Отвличането - доходен бизнес, за който бойни патрони няма открити

Отвличането - доходен бизнес, за който бойни патрони няма открити

Отвличането е сложно престъпление, което изисква и сериозна предварителна подготовка. Отвличанията у нас стават професия, дори „бизнес", отбелязва статистиката. Да, бизнес е, когато несъмнено липсва държавата! През последната година са публично известни поне шест случая на отвличане за откуп, като нито едно от тях не е разкрито.

Старата власт призна проблема и бяха лансирани идеи за преодоляването му. За съжаление по-голямата част от тях са на границата на абсурдното и едва ли биха помогнали. Вътрешният министър Михаил Миков тогава предложи в Наказателния кодекс (НК) да се създаде отделен текст, който да криминализира създаването на престъпна група за отвличания с цел откуп, като наказанието за подобна дейност трябва да е радикално, но НС нямаше време да приеме радикалните предложения.

Днес старата тема отново е изкарана на масата за поредния диспут. Нa дискусията “Отвличанията в България” са поканени Роман Василев – зам.-градски прокурор, Иван Бояджиев – експерт, представител на Главна дирекция „Криминална полиция", Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред в НС, НслС, ВИПОНД, адв. Марин Марковски, ген. о.р. Атанас Атанасов. По лични съображения, участие в дискусията отказаха жертвите на модерния „бизнес": Ангел Бончев, Венцислав Стефанов, Киро Киров, Ирина Сотирова – дъщеря на Вене Сотиров и Ангел Христев – съдружник на Стоян Стоянов.

Отвлечените бизнесмени или техни близки не са повече от 16-20, но има и такива, които остават скрити, каза бившият секретар на МВР е експерт по сигурност и антитероризъм в Столична община Иван Бояджиев. „Отвличанията вече са масова опасност – стават професия, както контрабандата на наркотици, на оръжие. Участниците в дискусията отново изкараха на масата старите проблеми – липса на професионализъм и технически средства, липса на агентура. Според участниците, законите в България са добри, но не се изпълняват и съдебната система трябва по-сериозно да противодейства на отвличанията. Какво не свърши и какво трябва да свърши държавата, за да се създадат условия за ограничаване на този вид престъпления върху български граждани, задават въпросите си организаторите на новата власт и чакат своите отговори.

Ще припомним , че преди време ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов обеща, че когато дойдат на власт, ще предложи законови промени, така че за отвличане с цел откуп, да се получава доживотна присъда. А докато законовите мерки бъдат приети, необходимите технически средства в МВР бъдат набавени, ще провеждаме дискусии, а похитителите ще водят в мача срещу МВР!

Вирни се горе