Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта :Голям инвеститор трудно ще избере Смолян

Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта :Голям инвеститор трудно ще избере Смолян

Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, даде интервю пред ТВ “Европа“ и направи уточнения относно ситуацията на пазара на труда.

-Тези дни ми се мерна едно заглавие – 20 хиляди безработни само през януари, такава ли е действително картината?

-Картината, в интерес на истината, е доста оптимистична. Да, през януари определено безработните са в пъти повече, отколкото през останалите месеци на годината, но това, дори в период на най-ниска безработица, е било наблюдавано. В сравнение с миналата година почти два пъти по-малко бяха регистрираните безработни през този януари.

-В същото време излязоха и данни, че се очакват масови фалити на фирмите. Това икономисти казват, че е оздравително, от една страна, като процес, какво отражение ще даде върху картината за безработицата?

-Всъщност до какво води един фалит на фирма? Това води до масови съкращения. При нас няма данни за такъв огромен брой масови съкращения, което излиза в информационните средства. Така че при нас което е получено… аз мога да направя сравнение за 2009, 2010, тази година какво се случва. През 2010 г. три пъти намаляха уведомленията за масови уволнения в Агенция по заетостта. В настоящия момент за януари те са отново в 3 пъти по-ниски спрямо същия период за миналата година. Тоест към настоящия момент няма индикации поне при нас, от гледна точка на пазара на труда, че предстоят някакви сътресения на пазара, които биха довели до увеличаване на безработицата.

-Доколко обаче данните при вас са реални. Непрекъснато се говори за тази скрита безработица. Ето пак един пример. Да кажем работници се водят на 4 часов работен ден, но фирмата няма никаква работа, заплати не се дават и единствено, което се прави, да се плащат осигуровки. Но тези хора реално не получават заплати, но не могат да се регистрират при вас и никой не ги отчита като статистика, а те де факто са в сферата на безработните.

-Това не е така. Това, че те се осигуряват, те имат определени права, които се зачитат в този период. Аз благодаря за въпроса, защото всяка година в началото част от работодателските организации, включително и чрез медиите, подемат въпроса колко е скрита безработицата. Искам да ви кажа, че на практиката не е точно така. В момента безработицата, по данни на Агенцията по заетостта, е 9,78 %, което е по-ниско спрямо същия период за миналата година и тя следва тази тенденция, която започна през март 2010 г. за едно намаление. Статистиката отчита много малка разлика спрямо данните на Агенция по заетостта и тази разлика се дължи на различните методики, с които ние измерваме. Но, съгласете се, че едно лице, ако не е регистрирано в бюрото по труда, ако то не търси нашите услуги, това означава, че то на практика не е безработно. Много от лицата предпочитат да работят „на черно”, без трудов договор и по този начин да получават определен доход, без да се регистрират в бюрата и да работят за минимална работна заплата. Това обаче, ако от гледна точка на статистиката например не ги прави безработни, защото, ако той отговори на въпрос вие имате ли начин, по който да получавате доходи, той ще отговори с да, което на практика означава, че лицето е заето. Така че спекулацията с това, че има скрита безработица или няма аз лично не ги приемам и искам за всички да е ясно, че едно лице е безработно – това е и по международните стандарти, когато то активно търси работа, готово е да започне в рамките до 2 седмици предложена му работа и е регистрирано в бюрото по труда, за да докаже предходните две условия.

-И още един въпрос, който със сигурност не е към вас, но дали вие сте запознати – има сигнал, че някои от работещите се разписват за неполучени заплати по същия казус. Това със сигурност е въпрос, с който Главна инспекция по труда трябва да се занимава, но дали вие сте в течение, че има някакъв такъв проблем?

-Възможно и да има. Поначало най-многото сигнали в Министерството на труда и социалната политика, които получават, са свързани с условията на труд като цяло, така че има много случаи, в които има некоректни работодатели, които не изплащат заплати. Аз препоръчвам наистина тези сигнали да се препращат към Главна инспекция по труда. Колегите реагират изключително бързо и вземат мерки. Вие знаете за предходната година нееднократно министърът е обявявал колко милиона всъщност под формата на заплати бяха изплатени на работници именно в такива предприятия, самите работодатели бяха санкционирани.

-Какъв извод се прави за пазара на труда, стабилизира ли се вече той или това е все още временна картина и не може да ни даде сигурност?

