Росица Сбиркова: Отчитаме една успешна за Административен съд година

Росица Сбиркова: Отчитаме една успешна за Административен съд година

Росица Сбиркова – председател на Административен съд-Смолян

— Г-жо Сбиркова, отчитате дейността на съда през изминалата година, минаха 5 г. от създаването му, какви изводи може да направите?

— Изминалата 2011 год. е петата година от създаването и функционирането на административните съдилища като първите специализирани съдилища в България. Създаването им бе продиктувано от очакванията и потребностите на обществото за ефективно и справедливо правосъдие, което предполага висок професионализъм и специализация в правната материя, бързо, качествено и предвидимо правораздаване. Сравнително кратката история на административното правосъдие в България, включваща съществуването на Върховен административен съд в периодите от 1913-1922 год. от 1934-1948 год., възстановяването му през 1996 год. и последвалото създаване на регионалните административни съдилища във всяка от административните области е пряко доказателство, че административното правораздаване е една от най-конкретните форми за осъществяване на принципа на разделение и контрол между властите, съответно най-верния и точен показател за състоянието на демократичното устройство на обществото. Затова трябва да се полагат последователни усилия за утвърждаване на административното правосъдие като гарант за защита на правата, свободите и законните интереси на гражданите и техните организации, за утвърждаване на Република България като демократична и правова държава. Преследвайки тази цел, органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт създадоха през 2006 год. изцяло нов Административно-процесуален кодекс и въз основа на него – 28 административни съдилища, които започнаха да функционират от 1.03.2007 год. Както през целия изминал 5-годишен период, така и конкретно през изминалата 2011 год. Административен съд гр.Смолян, като елемент на общата система на административното правосъдие, продължи да се утвърждава като компетентен, ефективен, обществено полезен и уважаван правосъден орган.

Основния извод за дейността на съда, който може да се направи, е трайната тенденция на значително увеличаване броя на постъпилите и разгледани дела, повишаване натовареността на съдиите и съдебните служители, което обаче не се е отразило съществено на бързината и качеството на правосъдието. Сравнителния анализ на резултатите от дейността на съда през предходните три години ще бъде направен не само въз основа на отчетните данни в абсолютни числа, а най-вече в процентно съотношение, както за отделните видове дела, така и в съотношение с минали години.

— Колко дела са образувани и разгледани през отчетната година?

— През отчетната 2011 година в Административен Съд Смолян са образувани общо 660 дела, от които 436 административни дела и 224 касационни дела. Заедно с останалите 165 висящи дела в края на 2010 год. през отчетния период са разгледани 825 дела, от които 561 административни дела и 264 касационни дела. В сравнение с предходната 2010 год. има спад на разгледаните административни дела, който ще бъде обяснен по-долу. Но в сравнение с останалите предходни пълни години 2008 и 2009 год. се очертава трайна тенденцията на увеличаване броя на постъпилите и разгледани дела, която се извежда от сравнението с основните показатели за предходните две години, когато са били образувани общо 557 дела през 2009 год. и 418 дела през 2008 год.

От административните са разгледаните 561 броя. В края на годината са свършени 506 административни дела, от които 375 – със съдебно решение и 131 – прекратени с определения. Усилията на съдиите са били насочени към бързо и качествено решаване на делата. В 1-месечен срок от постъпването на жалбата в съда до произнасянето на съдебното решение са решени 197 /39%/ , а през 2010 год. са представлявали 40 .5%, в срок от 1 до 3 месеца са разгледани и решени 168 /33.2%/ от всичко решени или общо свършените в 3-месечен срок представляват 72%, докато през 2010 год. са представлявали 77 %, през 2009 год. са били 61.6 %, а през 2008 год. – 64.5%. След тримесечен срок са приключили – 141 дела или 28% от свършените дела при 23% през 2010 год. На пръв поглед, от числата по този показател се отчита влошаване на дейността на съда. Но при внимателен анализ следва да се отчете, че най-добрата срочност е постигната през 2010 год., когато бяха разгледани и решени голям брой дела по Закона за чужденците в Република България /ЗЧРБ/, които не представляват фактическа и правна сложност, почти не са се явявали жалбоподателите – чужденци или техен представител, не са събирани нови доказателства и са приключвали в едно съдебно заседание. Затова усилията на съдиите за бързо разглеждане и решаване на делото следва да бъдат сравнявани с предходните на 2010 год. години и следва да се отчете значително подобрение на показателя срочност.

