ОДЗ"Родопчанче" - координатор в партньорство по секторна програма "Коменски"

ОДЗ"Родопчанче" - координатор в партньорство по секторна програма "Коменски"

Г-жо Берова, Вашето предложение за „Училищни партньорства” по секторна програма „КОМЕНСКИ” на Програмата „Учене през целия живот” е одобрено за финансиране. Как приехте новината?

Ние сме координатори по одобрения проект , който е получил оценка за качество 96,65 точки от външни оценители на международно ниво.Това е изключително удволетворение за екипа, изготвил проекта.

Кое ви мотивира да кандидатствате и защо избрахте тази тема – „Да празнуваме заедно”?

В ОДЗ „Родопчанче” е организирана детска академия, в която децата овладяват ценности, свързани с бита,традициите и добрите нрави на родния край. В тази връзка е разработен празничен календар. За нас беше интересно да проучим европейски практики  и затова целта на проекта е обмен на иновационни педагогически технолагии за празнично-обредната система в различните учебни програми.

Срещнахте ли трудности при разработване на проекта?

Самото писане на проекта изисква много хъс. Имаме комисия по проекти. За конкретния проект главна заслуга имат Ралица Данчева-учител по музика и Лиляна Желязкова /вече бивш учител/. Тук е мястото да благодаря на Ефтима Петкова-родителка , която направи превода на англииски. Основна трудност по тази програма е намирането на партньори и тук отново личния принос е на Ралица Данчева, която може да Ви разкаже по-подробно за дейностите, предвидени в проекта. Искам да кажа, че наши партньори са детски градини от гр. Драма, Гърция и гр. Анталия, Турция. Партньорството ни е насочено към сравняване на образователните системи, културно наследство, интеркултурно образование, регионална идентичност. За постигане на целите на двугодишния проект, сме предвидили : органзиране на проектни срещи, семинари, дискусии на институциите, включени в партньорството; проучване и изследване на традиционнте празници и обичаи; създаване на творчески ателиета; провеждане на седмици, посветени на бита и културата на странте партньори и други интересни дейности, които за сега ще запазим в тайна, но обещаваме да ви информираме в различните етапи на проекта.

Г-жо Берова, какво следва?

Предстои подписване на договора за финансиране, представяне на проекта пред родителската общественост , на чиято подкрепа изключително разчитаме , защото родителите са нашите основни и най-добри партньори във всяко начинание.

Вирни се горе