Сийка Базелкова /ДГ „Славейче“/: „Готови сме да посрещнем децата на 1 юни“

 Сийка Базелкова /ДГ „Славейче“/: „Готови сме да посрещнем децата на 1 юни“

На 1 юни детска градина „Славейче“ в Долно Райково отваря врати. Г-жо Базелкова, как върви подготовката и готови ли сте вече да посрещнете малчуганите?

Много сме щастливи, че на 1 юни ще посрещнем нашите деца в детската градина. Сградата е почистена основно и дезинфекцирана. Снабдени сме с всички дезинфектанти, които са необходими за извършването на тези дейности. Целият персонал е готов и нетърпение очаква нашите малчугани.

Колко деца ще влязат в детската градина на 1 юни?

Миналата седмица правихме допитване до всички родители с декларация. Около 2/3 от родителите са заявили желание, че децата им ще посещават детската градина от 1 юни.

Стана ясно, че в група трябва да има до 16 деца. Съобразили ли сте се с това изискване? Има ли групи с повече деца и как ще процедирате?

В нашата градина трите групи са с по-малко от 16 деца. В една от групите има 19, но апелирахме към родителите, тези които имат възможност, да оставят децата си в къщи. Надявам се, че родителите ще откликнат. Ще видим в понеделник колко ще дойдат, ако са повече, ще реагираме своевременно, според изискванията и правилата.

Нека да припомним отново противоепидемичните мерки. Как ще се извършва приемът на децата?

Приемането на децата ще се извършва през трите входа на детската градина, за да избегнем струпване и да стане по-бързо. Група „Мечо Пух“ и яслена група ще ползват входовете от южната страна на сградата, а групите „Слънчице“ и „Звездичка“ – централния вход. На 1 юни децата ще бъдат посрещнати от медицинско лице, което ще измери температурата на всяко едно от тях. След това ще минат през дезинфекцираща ваничка и вътре в групата ще бъдат посрещнати от учител или помощник възпитател, които са разпределени по график. Напомням на родителите, че в раничката на детето трябва да сложат поне по два найлонови пликове, в които ние ще прибираме обувките и съответно пантофите на децата, за да не се слагат директно върху шкафчето. Ще се извършва дезинфекция по четири пъти на ден. Препаратите, които ще се ползват, са разрешени от Министерството на здравеопазването.

Много родители изразиха притеснения от четирикратната дезинфекция. Какво бихте им казали?

Такива са изискванията. Дезинфекцираме сутрин преди приема, с проветряване, като излязат децата навън да играят отново, след като легнат да спят се дезинфекцира занималнята и в края на работния ден също. Ние не можем да ограничим децата в групата да бъдат на разстояние едно от друго. Екипите са инструктирани, че не трябва да се събират с други екипи, не трябва да се събират група с група. Двора също ще бъде разделен. Всяка група ще си има свое пространство за игра. Уредите на двора ще бъдат дезинфекцирани всяка сутрин. Играчките в групата са намалени до минимум. Прибрали сме плюшените играчки и сме оставили само по-едрите, които могат да се дезинфекцират. Родителите не трябва да носят от вкъщи играчки, храна, хавлиени кърпи, шишета с вода. Само дрешките, които са нужни за преобличане. Няма да празнуваме и рождените дни на малчуганите.

Учителите и помощният персонал с маски ли ще бъдат?

Да, учителите ще бъдат с маски в затворените помещения. Общината е осигурила и шлемове. Родителите трябва да сложат поне две маски в раничките на децата, в случай на необходимост. Ако евентуално се окаже някой със симптоми, ние сме длъжни да му сложим маска и да го изолираме, докато дойдат родителите.

Как стои въпросът с отпуските на персонала? Все пак два месеца детската градина не работеше.

Успяхме да направим така, че да няма колеги в неплатен отпуск. Община Смолян даде възможност на обслужващия персонал, който желае, да работи да бъде командирован към общината. Тези, които изявиха желание си ползваха отпуска, учителите също бяха в отпуска. От 11 май с анекс към колективния трудов договор на помощния персонал бяха отпуснати още 20 дни платен отпуск.

Лятото предстои ли затваряне на детската градина?

Не. Виждаме каква е ситуацията на много от родителите им свърши отпуската, някои са ползвали и неплатен, така че ще работим цялото лято. Ако намалеят децата, колегите ще ползват отпуски, но няма да затваряме детската градина.

Малките абитуриенти, завършващите подготвителна група ще бъдат ли изпратени по някакъв начин?

На първо време ще връчим удостоверенията, защото предстои записване на децата в училище и родителите трябва да спазят сроковете. Времето ще покаже, дали ще съумеем на по-късен етап да направим някаква организация за изпращане. Все пак е летен период, имаме родители, които останаха без работа и заминаха на село. Има родители, които няма да пратят децата си в детска градина. След 14 юни ще видим какви ще бъдат мерките и тогава ще вземем решение.

Г-жо Базелкова, два месеца децата бяха изолирани, как според вас се отрази това на най-малките?

Децата разбираха много точно за какво става въпрос. Обясняваха си го за себе си, макар и по детски начин. Покрай родителите, покрай по-големите братя и сестри може би не са се чувствали толкова изолирани. Затъжени са за учителите си, за приятелите си, за игрите, но все пак ситуацията беше такава. Освен това ние изпращахме непрекъснато материали, в помощ на родителите, за да могат да се занимават с тях. Направи ни приятно впечатление, че много от тях се отзоваха, изпращаха ни снимки с творенията на децата.

Очаквате ли разбиране и подкрепа от родителите и в този момент?

Никога съм нямала проблем с родителите. Искрено се надявам и сега да срещнем разбиране. Всички са отговорни, млади хора, четящи много. Мерките ще бъдат стриктно спазвани, но това е единствено с цел да запазим живота и здравето на децата и на персонала.

Между два празника сме. Мина 24 май – Денят на българската просвета и култура, предстои 1 юни – международния ден на детето. Какво е вашето пожелание?

На всички учители, родители и деца пожелавам преди всичко здраве, това сега е много актуално. Пожелавам много вяра да бъдат благословени. Пожелавам да имаме повече надежда, че всичко ще се оправи и пак ще можем да се прегърнем с децата.

Вирни се горе