Петър Кадиев: „Трябва да работим така, че хората в Смолян да живеят достоен живот, защото те го заслужават”

Петър Кадиев: „Трябва да работим така, че хората в Смолян да живеят достоен живот, защото те го заслужават”

Г-н Кадиев, избран сте за член на Националния съвет на партия АБВ. Бихте ли споделили с нас какви са целите и приоритетите, които партията си поставя занапред?

През месец май се проведе Третия конгрес на партия АБВ. Тогава аз бях избран за член на Националния съвет. Това е политическия орган, който е действащ от конгрес до конгрес. По време на Конгреса беше променен нашия Устав, с който ние вече даваме мандатност от четири години, а не от две, както беше до сега, защото това е твърде кратък срок. Освен това променихме ръководния орган. Досега начело на АБВ беше Костадин Проданов. По време на Конгреса за председател бе избран Румен Петков – силна въздействаща и работеща фигура. Това е един човек доказал се във времето. Бил е вътрешен миситкър, зам. председател на партията. Добре му са известни всички неща около създавнето на една партийна структура и подготовка на дадени избори. Радваме се, че човек като него застана начело на нашата партия. Конгресът ни беше многолюден. Присъстваха 600 делегати. Аз видях една огромна енергия от хора, които търсят промяната и искат да направят много неща. Освен това в АБВ идват все повече членове на други партии. Това е така, защото ние показахме една стабилност, една предвидимост и последователност и най-важното имаме много голям интелектуален потенциал. В АБВ са хора, които знаят какво искат и знаят как трябва да се направят нещата. Бяха начертани конкретни мерки, които ние започнахме да изпълняваме веднага след Конгреса. Един от основните ни приоритети е достойно представяне на партия АБВ на предстоящи избори, независимо какви са те.

С избора на Румен Петков за председател АБВ по-скоро доближава ли се до БСП илипо-скоро се отдалечава?

Ние като партия сме ситуирани в ляво център. Най-важното за една партия е тя да се изгради като самостоятелна единица. Това доближаване или отдалечаване зависи от това какви ще бъдат мерките от страна на БСП. Незнам какви вътрешни противоречия има при тях, но е явно, че има няккава непоносимост. Ние много пъти сме подавали ръка. Нашият предишен лидер беше канен да присъства няколко пъти в техни организации ситуирани в София, но те търсеха някаква експертиза. Истината е, че ние трябва да обединим усилията си, за да направим една истинска лява демократична партия, но от тяхна страна не се вижда желание за такова сближаване. Така че ние продължаваме да работим самостоятелно. Партията все повече напредва и смятам, че ще се представим достойно на предстоящи избори. Важно е да укрепим партийните ни структуре навсякъде по места и нашите послания да стигнат до хората, защото на следващите избори трябва да се отличим с една истински здрава платформа, която да дава на обществото възможност да се развива.

В този ред на мисли как стои организацията ви в Смолян и региона?

Укрепва се! Хората имат все повече доверие на АБВ. Аз лично получавам много питания от местните жители. Опитвам се да реша някои неща, да съдействам по различни въпроси. И въпреки различните социологически проучвания, в които партията ни не се отразява, трябва да заявя категорично, че АБВ стои много стабилно на политическата сцена.

Какво е вашето мнение относно филмовия фестивал, който се обсъжда по време на една среща в областната управа със зам. министърът на културата? Преди около две години вие имахте идея за провеждане на международен филмов фестивал.

Точно така. Преди около две години имахте идея Смолян да стане център на международен филмов фестивал. Всъщност това е една идея още на моя баща, който, преди да почине, ми заръча да направя всичко възможно да си върнем фестивала на младите филмови творци в Смолян. По този въпрос започнах да работя много усилено още когато бях депутат. Успях да сформирам група, която се занимава точно с това, с правене на кинофестивали. Направихме една цялостна ясна програма. Хората дойдоха в Смолян, видяха къде може да е ситуиран този фестивал. Разбира се, харесаха читалище „Христо Ботев”. Дори по време на едно посещение в читалището председателят му Иван Иванов предложи киното там да бъде именувано на моя баща, който направи първия кинофенсивал на младите филмови творци в Смолян. През месец април отново бях в Министерството на културата и поставих въпроса пред зам. министъра на културата. Трябва да отбележа, че от страна на кмета и от страна на областния управител имам голяма подкрепа за този кинофестивал. Те самите разбират, че едно такова събитие ще даде съвсем друга визия на нашия град и и особено на развитието на туризма. За съжаление за тази година не са предвидени финансови средства за провеждане на фестивала. Искрено се надявам, че скоро той ще се случи и ще се превърне в една традиция, каквато беше преди години.

Г-н Кадиев, от кинофестивала нека отидем в една друга сфера – спорта. В края на юли и началото на август в Смолян ще се проведе международно състезание по ориентиране. Вие сте част от организаторите на това мащабно събитие.

Хората от моето поколение може би ще си спомнят, че през 1969-70 година бях окръжен първенец по ориентиране. Тогава нашия клуб „Карлък” работеше много активно. Ние бяхме един от най-мощните клубове по ориентиран в страната. Сега заедно с ТД „Карлък и клубът по ориентиране от град Търговище решихме да организираме международно състезание по ориентиране точно в нашия град. Състезанието ще бъде на два етапа – на връх Рожен и в Райково. Ще дойдат над 500 участници. Разбира се, такова мащабно мероприятие не може да се случи без подкрепата на местната управа и на местните институции. Всички те приеха идеята и ще ни помогнат за провеждане на състезанието.

Това ли е начина за популяризиране на нашия град, чрез организиране на такива мащабни събития, които безспорно да допринасят и за развитието на туризма?

Разбира се! Аз постоянно настоявам да се направи ясна програма за развитие на туризма. Ние можем да се похвалим с природа, с фолклор, с традиции, с добра кухня. Културната особеност на нашия регион трябва да се покаже. А за да стане това трябва да се организират все повече събития от национален и международен характер. Ние не можем да правим заводи, затова трябва да развиваме туризма, да напълним хотелите с туристи, да инвестираме в кабинковия лифт, който ще е връзката между Смолян и Пампорово. Имаме един прекрасен град. Трябва да работим така, че да могат хората тук да живеят един нормален, достоен живот, защото те наистина го заслужават.

Вирни се горе