И през отчетната година остава тенденцията за най-голям брой на делата, образувани по жалби на основание Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за кадастъра и имотния регистър /ЗКИР/ – образувани са 154 дела, което съставлява 35.3 % от всичко образувани 436 административни дела. В сравнение с предходната 2010 год., когато са били образувани по-голям брой дела – 193 броя /26.7%/, се отчита намаление, но като относителен дял – увеличение. Същия извод се налага и при сравнението с предишните години, когато са били образувани 133 дела, представлявали 35.3% през 2009 год., 140 дела /47.4%/ през 2008 год.

Отчита се една относителна стабилност при броя на новообразувани дела, който варира между 133 – 154, с изключение на 2010 год., а също така и в съотношението им към другите административни дела. Разгледани са 216 дела по посочените два закона, съставляващи 38.5 % от всичко разгледани 561 дела при 29 % през 2010 год. и 40.5% през 2009 год. Решени са 134 дела, прекратени са 51 или общо свършените в тази група са 185 дела, съставляващи 36.6% от всичко свършени дела. В края на годината са останали висящи 31 дела, което е 56.3% от всички висящи дела.

От придобития вече петгодишен опит и практика в административното правосъдие убедено може да се направи извода, че разглеждането и решаването на делата от този род отнемат най-значителната част от усилията на съдиите, създават и най-значимите проблеми във връзка с бързината на съдебното производство. Изводът е, че макар през отчетната година да се е увеличил броя на делата, свършени в 3-месечния срок, техния брой не е достатъчен. За подобряване на бързината на разглеждане на този род дела съдиите следва да анализират за себе си причините за отлагането им и да предприемат мерки за отстраняване на някои причини, свързани с предварителната подготовка по делата.

На второ място са делата, образувани по жалби на основание Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за администрацията – общо 39 дела, което представлява 9% от всички новообразувани административни дела.

На трето място са делата на основание Кодекса за социално осигуряване и Закона за социалното подпомагане – 24 новообразувани дела. В тази група най-големия брой дела е по обжалване на размери и категории на пенсии, както и откази за отпускане на социални помощи, но през отчетната година има единични казуси и по други текстове на двата закона, например за неизплащане на болнични листове и др.

На четвърто място са делата по жалби на основание Закона за държавния служител и Закона за МВР – 20 броя.

На следващо място се нареждат една нова за района категория дела – по Закона за подпомагане на земеделските производители /ЗПЗП/, като са образувани 17 дела, административните дела по жалби на основание Изборния кодекс /ИК/, като са образувани 14 дела и т.н.

От общо решените през отчетната година 375 дела, по 120 жалбите са уважени изцяло, т.е. оспорения административен акт е отменен изцяло, по 75 – административния акт е изменен или отменен частично и по 5 дела е обявен за нищожен, т.е. по 200 дела съдът е преценил, че оспореният административен акт е незаконосъобразен – 53%. Като неоснователни са отхвърлени жалбите, т.е. административните актове са потвърдени по 175 дела – 47%. Анализа на горните числа би трябвало да обоснове извода, че администрацията в различните държавни институции не подобрява работата си, което води до отмяната на повече от половината от оспорените пред съда административни актове. Този извод – за необоснованост и незаконосъобразност на голяма част от обжалваните пред съда административни актове остава валиден по делата по актове на местната администрация – отменени са актовете по 58 % от тези дела.

— Колко съдии работят в Административен съд?

— Административен съд Смолян е с щат от 6 съдии. Всички длъжности са заети. Няма незаети щатни бройки или свободни по други причини – продължителен отпуск или продължителна командировка в друг съд. През отчетната година длъжността “младши съдия” бе трансформирана в длъжност „съдебен помощник”. По обективни причини не е проведен конкурс за заемане на тази длъжност. По утвърдения от ВСС щат в Административен съд Смолян са назначени 18 съдебни служители, като няма свободни, незаети длъжности.

  • Вие отчитате една успешна година?

— Да, може да се направи извод за една успешна година в дейността на Административен съд в Смолян. Убедена съм, че съдът ще продължи да изпълнява ефективно възложените му от закона функции, че няма да отстъпи от завоювания авторитет на стабилна и надеждна съдебна институция. Тази цел ще бъде изпълнена от изградения сплотен колектив от амбициозни, отговорни, дисциплинирани в поведението си, както в служебна среда, така и в обществото магистрати и служители. През годината не е имало случаи, в които магистрат или служител да е имал поведение, несъвместимо с етичните правила, валидни за съдебната система. В колектива цари дух на уважение, взаимопомощ и взаимозаменяемост, разбирателство, липсват междуличностни конфликти. Това е гаранция и за успешна бъдеща дейност. Административен съд Смолян заслужи уважение, както пред гражданите, така и пред другите държавни и обществени институции в областта.

Вирни се горе