Недялко Славов: „Успехът на обществото зависи от това колко е обединено и задружно“

Недялко Славов: „Успехът на обществото зависи от това колко е обединено и задружно“

Г-н Славов, изпращаме доста тежка година, ако трябва да я обобщите, каква беше 2020 г.?

Наистина тази година беше неочаквано трудна. Ако някой точно преди година беше казал или прогнозирал каква ще бъде тя, вероятно щяхме да се отнесем към него с насмешка. Факт е, че тя премина почти изцяло под знака на Ковид-19 и ежедневно сме принудени да работим по противоепидемичните мерки. Общо взето това беше изключително неочаквано към нас като управленци. Но аз бих желал да насочим фокуса на вниманието и към други неща, случили се в региона, които ни радват и ни носят известно удовлетворение.

Нормално е да сме фокусирани върху пандемията. Останаха ли на заден план други приоритети, които бяха важни да се случат през годината или те паралелно си изминаха своя път?

Пандемията може би до известна степен забави някои от приоритетите, но в никакъв случай не попречи на тяхното изпълнение. Особено по отношение на инфраструктурните проекти, които понесоха стрес в рамките на няколко месеца. Към края на годината можем да кажем, че се движат с добри темпове, съобразно договорените срокове.

Ситуацията все още е тежка, вие сте председател на областния щаб, имахте намерение да създадете медицински съвет от специалисти. Да обобщим ситуацията в нашата област.

Факт е, че се изправихме пред едно заболяване, за което никой не беше подготвен. В голяма степен носи все още изненади, въпреки че в последните 9 месеца се натрупаха доста знания. Област Смолян беше една от първите, в които жителите се срещнаха със заболяването, доста бързо се разпространи и ние бяхме под напрежение за разлика от други области почти през целия летния сезон. Дългосрочно това пък може да се окаже благоприятно и тази висока заболеваемост, която имаме в региона да доведе по-бързо до колективния имунитет, за който специалистите твърдят, че е най-сигурния начин за защита. Идеята в медицинския съвет е да се чуват мнения на представители на различните звена за лечението на заболяването като се започне от ОПЛ, пулмолозите, лекарите в болничната полза, за да мога да споделят впечатления и по този начин да бъдат в помощ на пациентите. За съжаление при много от хората изходът е фатален. От това, което аз имам като впечатления е, че много различно протича заболяването при различни пациенти. Има някои, които се влошават изключително бързо – буквално в рамките на часове, други пък го карат безсимптомно и никой не може да прогнозира отделният организъм как ще реагира на заболяването. Това ни кара да бъдем много внимателни в контактите си с хората. За съжаление все още има хора, които не вярват. Това за мен е необяснимо. Сигурно имаме и грешки, които ще отчитаме на по краен етап. Радващото е, че последните няколко дни ситуацията се успокоява, което най-вече зависи от хората – тяхното поведение, спазване на противоепидемичните мерки. Ние се опитваме с нашите послания да провокираме хората да бъдат по-внимателни, максимално информирани и отговорни.

Ще издържи ли здравната система на територията на областта?

За момента издържат и са били на ниво през тези 9 месеца непрестанно. Използвам възможността да им благодаря, защото съм свидетел какви неимоверни усилия положиха медицинския персонал в болничната, в извънболничната, в спешната помощ, въобще всички медицински лица наистина са на предела на силите си. И макар, че държавата отговори адекватно с допълнително заплащане, за извънредните усилия, ние сме длъжни да спазваме мерките и заради тях, тъй като и те имат семейства, има риск и за собственото им здраве, но пък доказаха, че можем наистина да разчитаме на тях в тези трудни времена.

Да приключим темата за Ковид – 19. Какви са вашите послания?

