Няма да разсипем България, за да спечелим изборите

Няма да разсипем България, за да спечелим изборите

Г-н премиер, след няколко дни ще се подпише договорът за газопровода „Южен поток”. Може ли да се каже, че той ще компенсира другите два проекта с Русия, които се провалиха – „Белене” и „Бургас-Александруполис”?

Между трите проекта няма нищо общо. „Бургас-Александропулис”е за петрол. Спряхме го, защото е опасен за екологията, а и щеше да носи много малко пари за България – близо 30 милиона на година, но с огромен риск. Колкото до „Белене” нямаме нищо против проекта, но държавата няма пари да го строи. Това е, все едно, да искаш да строиш космически център, а в джобовете си да имаш 10 лева. Очевидно е, че няма как да стане.

Да, но така не се ли разваля „Големия шлем” от енергийни проекти с Русия?

„Големият шлем” е необезпечен. Ако Сергей Станишев е искал да има „Голям шлем”, е щял да го подпише. Щели са да вземат кредит и да строят атомната централа в Белене. И ние сега щяхме да я довършваме. Те не са искали да я строят, защото просто няма пари. И всичко, което говорят сега е една празна пушилка, за да се оправдават за нерешителността и грешките си. Толкоз. Руснаците прекрасно го знаят.

Само здравословни ли са причините, руският президент Владимир Путин да не дойде за подписването на „Южен поток”?

Той ми се обади, докато бях в Албания на мобилния телефон. Обади се, да ми каже, че е въпрепятстван. Отлага няколко посещения, не само това в България. Поздрави ме за това, че действаме много активно и щом има възможност, в рамките на тази година, ще дойде. Лично ми се обади, да ми го каже. В разговора спомена вътрешни проблеми, което значи, че си има работа в страната. А неговото идване не касае подписването на „Южен поток”, защото по този проект, всичко е изяснено. Сърбия и Унгария вече са подписали. Аз два пъти говорих с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, включително и на конференцията във Виена.И имам уверението, че проектът „Южен поток” се подкрепя от Европа. „Набуко” пък е приоритетен, защото дава друг алтернативен източник на газ – Азърбайджан. Той ще стартира с първа копка на 10 януари на територията на България. Това е всъщност интерконекторната връзка с Турция. Срещата на енергийните министри от ЕС ще е на 10 януари в България. На нея ще се обсъжда проектът и тогава ще дадем старт на „Набуко”. С комисаря Йотингер и с президента Барозу договорихме, че проектът е приоритетен за ЕС. Ние сме абсолютно готови със стартирането на „Набуко”.

Защо обаче “Набуко” се забави толкова много ?

И аз ги попитах същото. Отговорът е, че няма газ. Проектът ТАНАП е за газ от Азърбайджан през Турция, но той не работи. Докато не потече газ от находището Шах Дениз 2, „Набуко” ще е просто една празна тръба. Но нашето политическо решение не е, когато потече газът, да започнем да строим, а тогава газопроводът да е готов.

Имаме ли пари да строим интерконекторната връзка с Турция, като част от „Набуко”?

Имаме. „Булгартрансгаз” е заделил 100 млн.лева. Освен това, сега сме в усилени преговори с Европейската комисия, интерконекторът да се строи с предимно европейско финансиране. Ако „Набуко” стартира на 10 януари, ще е голям успех, защото в противен случай, щяхме да построим една малка тръба, която да се ползва само в аварийни ситуации. А сега ще тръгне направо големия проект „Набуко уест”.

Датата за референдума за „Белене” вече е определена. Не е ли малко „празничен” януари за такъв вот?

След като има легитимно решение на парламента да се проведе референдум, той ще се проведе.

Повечето българи обаче не разбраха, защо всъщност беше този спор с БСП за формулировката на въпроса?

Защото трябва да се спазват законите. В един кръчмарски разговор може да се говори както и да е. Атомна, ядрена – все тая. Но в смисъла на закона, ясно е записано, че трябва да се запише – ядрена. Парламентът работи по документи, по параграфи и по членове. И ако нещо не е както трябва, се стига до Конституционния съд. И той може, заради подобна неточност, да върне документа. И тогава вие ще ни питате, защо не гледахте, защо не го поправихте.

Смятате, че въпросът за референдума е формулиран от БСП нарочно с тази малка неточност?

