Николай Бояджиев: Коалицията „Абрамович“ искат да превърнат Рудозем в първи частен град

Николай Бояджиев: Коалицията „Абрамович“ искат да превърнат Рудозем в първи частен град

Кога ще стартира работата по канализацията в кв. Коинарци?

Започва работата по вътрешно-канализационната мрежа и връзката между този квартал и довеждащия колектор. Оттам фекалните води на Коинарци ще се вкарат в градския довеждащ колектор и оттам ще влизат в пречиствателната станция. Играна е процедура и фирмата е определена. Предстои сесията на експертния съвет, на който ще бъде подписан договора и в порядъка от 25 до 30 септември ще стартират строителните работи.

Как върви работата по междублоковите пространства?

След приключването на този подобект, по който в момента работим, строителните работи ще продължат зад пощата, тъй като фирмата, която изпълняваше обекта просто спря да работи.

А улиците в Елховец?

Работата по ул. Байкушевска приключи. В момента работим в Хаджарско. Обектите са финансово обезпечени, както и при ремонта на болницата, който също е обезпечен финансово и ако господата от ОбС си спомнят, това нещо се гласува от тях в бюджета на общината, но друг е въпросът, че те когато го гласуваха си мислеха, че ние с тези пари не бихме могли да се справим. Факт е обаче, че ние направихме много повече.

Как?

Много просто – тази година имахме 435 работни места, които се финансират по програма “Развитие”. Тези хора бяха в различна посока – еколози, строителни работници и т.н., като тези хора бяха пратени там и финансирани от парите по проекта в един момент вместо да дадем 250 хил. за този ремонт ние дадохме 50 хил. и с тях, под вещото ръководство на екипа на общинска администрация, мисля че стана един изключително добър ремонт – направи се покрива, смени се дограмата и от всичко това, което направихме даваме гаранция, че следващите 10 год. няма да има проблем. ОбС ни гласува 33 хил., а ние го направихме за 10 хил., като с останалите пари ще бъде направена дограмата, с тях ще бъде боядисано и т.н. По този начин нашите съграждани ще имат съвсем друга градска среда и като влязат в болницата, то тя няма да има запустелия вид на селска кръчма, а ще бъде едно приветливо място, където хората ще стоят не на изтърбушените седалки, а ще имат самочувствие, че живеем в един модерен град. По този начин доказахме, че с 50 хил. лева може да се свърши работа и за 250 хил., като важното е да не се краде, тъй като аз няма да ползвам политически посредници, за да осъществя моето желание да превърна град Рудозем в едно по-добро място за живот.

Кои са политическите посредници?

Това, което до момента се е правило – вървим по съответните процедури, даваме добри парчета от баницата на приближените на властта, като в момента това нещо го елиминирахме и започнахме сами – общината със собствени сили да го прави това нещо. В момента абсолютно всички хора, които работят към общината, а те никак не са малко в тази посока – както споменах – от тези 435 места, само в момента работят над 100 човека. Тези хора всеки ден работят нещо, правят нещо – може би не толкова, колкото един високоплатен работник, но в края на краищата, тъй като работната ръка е безплатна, чието финансиране е осигурено от европейски пари, ние плащаме само и единствено за материали – не плащаме данъци, не плащаме печалби, не плащаме скрити печалби, не плащаме още по-скрити печалби и точно това е разковничето на успеха.

