Николай Шехов /председател на РИК-Смолян/: „Ще направим всичко по силите си за провеждане на честни и прозрачни избори“

Николай Шехов /председател на РИК-Смолян/: „Ще направим всичко по силите си за провеждане на честни и прозрачни избори“

-- Г-н Шехов, на прага сме на нови парламентарни избори, с какво ще бъдат различни те?

Да, предстоят ни нови избори, които ще се различават с това, че машинното гласуване ще бъде задължително в секциите с повече от 300 избиратели. В 22-ри МИР – Смолян има 265 секции, в 137 би следвало да се гласува машинно.

-- Колко са партиите и коалициите, които се регистрираха в РИК – Смолян и какъв е броя на кандидатите за народни представители?

Кандидатите за народните представители от област Смолян са 110 разпределени в листите на 22партии и коалиции. Една партия не е представила заявление за регистриране на кандидатска листа.

-- На дневен ред тази седмица е и сформирането на СИК. На какъв етап е тази дейност?

Срокът за предоставяне на информация от общините, относно проведените консултации за назначаване на представители на съответните СИК са изтекли. Информация беше предоставена в РИК, която постанови решение за назначаване на членовете в СИК във всяка една община. В една община не беше постигнато съгласие за назначаване на представители на СИК. Според Изборния кодекс РИК излезе с решение за служебно назначаване на членовете на СИК, става въпрос за община Мадан. Само там към настоящия момент има неизвестни, тъй като при нас постъпи жалба относно решението, с което бяха назначени съставите на членовете на СИК. В останалите общини е постигнато съгласие. Както казах общо 265 са СИК на територията на област Смолян, като членовете им ще бъдат малко над 2 000 човека.

-- До този момент в РИК какви жалби са постъпили?

До момента имаме две постъпили жалби, едната, за която споменах, а другата е по отношение на регистриране на кандидатска листа на Политическа партия. То е по отношение нареждането или по-скоро допълването на самата кандидатска листа. Има някои спорни моменти. Жалбата беше препратена, съгласно правилата, към ЦИК, която се произнесе с решение, което също е оспорвано и престои да се преразгледа.

-- Има ли желаещи от членовете на СИК да бъдат ваксинирани или повечето вече са се ваксинирали преди изборите на 4 април?

За наша радост обстановката към настоящия момент е доста по-благоприятна. Разбира се, предвид удължената епидемична обстановка, са проведени разговори с РЗИ – Смолян, които ни уверяват, че ваксини не липсват и ако има желаещи, те ще бъдат ваксинирани.

-- Областният управител Стефан Сабрутев спомена, че изборите са обезпечени финансово, преведени са и допълнителни средства за дезинфектанти, ръкавици, маски.

Всичко каквото е необходимо, за да бъдат изпълнени противоепидемичните мерки, касаещи безопасността на хората, ще бъде изпълнено. По утвърдена план-сметка са преведени парите за осигуряването на необходимите предпазни средства за РИК и за СИК, така че не би трябвало да има притеснения. Отправям апел и към гражданите да подходят отговорно в изборния ден, за да може да се опазим един друг.

-- Ще бъдат ли обезпечени всички секции с машини и ще бъдат ли осигурени резервни, ако някъде има проблем?

Може би не е напълно коректно да дискутираме тази тема към този момент, тъй като все още текат процедурите по договаряне на машините. Неофициално намеренията и изгледите са такива, че там където е предвидено да се гласува с машина, ще бъде осигурена такава и съответно да бъде предоставена и допълнителна машина с оглед обезпечаване вота на хората. Разбира се, съгласно Изборния кодекс, освен машина, ще бъдат предоставени и бюлетини на хартия, като един вид алтернатива. Имаме уверението че наистина всичко необходимо ще бъде направено.

-- Ако дойде възрастен човек, който се страхува да гласува с машина, как ще му съдействате? Докъде са ви правомощията?

Както всички знаем вотът е личен. Това, което може да се направи, в подкрепа на информираността на хората е да се осигурят преди изборите тестови машини, които да бъдат предоставени на широката аудитория, за да се запознае с тях. Всичко останало може да се открие в интернет. Нищо по-сложно няма от тегленето на пари от банкомат. Самият процес наистина е много достъпен.

-- Ще реши ли машинното гласуване проблема от предишните избори, в които виждахме протоколи пълен с грешки и задрасквания, мъкненето на чували? С какво машинното гласуване ще облекчи работата на РИК и СИК и с какво ще допринесе за прозрачност и едни по прегледни резултати?

За съжаление към този момент не е коректно да се поеме ангажимент, че няма да бъдат допускани подобни грешки. Решението е в една по-добра предварителна подготовка и аз силно се надявам, че обученията, които предстоят няма да бъдат онлайн и ефекта им ще е доста по-голям. Направили сме корекции от гледна точка на това членовете на РИК да обърнат внимание на тези въпроси, с цел да привлечем и ангажираме вниманието на хората, от които зависят тези процеси в изборния ден. Надявам се, че мерките, които сме взели, ще ограничат допускането на такива грешки. Що се отнася до машинното гласуване там отчитането се предвижда да бъде доста по оперативно и не би следвало да има манипулации. Силно се надявам да бъдат произведени едни честни и обективни избори. Провели сме срещи с полицията, с представители на Областна администрация, отчетени са слабостите от предишните избори. Надявам се всички заедно да направим необходимото да не се допускат.

-- Какъв е вашият апел към хората?

Моя апел към хората е да гласуват, тъй като това е единствения начин да заявим позицията си, да повлияем на процесите в държавата. Така че, независимо за кого, хората да упражнят правото си на глас. Пожелавам и на вас, медиите, едно обективно отразяване на изборния процес, тъй като и вие заемате една съществена част в изборния процес и се надявам всичко да мине гладко. Каквото зависи от нас, ще направим всичко по силите си за да го свършим.

Вирни се горе