Пенчо Мартишки: Венера и Юпитер ще са заедно на 18 август. Гледайте атракцията

Пенчо Мартишки: Венера и Юпитер ще са заедно на 18 август. Гледайте атракцията

Не е вероятно само ние да сме живи в огромната Вселена с милиарди светове

Пенчо Мартишки е оптик в обсерваторията на Рожен и физик в Института по астрономия към БАН. Той е астроном любител от 1984 г. Потърсихме мнението му във връзка с информацията в пресата, че странен астероид лети към Земята.

— Господин Мартишки, според публикации в пресата астероид с черна пирамида лети към Земята. Отбелязва се, че върхът на пирамидата е плосък, а на една от четирите стени се забелязва светло, правоъгълно петно, напомнящо илюминатор. Как бихте коментирали това съобщение, препечатано от вестник „Комсомолская правда”?

— Ще започна със самата същност на мисията Неосат, която използва този космически телескоп за откриване на астероиди. Това е една мисия, един уред, един спътник, снабден с немного мощен телескоп, който обикаля на разстояние 800 километра от Земята. Той е предназначен да търси астероиди, намиращи се от вътрешната страна на земната орбита. За да могат да се видят подробности по такива астероиди в такива детайли, трябва да има голямо приближаване. Не е възможно да се достигне такава близост до астероид, освен ако мисията не е далечна и е специално пратен кораб да обследва някакъв такъв обект. Както например мисията, която удари дори комета, за да вдигне прах от повърхността й и да изследва състава на този прах. Така че е невъзможно да се види, че има дори пирамида с такива детайли, че върхът й бил плосък и едната страна била с по-различен цвят и се предполагало, че е илюминатор на космически кораб. Сами разбирате, че човек само като чуе първоначалната информация, веднага се досеща, че става дума за нещо жълто за съжаление.

— „Комсомолская правда” твърди, че кадрите са заснети от индийска космическа агенция. Дали ви е известна тя?

— Доколкото имам информация, наистина става дума за спътника Неосат. Разбира се, че информацията е жълта, откъдето и да я погледнете. Особено с подробностите за пирамидата. Ако са нормални пирамидите, те не могат да имат плосък връх. Пирамида с плосък връх може да наподобява много други обекти, включително и скални отломъци от някакви произволни форми. Ако човек поиска, може да ги идентифицира като морени с отрязан връх или някаква липсваща част. Тези детайли, пак казвам, може да се видят само ако сателитът се доближи извънредно много до астероида. А това с илюминатора е съвсем екстравагантно.

— Защо се появяват от време на време такива съобщения?

— Има голяма група уфолози, които постоянно търсят поводи да „докажат”, че не сме сами във Вселената, и развиват някакви теории, според които ние сме наблюдавани и едва ли не сме под контрол на извънземни. Тези теории не са от вчера или от онзи ден. Известни са теории за самата Луна например, че не е естествен спътник на Земята, ами е изкуствено формирование и е едва ли не космически кораб с кухини във вътрешността на Луната, в които живеели извънземни. За съжаление това го вярват понякога интелигентни хора, завършили образование с добри, авторитетни професии, които са на възраст около 30-40 години. За тях се предполага, че вече трябва да са зрели, трезвомислещи. Те обаче продължават да дават ухо на такива екстравагантни предположения, за които отдавна е ясно, че не са верни.

— Може би искат да наблегнат на атракцията за извънземния живот?

— Той вече далеч не е толкова атрактивен. Ако разглеждаме нещата в истинския смисъл на извънземен живот, наистина е вероятно да съществува. Невероятно е в една огромна Вселена, където има милиарди светове, ако само ние сме живи. Но да се гонят такива екстравагантни подробности в такива детайли е, меко казано, абсурдно. Никъде не е посочено, че извънземните трябва непременно да бъдат хуманоиди. Никъде не е казано, че непременно трябва да имат някакво отношение с нас. Това може да са микроорганизми, растения, микроби или пък някаква друга форма, която ние изобщо не познаваме. Най-големият проблем за Космоса е, че в него трудно се пътува на огромни разстояния. Ако става дума за пилотирани полети на огромни разстояния, засега най-далечните са на „Аполо” до Луната. Никакво по-далечно пилотиране не е направено до момента. Всички по-далечни са автоматични станции, изпратени на големи разстояния, пътуващи десетки години като Вояджър. Но в тях жив човек няма.

— Интересни са разсъжденията ви за извънземен живот. Докосвали ли сте се до някакви доказателства за това?

— Доказателства няма. Има ред предположения. Има и наука, която се нарича астробиология. Тя е сравнително млада наука и се занимава точно с този тип проблеми. Тя поставя въпроса на научна основа и разглежда стриктно нещата, като отчита вероятността в планетите, на чиято повърхност може да има течна вода, кислород и други условия, да има живот. Тази наука се занимава именно с подобни въпроси. Един от тях е тераформирането на Марс. Това са теории, според които в далечно бъдеще, пък може би и не чак толкова далечно, човек ще засели на Марс микроорганизми и ще промени условията там така, че да може този студен климат, който в момента е там, да се промени, да се затопли и замръзналата вода отново да потече в тези речни корита, които са открити там. Това говори, че някога тези котловини са били запълнени с течност. Това пък означава, че нашите внуци и правнуци ще бъдат свидетели на всичко това. Ние ще трябва да се задоволим само с теориите. Те отварят и чисто етични въпроси. Например нормално ли е да окупираме друга планета по такъв агресивен начин.

— Какво става с паралелната на вашата астрономическа обсерватория?

— Ако говорим за „Астрономическо общество”, те са две паралелни. Това са две обсерватории – учредители. Едната има финансови проблеми, а другата ще строи на наш терен – на връх Рожен. Те сами си финансират проекта.

— Притеснява ли ви, че някой ви диша във врата?

— На мен никой не ми диша във врата. Аз съм приятел с тези хора.

— В близките месеци ще има ли интересни астрономически явления?

— На 18 август рано сутринта ще можем да наблюдаваме едно атрактивно сближаване на Юпитер и Венера. Ще се наблюдава много ниско в източна посока. Небето тогава вече ще е сияещо. Добре е да се използва бинокъл. Обикновено такива явления стават причина за съобщения, че има летящи чинии. Двете планети ще са една в друга, което ще направи явлението изключителна атракция. Вземете си биноклите и гледайте, ще е интересно.

Вирни се горе