Аз съм убеден, че БСП не иска този референдум. Защото, за пореден път ще кажа, че ако Станишев е искал да строи „Белене”, щял е, да го направи. След като са подписали „Големия шлем”, просто е щял да повика шефа на НЕК и да му разпореди да подпише. Фирмата е 100% държавна. Те не са го направили и сега с този референдум само вдигат пушилка. Прекрасно знаят, каква е ситуацията. А ние искаме да се проведе референдума. Самият аз съм за ядрената енергетика. Сто пъти го казах. Но нямаме пари. И руснаците прекрасно знаят, че искаме да вземем техния реактор, голяма част, от който сме платили, и да го сложим като седми реактор в „Козлодуй”. Това ще удължи живота на пети и шести реактори. В „Козлодуй” има електропреносна система, има инжинери, има работници, има инфраструктура, има всичко. Ако решим да правим „Белене”, трябват ни двайсет и кусур милиарда. Откъде ще ги вземем. В БСП си имат и финансисти, и юристи, и всичко им е ясно. Любен Корнезов е прекрасен юрист, и той знае, че така зададен въпросът с думичката „Белене” е противоконституционен. Но тяхната идея е, съдът да го връща, да си играят и да си правят театър.

Добре, какво ще посъветвате вие симпатизанттите си? Как да отговорят на въпроса от референдума?

Позицията на ГЕРБ е да се подкрепи референдума, защото сме „за” ядрена енергия. Ние сме „за” да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на „Козлодуй”. Но сме срещу „Белене”, защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи.

Ще строим интерконекторна газова връзка с Турция, но защо съседите ни се отказаха от магистралата Свиленград-Русе? Ще продължи ли този проект без Турция само с участието на Катар?

Проектът ще продължи, разбира се, не сме се отказали. Но големите компании искат да има трафик над определен процент. В момента се опитваме да ги убедим, че ще има достатъчно движение, което да изплаща тази магистрала. За разлика от Хърватия и много други държави, ние си построихме магистралите, жп линиите и пречиствателните станции с европейско финансиране. Тоест българският данъкоплатец плаща само 20%, колкото е кофинансирането на тези проекти. Когато един път е строен с публично-частно партньорство, собственикът настоява да има пари от всяка преминаваща кола. И като не му излиза сметката, няма да инвестира.

Какво се случва с катарските инвестиции у нас? Говореше се, че ще участват в строежа на нов национален стадион, на технопарка в София и други подобни големи проекти.

За да строим нов стадион трябва да има зрители. Само във времето на социализма правиш нещо, което не се знае, дали ще се изплати. Сега сме в криза и ако започнем да го правим, трябва да сме сигурни, че ще има 20-30 хиляди души посещаемост, за да може, с времето, да се изплаща с билетите. Иначе, и сега имаме сравнително добър национален стадион. Не е да няма, за да извадим пари на данъкоплатеца за стадион. Същото касае и катарците. Като направихме този прекрасен турнир по тенис на шампионките в WТА в зала „Арена Армеец”, веднага Катарските авиолинии извадиха 350 000 евро като основен спонсор и се получи много добре. Катарските пари се управляват от мениджъри, които ценят всяко евро. Те действат така, както ние действаме с еврофондовете. На всеки проект има независим наблюдаващ консултант и затова проектите не стават бързо.

Наблягате на туризма и на екоземеделието, но можем ли да вървим напред без индустрия? Очаквате ли сериозни чужди инвестиции в производство?

Определено мога да кажа, че напоследък инвеститорите, които идват в България откриват заводи. Откриват работни места с високи заплати. Последната подобна инвестиция беше на „Луфтханза”. Преди това беше „Хюлет- Пакард”. Откриха завод, който произвежда кожени седалки за автомобили, за климатици, за хладилници, за бяла техника. За радост, това са заводи, които изнасят продукция, дават хляб на хората и държавата печели от това.

А какво предвиждате за „северозападналия” район, както иронично наричат тази част на страната ?

Надявам се, че Дунав мост 2 ще размърда този регион. Много от моите опоненти ме атакуват, че натискам за строителството на пътища. Но те не са прозрели, че още от римско време се казва – пътищата водят бизнеса, водят благото и просперитета. Ако ние нямаме втори мандат да строим „Хемус” и инфраструктурата на северна България, тази част на държавата ще изостане. Виждате, как бизнесът тръпне и чака построяването на „Струма”, „Марица” и „Тракия”.