Наистина с голяма благодарност към лекарите, но и към хората, които проявиха съзнание. Наблюденията ми са, че по-голяма част от хората спазват противоепидемичните мерки, с грижа към собственото си здраве, с грижа към близките и околните, с грижа към обществото. Сигурно това натоварва хората психически, но родопчани наистина показаха мъдрост и към тази ситуация, така че моите благодарности са и към тях. Разбира се към държавните институции. РЗИ показа добър административен капацитет и аз не искам техния труд да остане незабелязан. Санитарните инспектори работиха извънредно, денонощно без почивен ден с грижа към общественото здраве. Наистина се надявам, че и с посланията, които сме дали, с поведението си и личния пример, със създадената организация ние сме накарали хората да повярват в институциите и може би това ще е призивът – вярвайте на специалистите и на това което казват, защото никой не си е позволил през тези 9 месеца да излъже, злоупотреби с информация или да я представи по начин, който я изкривява или представя недостоверно.

Вие изразихте желание да се ваксинирате, въпреки че сте преболедувал.

Аз се надявам, че до момента, в който трябва да вземем решение за ваксиниране, ще имаме достатъчно информация, потвърдена от специалисти. Ако трябва буквално да кажа отговора ми е по-скоро да, тъй като преобладаващо е мнението, че ваксините са достатъчно надеждни. Личното ми решение се осланя на това, което казват специалистите. За да предпазя и себе си и семейството и близките ми, сред които има и възрастни, аз ще го направя с отговорност към тях.

Да поговорим за важни инфраструктурни обекти и приоритети тази година. Какво се случва с проекта воден цикъл на Смолян?

Започнаха строителните дейности, след бих казал почти 10 годишни процедури на проектиране, одобрено финансиране и провеждане на обществените поръчки. Проектът е от първите реализирал се в страната, по който бенефициент е ВиК дружеството. Считам, че това е правилно, тъй като те са най-заинтересовани да изпълнят проекта качествено и в срок. Разбира се, всеки проект за воден цикъл носи големи неудобства за хората, но няма как цялата подземна водна инфраструктура да се ремонтира без разкопаване, без спиране на водоподаването. За съжаление следващите две години ще има много неудобства за жителите на областния град, но проекта си струва, защото водата ще бъде един от ценните ресурси за в бъдеще и значително ще подобри качеството на водоснабдителната и канализационна услуга, така че изтърпяването на тези неудобства си струва. Трябва да кажем, обаче че се намираме съвсем в началото на проекта. По-мащабно строителството ще бъде разгърнато през летни месеци и за да бъде изпълнено в срок, трябва интензивно да се работи, това предвижда и интензивно разкопаване на уличната мрежа.

Получихте и доста критики от опозицията относно проекта, имаше недоволства относно качеството на изпълнение.

За качеството на изпълнението е много рано да се говори. Нека всички критики на опозицията да бъдат за вече реализирани проекти. Не мисля първо, че има основание, второ мисля, че го правят с мисъл за предстоящите избори. Проектът ще се реализира през следващите две години, фирмите, които участват са доказали репутацията си на добри строители, така че е много рано да се критикува.

Ако ми позволите бих нарекла ГКПП „Рудозем – Ксанти“ вашия проект. Дали до края на мандата ще бъде реализиран?

Надявам се, има всички предпоставки за това. Абсолютно съзнавам, че този мандат ще се определя за успешен в зависимост от реализацията на този проект. За момента можем да кажем, че сме не финала на един успешен проект, още повече той е толкова очакван от жителите на областта. Добре структуриран е, добре изпълнен е и наистина, и като лично удовлетворение, бих искал да завършим строителството през следващите няколко месеца. Строителните дейности са изключително интензивни и се движат без закъснение. Но рамките на този проект не приключва с изграждането на граничния пункт. Отварянето му ще отвори нови предизвикателства и ще трябва, според мен, изпреварващо да мислим. Ще даде и нови възможности и нашата роля, като управленци, е да ги използваме по най-добрия за хората начин. Затова е и моето настояване за третата лента между Смолян и Пловдив. Предизвикателство е и работата с партньорите от гръцка страна. Тъй като и техния проект не трябва да приключи само с изграждането на пътната връзка от Димарио до границата, трябва да продължи до Ксанти, за да имаме един завършен проект, който отговаря на изискванията на европейската транспортна мрежа. С изграждането на граничния пункт отговаряме на очакванията на хората и даваме надежда за едно по-добро бъдеще.

