Петър Стойчев: Нямам амбиция повече да продължавам

Петър Стойчев: Нямам амбиция повече да продължавам

Смолянчанинът Петър Стойчев финишира девети в плуването на 10 км в открити води на олимпийските игри в Лондон. Носителят на 11 световни купи по плувен маратон отстъпи с три места спрямо класирането си в Пекин през 2008 г.

Честито за това класиране!*

  • Няма защо, защото не съм доволен. Много бях подготвен, дадох максимума от себе си, но темпото беше много бързо. Времето на победителя е може би с минута и половина по-добро от това в Пекин през 2008 г., което беше феноменално за тогавашното плуване. Исках да бъда сред първите осем. Разбира се, имах и по-високи цели, но девето място не ме удовлетворява и не съм доволен от класирането си, защото е извън финала, не е първата осмица. Не мисля, че трудът, който положих може да бъде оправдан от това девето място.

Като време на плуването доволен ли си?

  • Като време е адски бързо. Аз не съм плувал по-бързо 10 км. Не можем да имаме съмнения, че дистанцията е по-кратка. Дистанцията със сигурност е точна, а плуването беше с много високо темпо през цялото време. Когато в края на петата обиколка първите трима-четирима избягаха, ние не че плувахме по-бавно отзад, но просто се бутахме и се удряхме един друг и си пречехме. Затова разстоянието между нас и тях се увеличаваше толкова бързо. Не защото плуваха много по-бързо от нас, а защото ние си пречехме. Тук идва другият деликатен момент, защото в последните метри съдиите никога не дават жълт картон. Ако се бутаме много ще е много жалко някой да получи червен картон, в това число и аз. Дадох максимума от себе си, но може би малко не ми достигна накрая за осмото място, което беше моята цел.

Това финалът ли беше на твоята кариера?

  • Може би такова голямо състезание няма да имам. Нямам амбиция повече да продължавам. Резултатите не ме задоволяват. Тези 36 години сигурно вече показват, че силите намаляват. Младите са наистина много добри. Аз съм може би четири години по-стар от най-възрастния, което е един олимпийски цикъл. Виждате колко големи нации останаха зад мен, като американци и австралийци. Наистина направих много силно плуване, бях много добре подготвен, за съжаление класирането не ме удовлетворява. Резултатът ми е много добър като време, може би най-добрият, който съм плувал на 10 км. Без обръщания 10 километра за 1.50 часа е адски бързо. Моята тактика беше да се държа с Томас (Лурц), но за съжаление когато се откъснаха го изпуснах и повече не успях да ги достигна. Искам да благодаря на президента, че остана да гледа това състезание. Но повече от това не можах да направя.

Оттук нататък какво следва?

  • В най-добрия случай, ако съм мотивиран, мога след месец да участвам на европейското първенство. Но какво да гоня повече, годината свърши, това беше основното състезание. Две години тренирам за него. Последната година за 42 седмици направих над 3000 тренировъчни километра. Това е убийствено. Много добре съм подготвен, времето показва същото, но виждате, че и другите работят и не спят. Критериите се променят. Това време би ми помогнало да спечеля състезанието може би преди четири години, но не и в този момент.

А след края на плувната си кариера как се виждаш?

  • Тук идва трудното. Тридесет и шест години съм правил едно и също, а сега трябва да правя нещо ново. Както 36 години съм стискал и съм се оправял, продължавам така и занапред.
Вирни се горе