Осман Октай: Ще се стигне до политици, превърнали страната ни в държава на мафията

Осман Октай: Ще се стигне до политици, превърнали страната ни в държава на мафията

Ахмед Емин беше консумиран и плати много висока цена и продължава дори със смъртта си да плаща, твърди бившият приближен на Доган. Интервю на Десислава Конакчийска Г-н Октай, във връзка със смъртта на Ахмед Емин направихте няколко изявления. В едно от тях казвате, че със сигурност Емин не може да e атакувал по какъвто и да е било начин г-н Доган, защото добре го познавате. Какво точно имате предвид? Всичко, което се анализира за Ахмед Емин трябва да го коментират само хора, които го познават като личност. Второ – да познават „кухнята" на Доган и „кухнята" на ДПС по принцип и особено т.нар. сараи, както и комуникациите в тях. Трябва да се анализира разработката „Лиани".

Ще Ви попитам и за тази разработка, но Вие казвате, че познавате добре Ахмед Емин. Защо смятате, че той не би посегнал на Доган? Ахмед Емин беше много уравновесен и изключително семеен човек, с три деца и прекрасно семейство. Той беше много привързан към семейството си, към баща си, към децата си. Аз познавам цялата фамилия на съпругата му. Затова, определено считам, че такъв човек не бива да остава в историята като подготвен убиец – потенциален или пък самоубиец. Тези, които имаме отношение към неговото семейство и кадровото му израстване трябва да го защитим, въпреки че около неговата смърт има много неща, които касаят управлението на страната като държавна тайна, като ред други политически баланси и така нататък. Кажете ми, какво точно имате предвид с думите „кухнята" на ДПС и особено т.нар. сараи? Какво особено има там? ДПС, което направихме много хора през 90-те години, с надеждата да помогнем на малцинствата и да отворим регионите за интеграция не се случи. По-скоро, партията еднолично се овладя от Доган, за да обслужва за сметка на социалната изолация, икономическата изолация, политическата изолация тотален, почти мафиотизиран контрол върху т.нар. смесени региони. Всъщност той обслужваше и беше един от центровете, които обслужваха групировките. Не случайно около него /Доган/ имаше и други смъртни случаи – Илия Павлов. Те бяха неразделни години наред, както и Фатик.

Кажете ми, какво е особено в „кухнята" на сараите? Още 2001 година, когато си хвърлих оставката казах, че мафията превзе ДПС, за да се самообслужи. Тогава започна превръщането на ДПС в силова структура от рода на ВИС, СИК. Само че за разлика от тях, ДПС си избираха народни представители, назначаваха си кадри на областни нива, шефове на регионални дирекции. Аз съм разговарял с регионалния директор на Силистра – майор Нончев, с комисарите в Търговище и те винаги са казвали едно и също: „Имаме деца, трябва да ги храним. Нямаме избор". Във всеки случай, във връзка с това мафиотизиране на организацията скоро ще направя изявление пред медиите и ще съобщя поименно, по региони и общини колко убийства станаха през тези последни 18 години.

Кажете бройка, ако не искате да кажете имена? И в Дулово имаше убийства, и в Исперих, в Момчилград, в Търговище. Някои общински лидери влязоха в затвора. Това е тема, която ще отворя поименно, за да не си мислят гражданите на страната, че Осман Октай понеже има лична битка с Доган ги говори тези неща. Апогей на цялата тази ситуация беше използването на Ахмед Емин от фонд „Избори 2001", който създадохме ние, за да ограничим купуването, продажбата на места на депутати, влиянието на групировките. Този фонд беше създаден затова и беше с председател д-р Адемов. За член предложих Ахмед Емин. Този орган се регистрира в съда. Впоследствие Ахмед Емин остана в София и Доган започна да го използва за контакти с всички негови т.нар. „обръчи", групировки, политически лидери, формации и осебено по време на управлението през последните 8 години. Всичко това е в основата на разработка „Лиани". За да не падне кабинетът, някой осуети и се опита да се възползва от информацията от тази разработка и да попритисне Доган и неговите министри, за да свали неговите претенции преди изборите. Някой се опита да се възползва от службите, от партийната централа към „Позитано" и президентството да притесни Доган. Заради всичко това, впоследствие бяха спрени всички европейски фондове по оперативните програми.

Добре, но каква според Вас е причината за смъртта на Емин? Аз мисля, че службите за сигурност са видели, че Ахмед Емин е главно действащо лице и връзката между Доган и всички властимащи – министри, групировки и така нататък. И в един момент са видели, че той е само приносител на всичко това и са решили да стигнат до „главата". По всяка вероятност са го притиснали, за да получат достатъчно информация и да стигнат до Доган и различни министри. Друг е въпросът, с каква цел, са го направили хората от службите. Цялото ръководство на ДПС, не само аз, трябва да защити Емин, защото той никога не може да бъде убиец, не може да бъде и самоубиец.

Това означава ли, че някой го е убил? Аз затова още в първите си коментари, в негова памет, като човек, който го е поканил да влезе в ДПС и да заеме ръководен пост в Търговище говоря за него, за да не се замърси родът, фамилията. Ахмед Емин беше консумиран и плати много висока цена и продължава дори със смъртта си да плаща. Определено считам, че той като лоялен човек към Доган /и по принцип си беше такъв/ е решил да сподели с него, че го притискат определени офицери от службите. При едно такова споделяне, всички тези офицери щяха да изгорят и имаше голяма възможност тройната коалиция да падне. Някой е предотвратил неговото влизане в кабинета на Доган. Това е вариантът, който съм споделил и пред прокурора, и пред следователите, които ме извикаха по време на разследването. Там аз им казах, че трябва да разберат – влязъл ли е Ахмед Емин и след това си е намерил смъртта при Доган, или преди да влезе при Доган е срещнал смъртта. Има много въпроси, които висят. Как така, в затворено пространство ще се възпроизведе изстрел и никой не чува? Не е възможно това, след като казват, че пистолетът не е бил със заглушител. Възможно е да има и друг сценарий. Да е влязъл при Доган и тогава вече може да се търси друго развитие. Твърденията на Костадинов, че Емин е бил изпратен от службите да убие Доган ме навежда на мисълта, че търсят алиби. Евентуално, ако са знаели, че някой го елиминирал след тежък разговор с Доган.

Смятате ли, че след като вече нямаме тройна коалиция, а имаме ново правителство този случай ще бъде разрешен? След влизането в сила на Лисабонския договор в ЕС и конструирането на органите за управление на съюза България се намира в нова ситуация. България е вече територия и щат ЕС. Един такъв съюз не може да си позволи да не бъдат прочистени тези територии от мафиотски групировки, които консумираха прехода. При всички случаи, в България ще се извърши пречистване и ще стигне до политици, които са изпълнявали и са обслужвали тези групировки, налагали са модел на корупция и са превърнали страната ни в държава на мафията. Аз съм убеден, че под натиска на Брюксел, правителството на Бойко Борисов и всяко следващо правителство ще стигне до онези центрове, които са налагали политическия модел за обслужване на властта още през 2001 година. Единият център беше в т.нар. „сараи", другият център беше в президенството. Неслучайно около тях имаше трупове – от Г-13 и клуб „Възраждане".

Вирни се горе