени са международни консултанти в тях. Става въпрос за транснационална корпоративна престъпност, която има собствени политически лобита и т.н. и т.н. Много е важно в момента да разберем дали ще останем само на нивото на PR -а и само ще кажем: „Имахме един гьол за шарани и аз го дадох на прокуратурата или Доган взе милион и половина и аз го дадох на прокуратура" или реално ще помогнат на прокуратурата, за да може да се стигне до разплитане на истината по този въпрос. Всичко останало е фалшив и отвратителен популизъм.

Вирни се горе