Да, но бизнесът се оплаква, че средата у нас не е достатъчно стимулираща. Как ще подкрепите малките и средни предприятия?

  • Кой бизнес се оплаква? Този, който строи Водното огледало в Кърджали? Да ти даде някой 100 милиона за такава работа, не е зле, нали.

Става дума за малкия и среден бизнес.

Да, за това става дума. Защото тези хиляди непрозрачни поръчки, които се даваха, отиваха при определен брой фирми. Ето сега дадохме на фирмите 450 хиляди по програма „Конкурентноспособност”, а има още милиард. Това са пари за малкия и среден бизнес Да погледнем и от другата страна. Казвате бизнесът е недоволен, а тези 32 милиарда, спестени пари в банките, те откъде идват? Откъде идват парите в депозитите?

Е, вероятно от някакъв вид печалба.

  • Именно, значи има хора, които печелят и внасят в банките. Говорим за 32 милиарда. Аз примерно, имам една позната, която ходи за социални помощи, а в същото време притежава три апартамента в центъра на София, които дава под наем. И тя казва, че държавата малко пари й дава.

Като стана дума за банки, какво мислите за данък „депозит”? Говори се, че притежателите на големите депозити ги изтеглят или преструктурират, за да спестят новия налог ?

Такъв данък има в цяла Европа. Не искам, да го коментирам. Хората отдавна са го измислили.Стремежът да се излъже на всяка цена държавата, накрая пак опира до „дайте повече пари за пенсии, за образование, за здравеопазване”. Но тази държава е наша, обща. И не е разтегателна. Имало е години с много пари в хазната. Тогава целият свят беше в подем и се акумулираха средства. Сега парите ги няма. Цели държави се разсипват. Ако съществуваха такива гениални финансисти и икономисти, или гениални практики, които да се справят с кризата, и Европа, и САЩ щяха отдавна да са излезли от нея. Ние обаче няма да разсипем държавата, за да спечелим изборите.

Според вас, Симеон Дянков добър финансист ли е? Доволен ли сте от него?

Разбира се, че съм доволен на този етап. България стои добре на фона на другите държави. На първо място дължим това на българския народ, заради неговите лишения. А на второ място е политическата воля на правителството. Кабинетът ще работи за вдигане на доходите.

Смятате ли, обаче, че в малкото повишение на пенсиите или на минималната работна заплата, ще се вдигне и стандартът на живот?

Аз непрекъснато за това говоря. Сигурен съм, че инфраструктурните проекти водят инвеститорите, водят бизнеса. Това ще вдигне и стандарта. За пенсионера е много важно да му увеличим парите с 10 или 15 лева. Но имаме 2,2 милиона пенсионери. Тези пари, те почти няма да ги усетят и даже ще кажат – подиграват се с нас. В същото време, това са над 2 милиарда лева. Убеден съм, че ако парите се влагат в инфраструктура – магистрали, жп линии, летища, тогава ще имаме отворени канали за бизнеса. Тогава резултатът ще е безспорен.

Да, все за това говоря, но вижте Южната дъга в София. В момента, в който я построихме, около нея изникна нов град, а беше гола поляна с един коларски път. Като направим Северната тангента и там ще стане така. Просто бизнесът върви по широките пътища, а не по тесни калдъръми. Софиянци скоро ще минават през естакади. Строим в най-тежката криза. На всичкото отгоре плащаме борчовете на предишното правителство. Плащаме за хеликоптери, за самолети, за влакове, за какво ли не. Даваме на болниците, на стипендиантите, на докторантите. Това са неща, които изобщо не са правени преди.

Доколко могат ли да ни „спасят” еврофондовете?

Само четири държави в ЕС сме без спрени европари. Всички други имат спрени програми. Представителят на Еврокомисията Реналдо Мандметс изгуби поредния си бас на депото за отпадъци в Ботевград, което заедно открихме. То трябваше да се строи за 10 години, ние го направихме за година и половина. И той, каза: „След магистрала „Люлин” изгубих поредния бас”.

Как ще коментирате заплахите заради избора на конституционните съдии Еврокомисията да изготви нов доклад за съдебната реформа в България?

