Николай Бояджиев: "Основният проблем в община Рудозем е безработицата"

Николай Бояджиев: "Основният проблем в община Рудозем е безработицата"

“Основният проблем в община Рудозем е безработицата",това заяви в интервю за "Рудозем днес” кметът на общината Николай Бояджиев.

Г-н Бояджиев какви са действията на общината на този етап за справяне с проблемите?

Има няколко неща, които безспорно ще се случат, тъй като те са подготвени, одобрени и подписани. Едното ще бъде работа по двете гимназии. Директорите са известени, трудовите колективи – също. Преди около две-три седмици дойде последното разпореждане, количествените сметки, които бяха потвърдени от мен и изпратени и внесени в Министерството на енергетиката – говорим за пълно саниране на сградите на гимназиите в Чепинци и Рудозем. Това е по фонд „Козлодуй”. Търгът ще се играе в София за всички 12 проекта – в цяла България се реализират 12 проекта, два от които са в Рудозем.

Другото, което се направи по енергийна ефективност, което също е подписано като договор е работа в училището в Елховец и двете детски градини в Чепинци и Елховец.

На 22-ри е долото във ВАС относно оспорването на процедурата за работа по селските райони, мярка 322, което касае четири вътрешни улици в Чепинци, като се надяваме, че от 22-ри нататък ще започне работата.

Напоследък наблюдаваме трескавата работа на хората от Агенцията по заетостта. Имаше и нови назначения в началото на годината – Бихте ли споделили подробности?

Основният проблем е безработицата и поради тази причина ние имаме програма, която в момента осъществяваме – 335 работни места, които в различен период от време ще бъдат реализирани и се реализират и в момента. Хората минават на обучение 3 месеца, след което общината подписва договори с тях и те се реализират в различни направления.

Няколко думи за предстоящото разглеждане на проектобюджета за тази година?Какви са основните параметри заложени в Бюджет 2011?

На 14-ти този месец беше внесен бюджета, така че на общинските съветници им е предоставен материал за размисъл, както се казва. Дали ще бъде приет или няма, не мога да кажа, но най-вероятно основният проблем, който ще възникне ще бъде относно заплащането на общинските съветници. Отделили сме една сума, която представлява и обща издръжка и някакво възнаграждение на базата на конкретно събиране. До сега общинските съветници в Рудозем не са получавали пари, защото не са работили. В момента предоставяме един излкючително балансиран бюджет. Вързахме бюджет, който е напълно реален – имам предвид, че не сме надували излишно и глупаво приходната част. Тук големият въпрос е дали възнагражденията, които искат общинските съветници – да кажем, че 300лв. на месец, защото нещо такова чувам. За мен това са пари, които са прекалено много, дори са повече от една минимална заплата за това, че те са се събирали един или два пъти в месеца не виждам основание да се плащат такива пари, защото ще бъдат за сметка на общата издръжка – да кажем на детските градини. Ние нямаме кой знае колко мероприятия към съвета – всичко е с делегирани бюджети. От тези пари, които идват аз съм задължен да дам 500 000лв. на еди-кое си училище. Издръжката на детските градини е работа на общината. Капиталовите са целеви средтства – там не може да пипаме.

Издръжката на общинските съветници ще бъде за сметка на издръжката примерно на храната на децата. Миналата година 286 000лв. струват детските градини на общината. От такси сме събрали 50 000лв., следователно общината е дала 230 000лв., за да си гледаме децата. Ние няма от къде другаде да вземем освен от издръжката на детските градини. Даваме по 300лв. на 17 юнака – смятайте какви пари трябва да се дадат. И в един момент като се дават на общинските съветници, значи няма да се дават на децата и автоматически скандала е готов – кмета не си е изпълнил задълженията – е, кмета този път е решил да си изпълни задълженията и в общи линии, като не го приемат аз си имам изградени добри навици и практики да осъществя бюджет без той да бъде приет от общинския съвет – и пак там ще се счепкаме, убеден съм, защото отново ще започнат глупостите и демагогиите, политическия инат. Защото досега беше следното: „Не, ние няма да приемаме бюджет. Айде да го видим какво ще прави”. Сега поставяме условия, които не са приемливи и аз няма как да ги направя, защото ви казах – не може това нещо да бъде за сметка интересите на хлапетата. И автоматически отново Бояджиев е виновен. Това е целият цирк, който се подготвя отново.

