Статистиката сочи, че: Над 13% се е увеличила линията на бедност за година в област Смолян

Статистиката сочи, че: Над 13% се е увеличила линията на бедност за година в област Смолян

Разговор с Николай Славов – началник отдел „Статистически изследвания” – Смолян, към ТСБ – Пловдив.

Г-н Славов, готови са данните на статистиката за прага на бедност за 2016 г. Кои са индикаторите и какво показват цифрите за обласкт Смолян?

— Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

През 2016 г. линията на бедност за област Смолян e 299.33 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 22.3% от населението на областта. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 13.4%, а относителният дял на бедното население намалява с 2.8 процентни пункта.

Данните за 2016 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.3 до 27.7%, или с 5.4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 47.2%, или с 24.9 процентни пункта.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

За какви лишения най-често става въпрос?

— Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (71.8%) и почивката извън дома (61.9%). Успоредно с това 0.7% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.5% – цветен телевизор, 13.1% – автоматична пералня, а 52.6% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Близо една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 37.9% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си.

Къде сме ние, област Смолян, по отношение на линия на бедност?

— Важен аспект в изследването на бедността е нейното проявление по области. При изчисляване на линията на бедност за всяка област е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво – 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта. През 2016 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик – съответно 194 и 204 лв., а най-високата – в област София (столица) (473 лв.), следвана от областите Стара Загора (332 лв.) и Габрово (328 лв.).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен – 31.4%, Пазарджик – 28.2% и Варна – 26.6%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Ямбол – 14.4%, Силистра – 14.9%, и Благоевград – 15.7%.

Линията на бедност за 2016 г. намалява спрямо 2015 г. в 21 области, като най-голямо е намалението в областите Благоевград (с 19.2%), Враца (с 16.9%), Видин (с 16.3%), Пловдив (с 14.2%), Варна (с 13.1%), Русе (с 12.7%) и Ловеч (с 10.5%). Основната причина за по-ниския размер на линията на бедност се дължи на намаляването на средния размер на дохода от труд за всички области, по-съществено в областите Видин и Враца – съответно с 29.2 и 28.2%.

Линията на бедност за 2016 г. се увеличава спрямо 2015 г. в областите Кърджали (със 17.0%), Смолян (с 13.4%), Кюстендил (с 8.6%) и Монтана с 3.6%. Водещите причини за увеличението са:

  • Увеличаване на относителния дял на заетите лица в наблюдаваната съвкупност (с 4.7% за област Силистра и с 3.6% за област Смолян).

  • Увеличаване на средния размер на дохода от пенсии в областите Смолян (с 49.9%), Монтана (с 41.1%) и Кърджали (с 33.9%).

  • Намаляване на броя на безработните и други икономически неактивни лица.

Област Ямбол е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете – 9.1%, а с най-високо равнище е област Сливен – 29.9%. В област Силистра жените са с най-ниско равнище на бедност – 13.5%, при 32.8% за област Сливен. В областите Ямбол, Русе, Смолян, Стара Загора и София (столица) относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете. В десет области – Ловеч, Велико Търново, Монтана, Габрово, Благоевград, Добрич, Силистра, Перник, Видин и Враца, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

Вирни се горе