Относно политическите посредници – обществена тайна е кои бяха около мен и единствения ми грях е, че позакъснях да ги поразритам . И това ми е греха към моите съграждани, но както е казано – по-добре късно, отколкото още по-късно или никога. И така, използвайки ситуацията обявявам, че ако моите граждани ми гласуват доверие за следващ мандат, това ще бъде практика още в самото начало, защото се оказва, че е много по-евтино и много по-достойно за всеки. Мандат, в който проблемите ще се поставят директно пред кмета и администрацията. От тук нататък не е необходимо да търсим политическия деец, който витае около кмета и около силните на деня. Всеки един от драгите ни съграждани е добре дошъл да постави въпроса си директно пред кмета. И това е изключително важно, тъй като по този начин запазваме ресурса – всичко става много по-бързо, много по-малко се разпилява енергията на обществото и най-важното – самите хора получават едно много по-нормално обслужване, без да има необходимост да се кланят на този или онзи. Това е директната връзка между управлението и хората, защото в края на краищата изборът, който ще стане на 23-ти е подписване на едно споразумение, един договор, при който в рамките на тези 4 години ти получаваш от суверена властта, за да я използваш в името на добруването му. Затова тази връзка между избирателите и избраниците трябва да бъде възможно най-кратка и най-директна, а единственото нещо, което правят политическите посредници е да ослужняват и оскъпяват нещата. Аз знам какво тежи на обикновения човек, защото го виждам. Аз не виждам зализаната физиономия на политическия посредник, защото той е доволен от живота, но всеки ден се сблъсквам с човешките неволи, и ако в действителност съм този, за който ме приемат ще реагирам много по-адекватно на нуждите на обществото.

В последните две години, макар се че създадоха много неприятности – това беше един социологически експеримент за мен и не съжалявам ни най-малко. Ако имам възможност отново да избера дали да си създам проблеми и да настроя доста “приятели” срещу себе си, то отново бих го направил, защото смятам, че един мъж на 53 год. трябва да бъде значително по-директен и значително по-честен и към себе си.

Продължавайки в този ред на мисли и визирайки политическите посредници, за които говорите, то това ли е причината в момента те да са от другата страна на бариерата, ако ми позволите така да се изразя? Какви са техните мотиви?

Защото те биха искали да превърнат Рудозем в първи частен град. Аз съм кръстил коалицията “Абрамович 1”, “Абрамович 2” и “Абрамович 3” – не искам да навлизам в подробности относно имената, но всеки един знае кои са Абрамович 1, 2 и 3 – ясна е работата и искам да кажа, че начинът, по който постъх с тях е съвсем съзнателно и изобщо не съжалявам. Надявам се, че в Рудозем е изградено до значителна степен гражданското общество и се надявам, че хората са разбрали какво правя. Това е и апел към хората – да бъдат по-конкретни и да не се страхуват, тъй като обществена тайна е, че преди 4 години властваше един страх от различието. Няма човек, който да се оплаче от това, че дори и псувайки ме е получавал по някакъв начин „шамар“, докато преди 4 год. не смееха да си кажат и малките имена, ако не демонстрираха мислене подобно на силните на деня. Самият факт, че в момента се инициира подобно сдружение, което ще нарека “Мама, татко и аз” е показателен и означава, че такъв страх няма. И аз се чувствам горд, защото съм дал възможност на опонента да има достатъчно кураж и мъжество да застане, защото аз не съм го тормозил предварително, за разлика политиката на ДПС в предишния мандат.

Друг е въпросът колко е принципна цялата тази организация, която е направена в момента, в която започват да прозират много странни политически субекти – сами по себе си те не са странни, но когато ги видиш на едно място започва да те избива на хумор.

В такъв случай как ще коментирате факта, че г-н Младенов, който на предишните избори – цитирам “се бореше против трайното настаняване на ДПС в региона” в момента се обсъжда политическото му представителсто и коалиране, заедно в редиците именно на ДПС?

Не само, че няма абсолютно никаква политическа логика, да не говорим за липсата на каквато и да било принципност, аз бих го нарекъл политически мазохизъм, защото именно ДПС обявиха, че той е изключително слаб като управление, без да използвам и други думи, тъй като те използваха и други думи за него и поради тази причина гласуваха срещу него и го махнаха като председател на ОбС. И в един момент тези, които го обвиняваха, че е слабохарактерен, слабоволев и че му липсва управленчески опит, той се прегърна с тях. Абсолютен абсурд и не бих могъл да го коментирам. Действително би звучало много смешно, странно, ако не беше жалко.

Вирни се горе