Как са изпълнени предишните бюджети и отчетите за тях?

Били са приети от Сметната палата и Министерството на финансите, забележете – без една забележка. Имаме документи от направените проверки, в които се дава изключително висока оценка за работата на инкономическия екип на общината.

Какви трябва да бъдат приоритетите на община Рудозем?

Работни места – пиоритет номер едно и всичко друго ще си дойде. При един добре работещ общински съвет и една добре работеща общинска администарция – естествено, това сега не може да стане, ще стане след изборите – убеден съм, че хората най-накрая ще разберат, че в края на краищата трябва да се даде шанс на един екип около кмета да работи – без значение кой е кмета. Аз за това призовавам, защото имам най-солиден опит от всички – да се даде възможност на администрацията с подкрепата на определена група да работи и тогава народа да каже справил ли се е или не.

Въпреки всичко мога най-отговорно да заявя, че няма община в България, която на глава от населението да е привлякла толкова пари, колкото ние. Това е истината и при положение, че се създаде този работещ екип аз определено смятам, че има още достатъчно време да използваме отчетния период 2009 – 2013-та и да се подготвим за следващия, което също е много важно – 2013 – 2020-та, защото там предстоят изключително важни стъпки.

Вървят и програмите, които осъществяват големите инфраструктурни проекти като яз. Пловдивци и т.н. Около този язовир ще се даде възможност да се разгърне инициативата на хората – това е най важното.

Има ли потенциал Рудозем за развитие на дребния и средния бизнес?

За дребния и средния бизнес смятам, че до голяма степен инициативата трябва да си дойде от самите хора. В момента сме направили разбиване на нови участъци тук по градоустройството на Рудозем, което дава възможност при заявен интерес да дойдат и да кажат: Г-н кмете, искам един декар, за да си построя еди-какво. Кмета няма как да даде банков кредит. Кмета трябва да му даде възможност да се яви на конкурс за конкретния проект. Никой, който е дошъл при мен или си е пуснал по сътветния път молбата за изграждане на предприятие някъде – на никой не му е било пречено, напротив, подпомага ли сме го в най-пълна степен. Разбира се, някои проплакават за това, че навремето са го правили импулсивно, без да се съобразят с това, че законодателството рано или късно ще им зададе въпроса, защо това нещо е незаконно.

Аз съм се ангажирал единствено за узаконяването на две сгради по този ред – и двете са обществени сгради. Едната е голямата джамия в центъра на Чепинци, а другата е тази в Трамповска махала. Няма кой да ме обвини, че съм узаконил една постройка, за която предишния кмет беше подписал заповед за събаряне. Това е истина и всеки го знае. Това нещо съм го направил с ясното съзнание, че трябва да бъде направено, защото зададох въпроса на компетентните органи в София, кой ще дойде да събори джамията в Трамповска и искам да го видя, да се запозная с него, защото ще ми бъде много любопитен от психологическа гледна точка.

Другото, което искам да кажа – представяте ли си държава изградена само и единствено от бизнесмени. Аз не си я предствям – звучи нереалистично.

Спряга се името Ви относно предстоящите местни избори – имате ли желание за следващ мандат?

Определено. Това са въпроси, които в момента много си ги задават. Тук вече има и донякъде политическа пресметливост. Много е рано в момента всеки един кандидат да излезе, за да обере шамарите. Но не това е причината в момента да отговоря дали ще се кандидатирам, тъй като аз така или иначе шамарите ги ям. Действащ кмет съм и нормално е всичко да бъде насочено към мен – в този смисъл, аз нямам притеснения да кажа ако съм решил или е решено от някъде – Николай Бояджиев ще бъде следващия кандидат за кмет от ПП ГЕРБ – такова решение няма и няма как да го кажа. Втори мандат винаги е най-силен и това е ясно.

