Ралица Данчева: Искаме да бъде сформирана гражданска листа от региона за изборите

Ралица Данчева: Искаме да бъде сформирана гражданска листа от региона за изборите

— Госпожо Данчева, защо и как Гражданско движение „ДНЕС” реши да организира номинации и избор на кандидати за народни представители в 42-то Народно събрание?

— „ДНЕС” взе решение да организира номинации и избор на граждански кандидати за народни представители на национално съвещание на членове и експерти на Движението, защото бяха отхвърлени исканията от протестите за промяна на изборния кодекс с цел гражданско участие. По този начин бяха неглижирани протестите на хиляди българи, които настояват за промяна във всички сфери от нашия живот.

— Как реално ще номинирате граждани от област Смолян за народни представители? Вие като гражданското движение нямате право да участвате в предстоящите избори?

— Ние написахме писма до 48 партии и поискахме да отварят листите си на 100% за граждански кандидати. Резултатите ще знаем на 31 март.

В общините и в областния град хората могат да номинират своите представители от 1 до 3 април в специално организираните пунктове по места. Местата ще бъдат разгласени във Фейсбук и чрез медиите. Имената на номинираните ще бъдат записвани в прошнурована и прономирована книга на съответните пунктове.

Номиниращите трябва предварително да са взели съгласие от хората, които предлагат и да представят автобиография с подпис и текст, че номинираният е съгласен да участва в номинациите и отговаря на изискванията. На 4 април ще се проведе избор на номинираните и в общините и в областния град чрез гласуване от гражданите в прозрачни урни. От общините, които решат да участват, ще бъдат излъчени първите трима, а от областния град – първите 5.

На 5-ти април ще бъде направен избор от всички номинирани от общините и областния град на гражданско събрание, което ще започне в 17:00 часа в Смолян. Така ще бъде сформирана гражданската листа, а на 12 май резултатите ще са ясни.

Вирни се горе