Ранното откриване на едно онкологично заболяване може да доведе до пълно излекуване на пациента

Ранното откриване на едно онкологично заболяване може да доведе до пълно излекуване на пациента

Д-р Марин Даракчиев – директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”

  • Д-р Даракчиев, каква техника ще бъде закупена по проекта за болницата?

  • По проекта е предвидено закупуване и внедряване в лечебния процес на следното оборудване – компютърен томограф – 16 срезов.

Компютърно-томографското изследване е основен метод за поставяне на ранна и прецизна диагностика на туморните процеси. Чрез него се определя стадият на заболяването и инвазивността на процеса, като локализира и очертава фармацията и дава представа за обхвата на съседни или по-отдалечени структури. С компютърния томограф се проследява ефектът от лечението, отсъствието или наличието на рецидив, настъпилите промени в процеса на лечението. За осигуряване необходимите технически условия за работа с новия компютърен томограф от висок клас ще се извърши необходимото преустройство и ремонт на съществуващите помещения. При монтаж на нов 16 срезов компютърен томограф ще бъдат обособени няколко помещения – процедурно, командно, техническо и съблекалня. Те са съобразеви с изискванията за осигуряване на достъп и за хора с увреждания. На следващо място ще бъде закупен ядрено-магнитен резонанс. Той осигурява възможност за извършване диагностика на най-високо ниво на меките тъкани и мозъчни структури. За обезпечаване на резонанса ще се извърши преустройство и ремонт, като ще се осигурят процедурно, командно техническо и спомагателни помещения. По проекта ще се осигури още ендоскопска система, окомплектована с конфокален лазерен колоноскоп. Те допринасят неимоверно много за екзектната диагностика на заболяванията на стомаха и дванадесетопръсника. Конвенционален дигитален графично-скопичен апарат, който осигурява възможност за скопичен контрол при насочени прицелни графии при белодробни процеси. На пето място – дигитална мамографска система. Ракът на млечната жлеза е най-разпространеният вид онкологични заболявания в Европа. У нас има плавна тенденция заболеваемостта да нараства. Рентгеновата мамография е утвърден метод за ранна диагностика на това заболяване. Тя дава възможност да бъдат откривани тумори до две години преди тяхната клинична изява.

  • Освен високотехнологична апаратура, какво друго се предвижда да бъде извършено?

  • Още дейности се предвиждат по проекта. Ще бъде сменена дограмата на цялата болница, реконструкция на отоплителната инсталация и парокотелната централа.

Ще бъде монтирана соларна инсталация и по този начин ще се намали разхода за електроенергия на болницата. През отоплителния сезон месечно болницата плащата около 120 000 лева за гориво за отопление и около 30 000 лева за ел.енергия. За осигуряване достъпа на хора с увреждания ще бъде монтирана стоманено-бетонна рампа на западната фасада на блок Г.Тя ще осигури директен достъп до ядрено-магнитния резонанс, както и до всички обслужващи звена.

  • На каква стойност е проекта?

  • Проекта по Оперативна програма „Регионално развитие” е на обща стойност 7 479 738 лева. Смолянската болница е една от осемте многопрофилни болници в страната, получаващи средства за закупуване на висок клас диагностична апаратура.

  • Ранното откриване на едно онкологично заболяване може да доведе до пълно излекуване на пациента. Работата по този проект продължи над 1 година, а срока за изпълнение е две години.

Изпълнявайки този проект в рамките на две години болницата прави сериозна стъпка към превръщането си във високотехнологично лечебно заведение в изпълнение целите на протичащата здравна реформа. Проектът „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения н градски агломерации” издига на нов етап важността и значението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян за здравната система в регииона и особено за предоставяне на качествени медицински услуги, отговарящи на европейските стандарти. Неговото изпълнение е изцяло в съответствие с новата политика в областта на здравеиопазването, част от която е подобряването на диагностичната дейносот чрез доокомплектоване и включване на високотехнологична медицинска апаратура за ранно откриване и диагностициране на онкологични и други заболявания.

Вирни се горе