Първо това е работа на парламента. Второ, аз искам да получа информация от ЕК, в какво официално комисията обвинява г-жа Венета Марковска. Аз отговарям за кандидата на ГЕРБ – за Наско Анастасов, който е безупречен човек. Другият кандидат е на независимите депутати. Доколкото ми е известно и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което е обвиняват, не е вярно. Но трябва да имаме официална информация от ЕК.

Възможно ли е делото против радикалния ислям в Пазарджик да предизвика етническо или религиозно напрежение?

Аз се надявам, че прокурорите и съдиите стриктно ще спазват закона. Когато се спазва закона, няма проблеми. Той е еднакъв за всички български граждани. Но повтарям, трябва да се спазва стриктно.

Идва тежка зима, а с нея вероятно и много публични протести. Как ще ги потушавате?

Протестите са демократична изява. Хората си казват по този начин мнението. Където можем да помогнем, помагаме. Протести вървят и в цяла Европа, защото всички искат повече пари, но пари в държавите няма. Колкото се произвежда, толкова ще се харчи. Даваме пари за образование, култура, за здравеопазване.

Доволен ли сте от четвъртия министър на здравеопазването Десислава Атанасова ? И срещу нея имаше протести.

Доволен съм. Справя се.

Да, но трябва да се реформира цялата система.

Да, и тя я реформира.

Напоследък често атакувате Сергей Станишев. По навик ли го правите или той генерира съпротивата срещу ГЕРБ?

Станишев е продукт на своята спътница в живота. Тя му е пиар на поведението. И той пак заложи на черния пиар, защото от сутрин до вечер, казва на бялото – черно. Без да има основание. Непрекъснато говори за монополи. Обаче се оказва, че с някои от монополистите навремето е учил, примерно. Оказва се, че монополите са или създадени от БСП, или са работили с партията. Ние нямаме общо с монополите. Кажете една голяма компания, която се е създала по времето на ГЕРБ. Всички са от преди десет, петнайсет години. На Станишев са му казали, че една лъжа като се повтори сто пъти, хората ще й повярват. И той повтаря все една и съща лъжа. Казват за нас, че сме опоскали държавния резерв. Добре, но ние имаме над седем милиарда в държавния резерв. Били ни оставили пари. Не знам, как точно ги смятат тези пари, като са ни оставили милиони дългове. Всичко ние трябва да плащаме. Няма да повтарям за хеликоптери и влакове. Ами половин милиард кредит от „Париба”, пистата на летището – 45 млн.лева. Ако ги бяха платили, щяха да стопят фискалния резерв под 3 млрд.лева. На тръгване вдигнаха пенсиите – 1 млрд.лева. Ето ти ги парите. Станишев изпълнява стриктно, каквото са му казали и ходи в Брюксел да ни топи. Техните хора, които изнесоха няколко милиона евра, имат в определени медии влияние и ни топят от сутрин до вечер.

Има ли вероятност ГЕРБ да се коалира на парламентарните избори с партиите на Марешки или Яне Янев?

ГЕРБ е единствената партия, която доказа, че може да управлява сама с миноритарно мнозинство. Така ще бъде и на изборите. Ето Станишев, казва – ние не искаме коалиция с ГЕРБ. Но кога ГЕРБ му е предлага коалиция? Кога го е искала за коалиционен партньор? Колкото Станишев е слаб като управленец, толкова пиарите са му страховити. Шапка им свалям, уникални са.

А при вас ще продължавате ли сам да сте си пиар?

Моят пиар се състои в следното – работиш, отиваш, откриваш и го показваш на хората. Всеки ден откриваме това, което сме свършили. Ето на депото в Ботевград, какво да не му харесват. Преди горяха гумите около Ботевград и Етрополе. При откриването, излиза Джордж Кремлис от Еврокомисията и казва: „Конграчулейшънс, Борисов”. Поздравявам ви, загубихме баса, отново. За какво ми е пиар?

Дали на изборите хората ще оценят това, което правите, ако едва свързват двата края?

Хората бързо забравят, но аз се надявам, че като дойдат изборите, ще могат да преценят, дали искат да достроим това, което сме започнали, или във финансова криза ще ги излъжат, че ще им дадат повече пари за пенсии и заплати. Така ще задължат държавата и тя ще се превърне в поредната, ръководена от социалисти закъсала страна. Видяхте какво става в Румъния, Испания, Португалия, Гърция. Веднага се нареждат да ходят за заеми. А от дядо ми знам, че като ходиш за заем, не е хубаво.

Вирни се горе