Олег Маджаров, управител на туристическа агенция „Бутик Травъл“: Тази година българинът избира да почива в страната

Олег Маджаров, управител на туристическа агенция „Бутик Травъл“: Тази година българинът избира да почива в страната

Олег Маджаров е собственик и управител на фирма “Бутик травел” от 9 години. Философията му за бизнеса е: добре обучени екипи и иновации в предлагането. От няколко години компанията е насочена преди всичко към вътрешния пазар и предлагането на България като туристическа дестинация. Туристическата агенция е член на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

  • Г-н Маджаров, с колко са се увеличили записванията на българи за лятото и за кои дестинации у нас интересът е най-голям?

  • Към момента вече имаме 100% ръст на записванията за „Албена” спрямо същия период на 2009 година. За комплекс грандхотел „Варна” ръстът е около 90 на сто, за хотелите в Обзор е над 70 на сто, за Св. Влас надхвърля 60 на сто. По отношение на записванията за комплексите Слънчев бряг и Златни пясъци при нас те са на нивото от миналата година. Там хотелите са далеч от плажната ивица, шезлонгът и чадърът са скъпи. Българинът тази година избира почивка в България. И този избор е предопределен от по-доброто качество в родните курорти и хотели, както и от по-атрактивните цени в сравнение с предходни години.

Като цяло изборът пада на хотелите, които предлагат разновидности на системата „ол инклузив” и особено тези, които тази година са осигурили чадър и шезлонг на плажа. Българинът се научава, че ако иска да почива в хотела и курорта, който е избрал, трябва да направи своята резервация по-рано. Тогава и цената е по-ниска. Миналата година тенденцията показа, че активно резервациите започваха към края на март, април, май, юни. Тази година записванията започнаха още от края на февруари.

  • Как се промени тенденцията през последните месеци и какви са прогнозите ви за летния сезон?

  • Ние очакваме над 100% ръст на продажбите за всички курорти в България на сезонна база.

  • Как промени кризата ценовата политика на хотелиерите и туроператорите? Какви промоции се очакват и ще има ли допълнителен спад на цените до нива от 10 лева, каквито имаше по морето миналата година?

  • В началото на сезона хотелите свалиха цените, като при това включиха допълнителни услуги в своя продукт. Например тази година много повече са хотелите по Българското Черноморие, организирали предлагането си на база „ол инклузив”.

Факт е, че хотелите с по-добро обслужване вече имат сериозна запълняемост. Ако има промоции занапред, те ще са за хотели, които не са смогнали да подпишат навреме договор с туроператор, или да подготвят своята рекламна кампания към крайния потребител. Кризата се отрази на по-ниския сегмент. Работата на хотелите три звезди и по-нисък клас хотели намаля. Четири- и петзвездните хотели, които си вършат добре работата, не усетиха чак толкова влиянието на кризата.

  • Тази година много плажове също ще останат без стопани. По какъв начин ще повлияе това на туристопотока и на качеството на почивката?

  • Ние предлагаме хотели и курорти на определено ниво и за нашите клиенти този въпрос не стои.

  • Като член на Българската асоциация на туристическите агенции, кажете какви конкретни промени в Закона за туризма ще бъдат предложени?

  • Новият закон за туризма се подготвя в момента и се надяваме през септември той да влезе в Министерския съвет, както обещават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Ние в БАТА обсъждаме внимателно предложенията на колегите туроператори и турагенти, работим с експертите на министерството. За отношенията хотелиер – туроператор мога да кажа едно: правилата трябва да са ясни за двете страни, за да е защитена туристическата услуга. Най-важният проблем в България е, че някой, който не е туроператор, може да работи като такъв и държавата, поне засега, нищо не може да му направи. Но ако един туроператор не изпълни една услуга от договора, той ще бъде санкциониран. Всички туроператори се опитват да подготвят вече по-добър продукт, но тъй като по-големият туроператор има по-голяма финансова възможност, получава и повече доверие от клиента. В България има още един сериозен проблем. Всеки туроператор прави всичко, а трябва да направим така, че да се специализираме. Това се дължи на факта, че нашият пазар е много малък и така сме научени. Затова обаче имаме много дълъг път да извървим, докато започнем да предлагаме качествен продукт.

  • Каква е конкуренцията в момента за лятото с Турция и Гърция?

  • Конкуренцията е голяма, но фирмите, които предлагат България, имат едно предимство. Хората с малки деца нямат възможност да пътуват в чужбина. Вторият плюс е, че вече и в България има добри курорти с по-достъпни цени. Гърция и Турция са с няколко години преди нас, тъй като държавата помага на туризма. У нас все още правителството не ни подава ръка, най-малко законово. Но българският продукт все пак може да се конкурира с техния. Като качество сме малко по-зле, като цена обаче може да се конкурираме.

  • Последните години цените по българските курорти бяха наистина високи, дори изкуствено завишени, което накара много от нас да пътуват в чужбина?

  • Те не бяха изкуствено завишени, а имаше малко хубави хотели. Тези хубави хотели си държаха цената, тъй като потокът от туристи беше от чужденци. Но когато броят на чуждестранните туристи намаля, тези хотели започнаха да се обръщат към българския пазар, защото той винаги е най-сигурният. Тъй като направиха компромис с цената, автоматично се направи компромис и с качеството. Когато става дума за туризъм, ние трябва да се учим още много – като клиенти, като хотелиери, като туроператори. В това отношение може да се поучим от Турция, Гърция, дори от Македония. Ние изцяло трябва да сме гостоприемни, да сме подготвени да посрещаме, защото в Гърция и Турция виждате как всеки е любезен и ви помага. Таков нещо при нас все още няма. Туризмът не е само това – да привлечеш туриста и той да дойде и да нощува в хотела, да почива на плажа, да се нахрани и да се върне. Трябва да запомни къде е бил и че му е харесало.

Интервюто взе Рая Атанасова raya.atanasova@klassa.bg

Вирни се горе