Предоставяните социални услуги в Центъра на обществена подкрепа в Доспат ще бъдат устойчиви

Предоставяните социални услуги в Центъра на обществена подкрепа в Доспат ще бъдат устойчиви

Емилия Рашинова – управител на Център за обществена подкрепа /ЦОП – гр.Доспат

Инж.Веселин Калфов /В.К/ http://veselinkalfov.web.officelive.com/newsletter.aspx

Здравейте г-жо Рашинова, наближават новогодишните празници, респективно Нова година – време за равносметка. Как протече първата година от ЦОП – Доспат? Какво се случи накратко?

Здравейте, г-н Калфов, в историята на развитието на един Център за обществена подкрепа, една година не е достатъчен период. Тази година на стартиране и развитие на ЦОП – Доспат беше напрегната, трудна, но и година на успех. През цялото това време – ние, екипът на ЦОП имахме задачата в рамките на девет месец да запълним заложения капацитет от 25 ползватели, да развием социалните услуги и да осигурим на нуждаещите се деца и семейства – качествена и адекватна социална услуга. Както е известно Проекта „Партньорство в подкрепа на децата и семействата от област Смолян” предвижда и изпълнява заложените дейности на териториите на общините Доспат и Борино. До момента ние сме предоставили социални услуги на потребители общо 24 на брой от двете общини. До края на календарната година предстои включването на още потребители.

В.К.: В самото начало вероятно срещнахте може би съпротива или по-точно неразбиране от страна на заинтересованите страни – ползватели на социалните услуги в ЦОП?

Предоставените социални услуги от ЦОП – гр.Доспат за двете общини – Доспат и Борино, бяха напълно непознати. Доста трудно се оказа популяризирането на социалните услуги и запълването на капацитета. Този вид услуги за нашия регион са новост и като всяка една новост в началото има период на приемственост. Проведена бе продължителна разяснителна кампания, предвиждаща и посещения на място сред потенциалните потребители, като бяха разяснявани подробно дейностите, целите и ползите от Центъра, и разбира се резултатите не закъсняха – от месец април вече имахме двама потребители.

В.К.:Има ли достатъчно бенефициенти на териториите на двете общини – Борино и Доспат?

В двете общини статистиката сочи, че има достатъчно бенефициенти – потребители и това ни дава възможност услугите непрекъснато да се развиват и разрастват.

В.К.:Сигурно е трудно без партньорството на останалите институции в този нелек и труден процес на развитие на дейностите на Центъра – разкажете ни с кого си партнирахте и вероятно ще продължите да си партнирате?

Изключително е трудно да се развие една социална услуга без партньори като – общински администрации, Дирекция „Социално подпомагане” – Девин, отдел „Закрила на детето” – гр.Девин, директорите на училища и детски градини от двете общини, кметове на населените места, местните комисии за борба с противообществените прояви, РПУ – Девин и общността, на които изказвам своите благодарности за оказаната подкрепа и съдействие и с които ще продължим да си партнираме.

В.К.:Аагресията в училище трудно се преодолява – като че ли с еднократни срещи от Ваша страна с учениците не са достатъчни – какво според Вас още ще трябва за да сведем до минимум агресията?

Така е – провежданата от наша страна кампания по превенция на насилието в училищата продължава и занапред. Ескалацията на проявите на агресия и насилие сред учениците тревожи обществото. Тревожен е факта, че връзките между семейството, училището и обществото все още не са доизградени, да не кажа и прекъснати, за да могат да функционират адекватно на новите обществени реалности и предизвикателства. Преди всичко не бива да забравяме, че обществената среда, в която израстват младите хора днес е много силно заредена с проявите на насилие. За да се постигнат добри резултати в тази посока, са необходими: Комплексни мерки от страна на държавата, Министерство на образованието, младежта и науката, родителите и цялото общество; Системен подход към решаването на рисковото поведение; Превръщането на детето и училището в държавен приоритет; Създаване на атмосфера, при която българското училище, трябва да си върне авторитета на образователна институция, каквато имаше в миналото.

В.К.: Успява ли Центъра достатъчно експертна и компетентна помощ да оказва – всъщност разполагате ли с необходимите специалисти или са в дефицит?

Центъра разполага с добре обучен екип от специалисти от четирима социални работници, един педагог и един психолог, които оказват компетентна помощ на нуждаещите се и в своята работа се ръководят от поставянето на най-добрия интерес на детето, от зачитане и уважение на личността на детето и неговите родители. Екипът е обучен и поддържа високо ниво на компетентност за посрещане потребностите на ползвателите, периодично получава екипна супервизия и продължаващо обучение в областта на благосъстоянието на детето и социалните услуги.

В.К.:Базите на двата центъра са много добри, бих казал отлични, всички помещения и удобства в нея използват ли се рационално?

Да, местоположението и материалната база са съобразени с целите и дейностите, които се извършват в тях. Осигурена е благоприятна среда за предоставяне на висококачествени и ефективни услуги, което е факт благодарение на Кмета на Община Доспат г-н Антим Пържанов. Базата позволява удобни комуникации с институциите, специално оборудвани с помещения, които осигуряват провеждането на основни дейности, предразполагащи към създаването на отношения на доверие между екипа и ползвателите на социални услуги. Материалната база се използва рационално и функционално за постигане на добри резултати и целите на ЦОП.

В.К.: Накрая бих искал да Ви попитам какво предстои за 2012 година? Какви ще бъдат плановете на ЦОП – Доспат?

През 2012 година очакванията ни са ЦОП – Доспат да премине на държавно делегиран бюджет към Община Доспат. Предоставяните от нас социални услуги да получат устойчивост. Да се създадат условия за социално включване и интегриране на максимален брой хора от общностите в неравностойно положение. Да постигнем качествена промяна в социалната среда, да осигурим максимална подкрепа на уязвимите семейства и деца в общността, да успеем да предотвратим институционализацията на 90% от децата в риск от изоставяне. Да се създаде по-голям капацитет за обхват на децата и семействата в риск, тъй като към нас проявяват интерес и от други общини. Разбира се очакваме и пълното съдействие от страна на Община Доспат за да осигурим и развием адекватни, гъвкави, достъпни и разнообразни социални услуги, които ще допринесат за подобряване качеството на живот и жизнения стандарт на хората и общностите в риск. Пожелавам Весели празници на всички!!!

Вирни се горе