Смолянско момиче работи като доброволка в Замбия

Смолянско момиче работи като доброволка в Замбия

Интервю на ГПЧЕ “Иван Вазов” – Смолян с Ангелина Георгиева, още едно забележително момиче, завършило смолянската Езикова гимназия.

Здравей, Ангелина! Ти завърши ГПЧЕ през 2012 година, след това завърши висшето си образование в Англия (University of Portsmouth), живяла си в Брайтън, а сега се намираш в Замбия (Mwalilanda ). Моля те, разкажи ми повече за това как отиде толкова далече и какъв е животът ти там?

Програмата, по която съм в Замбия, се казва ICS – International citizens service, и е спонсорирана от британското правителство. Тя работи с различни доброволчески организации. Организацията, с която аз отидох, е Restless Development и нейният основен фокус са младите хора в развиващите се страни. По програмата сме 20 доброволци от Великобритания и 20 от Замбия. Групирани сме по двойки: един чуждестранен доброволец с един национален. След това сме групирани по четирима в група. В моята група сме аз, момиче от Замбия, момче от Замбия и момче от Великобритания. Работим с едно училище наречено Кафулулу и с обществата и църквите в селата, в които сме настанени. Учим ги на финансова грамотност и им обясняваме как да разпределят средствата си и да започнат собствен бизнес. Работата с децата върви страхотно, с по-възрастните е по-трудно, защото е трудно да се спечели доверието им.

Настанени сме при приемни семейства. Аз и замбийката сме в едно семейство, а момчетата са на около 5 мин. Семейството ни е пълно с деца, а основното им препитание (както и на всички останали в село Муалиланда) е фермерство. Основно сеят царевица. Съответно предимно ядем царевица. Всеки ден, по два пъти на ден, ядем шима, което е като безвкусно пюре/тесто направено от царевица. Шимата се яде с ръце – правиш малка топка и после я топиш в каквото друго са сготвили. Най-често шимата върви с пилешко, яйца или картофи. Задължително с всяко ядене присъстват запържени листа от тиква. Традиционната напитка се нарича мкойо и, разбира се, е направена от царевица.

Откъм бит и култура, нещата са много патриархално ориентирани. Жените готвят на открит огън или въглища, носят вода от кладенеца, а мъжете вършат по-трудоемката работа. Хората са много спокойни и често закъсняват, освен когато отиват на църква. Религията е приоритет в живота на всеки замбиец. Понятието атеист е чуждо и често асоциирано с антихрист. В селата има много хора, които не са виждали бял човек преди. Децата понякога плачат като ме видят, но като цяло съм им много интересна и обичат да ги гоня. Миналия ден ме попитаха дали косата ми е естествена и после им позволих да си играят с косата ми, бяха много щастливи.

Любопитно ми е как реши да работиш като доброволка, имаше ли някакви страхове и дали те се оправдаха, какво ти харесва най-много там и дали тази работа те промени някак?

Реших да замина като доброволка, защото, когато завърших образованието си, не си намерих работа по специалността, започнах работа като сервитьорка, но не бях удовлетворена от нея. Чувствах, че мога да направя нещо повече.

Страхове нямах, защото по природа обичам предизвикателствата и риска. Дойдох в Замбия без никакви очаквания. Има неща, които ме плашат, например болести като малария и холера, от които няма как да се предпазя на сто процента. Страхувах се как ще се разбирам с приемното семейство, тъй като майката говори само малко английски, но това не ни пречи. Разбираме се с жестове или замбийката, с която съм в група, ми помага. Но и на нея ѝ е трудно, тя идва от столицата, а и в Замбия се говорят 72 езика!

Най-много ми харесват децата. По принцип не съм човек, който лесно комуникира с деца, но това се промени тук! Обожавам чувството, когато съм в класната стая и успея да обясня нещо чрез рисунки или много опростен английски и децата го разберат. Чувствам се много по-уверена да говоря пред хора и да презентирам.

А какво ще правиш, когато тази програма приключи? Мислиш ли някога да се върнеш в България?

Искам да пътувам още. Нямам намерение да се установя, докато не намеря работа, която си струва. Засега се чувствам добре в Англия. Програмата свършва на 24 април, но после в продължение на 6 месеца ще трябва да продължа работата от Англия и ще трябва да популяризирам дейността ни. Моля да включите в статията линка, на който набирам средства за програмата – https://www.justgiving.com/ICSAngelina-Georgieva/

Благодаря ти, Ангелина! Желаем ти успех!

Вирни се горе