Бихте ли разяснили относно анкетните листове, които се разпространяват?

Всеки си прави предварителни сондажи. С тази анкета искам – и мисля че съм го постигнал, самия факт, че ми задавате въпроса – да предизвикам дискусия, защото ако искам да разбера подкрепата на хората относно идеята да се кандидатирам за втори мандат ще направя най-лесното – ще отида при някоя агенция за социологически проучвания и никой няма да разбере как ще се съберат мненията на 1000 човека.

Някакви резултати относно настоящата анкета?

Рано е още. И още веднъж казвам – тази анкета е анкетна карта, чиято цел е да предизвика дебат. Дебатът в момента е твърде условен. Има една политическа сила, която има претенции към властта. Има друга, която иска да запази и разшири влиянието си. Има трета, които са обидените бизнесмени или които са очаквали този мандат някой да им даде 70 – 80 000лв. да ги харчат за иначе много благородни цели, същевременно да не излизат от кръчмите по 3 – 4 дена.

Казвате дебат – кои ще бъдат дебатиращите?

Всеки, който има желание да дебатира. Ето това, което правите – в момента стоим и си приказваме половин час – защо – от уважение към Вашия труд, но другото – това са границите и мярата в коментарите. Но не може да се отрече, че това дава възможност на всеки, който има отношение към общочовешките неща, които ги коментираме – затова и го правите, това е трибуна за общественото мнение. Иначе нямаше да бъда толкова словоухотлив. Това го казвам, отново за да предизвикам дебат. Въпросът е да се мисли, да се сблъскват мнения и становища, но трябва да бъде грамотно, европейски, цивилизовано и т.н., за да не изпадаме в смешното положение да използваме каруцарския си речник, а той е богат, на всеки е богат. В края на краищата трябва да има възможност всеки да си каже мнението. А това е единствената възможност – обикновения гражданин на Рудозем къде ще пише – в Труд ли, естествено че в Рудозем днес. Кой го чете – сигурно много хора, но повярвайте, по някакъв начин всички са свързани с Рудозем.

Ще използвам думите на председателя на СДС Рудозем, който казва, че г-н Бояджиев най-много пъти е бил кандидат на СДС и не е невъзможно отново да бъде?

Имахме среща с предстваители на СДС Рудозем, където се подхвърли такава реплика – за мен много по-важно е съмишлениците, а ние сме съмишленици, да се съберем заедно, а не да ме приватизират като търговска марка. Въпросът трябва да бъде принципен – съмишлениците, тези които виждат бъдещето на Рудозем, неговото развитие с идеи, възможности, инициативните хора, които си мислят, че заедно биха могли да направят много повече трябва да се обединят.

Привърженик сте на широка дясна коалиция?

Да, твърдо. Дясноцентристко управление. Моето мнение е, че много малко инициативни хора разбират за какво става въпрос и биха могли да реализират добрите си намерения останаха в Рудозем. Те трябва да играят ролята на двигатели. Една голяма част от тези играчи са хора, които чакат две по-мощни формирования да се сбият и те да пируват с трупа на този, който падне. За мен това е елементарно. Политическия ресурс, който има една втора или трета политическа сила в никакъв случай не е толкова голям, за да покрива цялата необходимост от кадри, хора, потенциал върху нашия живот тук, което означава, че ние трябва да търсим значително по-широк диапазон, точно този, който коментирахме и да привлечем всичките, които имат добри намерения, добро желание, които могат да работят в екип.

Наблюдава ли се етническо или религиозно заиграване покрай предстоящите избори?

В никакъв случай на ниво общество – българина е толерантен като цяло и като казвам българин, имам предвид всички, които живеят в България. Давам като пример себе си – в каря на краищата българите мюсюлмани ме избират. Има 500-600 християни, от които една трета не гласува за мен. Обществото е толерантно.

В момента това заиграване е на ниво политическа сила, защото тогава, когато тръгнем да дебатираме, тогава, когато тръгнем да се сравняваме кой какво може, те нямат аргументи и започваме да говорим глупости.

Вирни се горе