Смолянска област вече не е първа по безработица

Смолянска област вече не е първа по безработица

Директорът на Бюрото по труда в Смолян Замфир Копчев:

  • Г-н Копчев, какъв е процентът на безработица в Смолянска област?

  • За първи път от няколко месеци Смолянска област вече не е на първо място по брой безработни в страната. Това се дължи на по-голямата заетост през летните месеци, когато се наблюдава намаление на равнището на безработица.

Голяма част от безработните намират заетост по полето, строителството, по морето и т.н. Това дава и отражение в статистиката и Смолян от месец юли вече не е областта с най-висока безработица. След нас са областите Търговище, Монтана и Видин. В региона, обслужван от ДБТ-Смолян, обхващащ общините Смолян, Рудозем, Чепелари и Баните през месец юли регистрираните безработни лица обхваща 4 882. Спрямо предходния месец юни техният брой е намалял с 212 лица, а спрямо юли 2010 г. намалението е с 805. Най-високо е равнището на безработица в община Девин –29,85%, или 1836 души. В Борино са 515, което е 28,23%, в Доспат – 740, 16,37% и т.н. В община Смолян безработните са 2683 безработни, а равнището е 12,75%. Равнището на безработица в Смолянска област към 30 юли е 18,63%.

  • Как се реализират програмите за заетост?

  • Реализацията на програмите за заетост също оказва значение върху равнището на безработица. В момента работодателите, които са одобрени за участие в програмата „Старт в кариерата” извършват интервюта с номинираните безработни лица и до 15 септември трябва да са ясни кандидатите. Засега най-предпочитани са местата в НАП-Смолян, общински и областни администрация, в РИОСВ, агенция „Митници – офис Смолян и др. Наетите младежи до 29-годишна възраст в рамките на 9 месеца ще придобият трудов стаж и опит по своята специалност и ще се улесни прехода им от образование към заетост.

До 30 септември ще продължи схемата „Аз мога повече”, която е наследник на „Аз мога”, добила популярност в Смолян. Тя дава възможност на заети лица да подобрят своята квалификация – по чужд език или да придобият друга професия.

  • Кои са най-препдочитаните професии?

  • Най-предпочитани досега са професиите в машиностроенето, фризьорство и козметика. Много от заетите лица учат и чужд език. Засега най-предпочитани са английски и гръцки. Защото Гърция е на час път и какков по-хубаво ако знаем гръцки и ще се чувстваме комфортно в тази страна.

По схема „Развитие” работят 656 лица, а са обучени 806, които ще намерят своята реализация от 1 октомври. По националната програма ОСПОЗ са работили 76 лица.

  • Предстои зимния сезон. Какво ще предприеме Бюрото по труда за трудовата заетост на хората през сезона?

  • През октомври ще инициираме браншова среща с фирмите от туристическия бранш. Нашата идея е преди старта на зимния сезон да им предоставим информация относно мерките, които предлагаме за насърчаване на заетостта и като финансиране за разкриване на работни места, какъв трудов ресурс имаме.

Вирни се горе