-Пазарът се стабилизира и затова има няколко причини. На първо място НСИ отчете ръст на брутния вътрешен продукт с 0,3 %. На следващо място три пъти намаляха уведомленията за масови съкращения. Имаме една тенденция на 8 месеца, в които имаше намаление на безработицата. Като допълнителен аргумент мога да кажа също така, че много по-малко е броят на лицата, които се регистрират в Агенция по заетостта, т.е. от една страна, имаме повишение на брутния вътрешен продукт, от друга страна, имаме намаление на цената, които се вписват като безработни, имаме и над 200 хил., които само чрез бюрата по труда са започнали работа през 2010 г., което също е показател, че ситуацията на пазара на труда започва да се стабилизира. И аз очаквам тези тенденции, които ви изброих, да продължат и през 2011 г.

-Ако трябва да перифразираме, сега повече са работните места, които стоят свободни при вас или повече са търсещите работни места?

-Не може да се направи точно такова сравнение.

-А как е съотношението за едно работно място..?

-За едно работно място се борят 11 лица, което е малко повече от приемливото, защото все пак трябва да имаме около 5-6 лица, които се състезават за едно работно място и това принципно е нормално, защото тогава може да бъде намерено най-подходящото лице за съответното работно място.

-Преди кризата как беше – за едно място…?

-За едно работно място понякога нямаше въобще кандидати.

-В момента на пазара на труда какви кадри се търсят, такива, които наистина са високо квалифицираната работна ръка или са тесни специалисти в определени профили или ниско квалифицирани?

  • Ниско квалифицирани – не. Определено се търсят високо квалифицирани специалисти, основно икономисти. Има места, където се търсят лекари и медицински сестри, тъй като доста от медицинските сестри заминаха да работят в чужбина. По-малките населени места, които са не много привлекателни за медицински кадри, въобще не могат да бъдат намерени такива специалисти. Продължават да се търсят преподаватели, основно по чужди езици и по компютри. Това са, когато говорим за трайните работни места. Търсят се изключително много специалисти в ай ти бранша, но тука говорим наистина за лица, с изключително висока квалификация, с познания на различни програмни езици. Търсят се също така лица в хелпдескове отново в ай ти браншовете, които да обслужват партньори или лица, ползващи услугите на определената фирма. Продължават да се търсят и сезонни работници както в областта на туризма – по-малко в този сезон, но и в областта на преработвателната промишленост. За миналата година, тъй като за януари не бих казала, че е показателно, тъй като е първият месец от годината, за миналата година средно през месеците между 4 и 5 хиляди работни места на месец оставаха незаети поради няколко причини. Първо, защото са за високо квалифицирани специалисти. Второ, тези, които са за ниско квалифицирани, предвид на това, че не бяха привлекателни като възнаграждения.

-Колко хора с висше образование в момента са без работа?

-В момента около 30 хил. са лицата с висше образование. Искам да направя уточнение, че една голяма група от тези безработни лица са лица над 50 годишна възраст. Те бяха съкратени в период на криза и те са работили повече от 15-20 години в едно и също предприятие. Те през този период не са надграждали образованието, което са придобили. В момента те много трудно се адаптират на пазара на труда, тъй като вече са навлезли нови технологии, нови изисквания. Голяма част от тях отказват да се преквалифицират, особено, когато говорим за инженери и е изключително трудно да убедим тези хора, които са завършили преди 30 години, защото те са със самочувствието, че са незаменими специалисти само заради това, че са работили един продължителен период при един и същ работодател. В интерес на истината, вследствие на кризата, най-пострадаха младите хора до 29 годишна възраст поради това, че имат по-малко опит, не са толкова гъвкави, колкото възрастните работници и отказват да поемат при по-ниско възнаграждение повече задачи – нещо, което един възрастен работник е склонен да направи. И поради тази причина също останаха една част – около 10 % от общия брой регистрирани младежи са вишисти.

-Кой е градът с най-висока безработица и съответно с най-малка безработица?

-Търговище, Смолян и София.

-Мисля, че и преди беше така като тенденция. Има ли причина? За София е ясно.

-Специално за Смолян проблемът е чисто от гледна точка на инфраструктура.

-Там би трябвало да върви от туризма. Пампорово е близко.

-То е близко, но през последните години се построиха изключително много хотели, които по техния капацитет не може да бъде запълнен – това е от една страна. От друга, самият град, по отношение на туризма са разпространени повече направленията селски и семеен туризъм, т.е. хората предоставят квартира или собствения си дом, което не води до сериозни печалби. Но предвид самото местоположение на града и по-трудният достъп до него, там е по-трудно за голям инвеститор да избере точно този град, за да направи определен тип производство, което да поеме 2-3 хил. лица в рамките на града. Търговище преди няколко години отчиташе една безработица от около 25 % и наистина беше на челно място, което трудно друг областен град можеше да достигне по отношение на ниво на безработица. Но там, след като стартира стъкларския завод, нещата се промениха. В настоящия момент и по настояване на ръководството, те наемат изключително българи, така че там падна с един не малък процент нивото на безработицата, макар че все още е сравнително висока, но тенденцията на спад, мисля, че ще продължи и през следващите години и мисля.

-Ако едно лице сега е без работа и е висококвалифицирано, какви са му шансовете и какво може да направи?

-Много зависи и от самото образование. Ако имаме например счетоводител. Шансът да остане без работа е минимален. Търсенето на счетоводители от бизнеса е ясно. Също така продължава да се търсят на места юристи. По-скоро юристите отказват понякога предвид по-ниското възнаграждение. Други специалисти, които се търсят, това са инженери от областта на високите технологии, компютърни специалисти.

-Да кажем обаче лице, което е с икономическа специалност, която в момента не се търси – то какво да прави? Да започва да учи наново, да търси курсове за преквалификация ли?

-Аз бих препоръчала на едно лице, което е с по-обща икономическа специалност, да следи за обяви, които не изискват специфични знания и умения и да приеме работа, дори тя да не отговаря на неговите представи за заплащане, защото поемайки веднъж по този път, то ще натрупа опит, създава контакти, може да бъде преквалифицирано или да му бъде повишена квалификация от самия работодател така, че след година-две то вече да има достатъчно добро самочувствие и да бъде добър специалист така, че да е подходящ за много по-добри работни места. Младите хора отказват да работят за по-малко от 1000 лева, а самото образование и опитът не предполага работодател да инвестира една година в това лице с надеждите, че тези средства ще му се възвърнат на по-късен етап.

-Аз имам информация, че в България езиковите курсове са за хора, които в момента работят, а не за безработни? По-лесно е, когато едно лице е без работа, тогава да се отдаде на един език, защото се изисква време, за да можеш да го усвоиш?

-Не е така. Всъщност, ние имаме такава програма с изключение на чуждите езици. Програмата „Развитие” е насочена именно към безработните и всеки един безработен може да бъде преквалифициран или ако до този момент е имал общо образование, да придобие определена професия, след което, на всичкото отгоре, ние осигуряваме и работа на тези лица. Вече над 5 хиляди лица по тази програма са си, получили своите трудови договори и работят. Предвиждаме 65 хил. лица да бъдат включени в програмата.

-А може ли всеки?

-Всеки безработен.

-Без значение от образованието, така ли?

-Да, единственото условие е кандидатствайки, той да няма завършено вече образование по тази специалност, по която кандидатства. Самите курсове не са за придобиване на висше образование, те са за придобиване на професия или специалност. А по отношение на чуждоезиковото обучение, до известна степен умишлено е направено, защото в бюрата по труда 70 % от регистрираните безработни са лица, които няма квалификация. Голяма част са и със средно образование. Не можем да очакваме едно лице, което няма никаква професия, т.е. то няма умения да научи чужд език. Нека първо да квалифицираме тези лица, да им дадем шанса да получат знания и умения и след това те могат да бъдат включени в чуждоезикови курсове.

-Сега предвид безработицата и в Европа, продължават ли все още българите да търсят работа в чужбина чрез бюрата по труда, където все пак е сигурно и законно, че няма да попаднат на фалшива фирма?

-Да, търсят, особено по отношение на работните места, които се обявяват чрез европейската мрежа за трудова мобилност. В интерес на истината нямаме такъв огромен наплив, както през предходни години, може би защото в момента е по-отворен пазара и всеки един желаещ да работи в чужбина, би могъл да си потърси сам работа. От друга страна заявките, които получаваме, изискват много добро познание на езика на съответната държава, където е отворено работното място. Най-много се търсят сезонните работници. Но и българите проявяват най-много интерес именно към сезонната работа, защото това им дава шанс няколко месеца да работят в чужбина, да получат едни добри средства, с които тук могат да купят много повече неща.

Вирни се горе