Не мога да не ви попитам за свлачището на пътя Смолян – Мадан. Вече почти три години нещата там се бавят. Кога, в крайна сметка, ще започнат строителните дейности и там?

Самото строителство и укрепването на свлачището, което си е строителен обект, трябва да извърви всички процедури. Да, аварийно-възстановителните дейности са факт и позволиха отваряне на пътя поне в едното платно, което е неудобство, но не толкова, колкото преминаването през обходния маршрут. Времето от 2018 година до сега не е загубено, а е извървяно в процедури. За съжаление те още не са на финалния етап. За обекта няма издадено разрешително за строеж, макар и да има избран изпълнител за строителството и осигурено финансиране. Все още няма и надзорна фирма, така че предстоят още финални етапи на процедурите, за да може да се ангажираме с конкретни срокове. Аз лично не бих рискувал да кажа кога ще бъде готово свлачището до край, без да са извървени процедурите, а и никой не би могъл да прогнозира.

За да приключим темата с инфраструктурните проекти,като финал кое да поставим?

Трябва да кажем, че по отношение на инфраструктурата значителни са инвестициите, които влизат в областта. Не искам да правя оценка, но лично аз имам удовлетворение от реализираните проекти в областта на пътната инфраструктура и считам, че те са изключително важни за област като нашата, която изцяло зависи от автомобилния транспорт. Осъществиха се няколко големи проекти с европейско финансиране – пътя Смолян – Девин – Михалково – Кричим; пътя Средногорци – Рудозем, за който имаше проблеми, но мисля, че преди зимния сезон строителните дейности напреднаха в достатъчна степен, за да се радваме на нова пътна настилка и да се успокои общественото напрежение, което съществуваше. Трябва да кажем, че и по линия на бюджета на АПИ ние имаме, извън европейските проекти, възлагане за рехабилитация на пътища за над 80 млн. лв. или това са около 70 км. Изцяло обновени пътища, които не са ремонтирани в последните 20 или 30 години. Това е направлението Соколовци- Момчиловци – Славейно – Баните. Пътя между Златоград и Неделино близо 10 км. Започнаха и асфалтовите дейности на републиканската пътна мрежа, която преминава през Рудозем или така наречената главна улица на Рудозем. Предстои и асфалтиране на участък от разклона на р.Черна посока Кърджали. Бяха изпълнени проекти на територията на Оряховец и Давидково. По отношение на пътната инфраструктура считам, че сме свършили немалко работа и немалко реализирани проекти. Същевременно по различните оперативни програми нашите общини са много активни и навсякъде се реализират проекти по различни програми. Освен това на смолянска област за поредна година и бе оказано важно внимание с Постановленията, които МС одобри за общините в областта и това правеше през всичките 4 години от мандата нашето правителство. Смолянска област успя да защити солидни средства за общините и смятам, че сме сред челниците в страната по подкрепа на общинските проекти чрез постановления на МС.

В политически аспект как бихте определили годината?

Изключително бурна, което вероятно е нормално за края на мандата, тъй или иначе хоризонтът на всички политически партии и фигури е концентриран върху предстоящите парламентарни избори. Тъй или иначе и ние, като представители на политическа партия, се подготвяме за тях. Надявам се и съм сигурен всъщност, както винаги са проявявали мъдрост в гласуването, родопчани да проявят и сега и да оценят всичко, което е свършено, както и ангажиментите, които се поемат за следващ мандат. Годината беше изключително напрегната, не само заради протестите, но и заради личното ми разочарование от опитите политически да се отиграват определени ситуации и да се чертаят трайни разделителни линии. И тъй като аз съм фигура, която винаги е търсила обединението, всичко това предизвика известно разочарование, тъй като тези разделителни линии не се заличават лесно. А си мисля, че успехът на обществото идва и от това колко е обединено и задружно, а не от това колко е разединено, тъй като разединението води до много негативни последици.

Започнахме с равносметка за 2020 г., а какви са очакванията ви за 2021г. и какво бихте искали да се случи, какви са надеждите и желанията ви?

В личен план много се надявам да приключим с пандемията по един успешен начин. Считам, че това ще успокои хората и съм сигурен, че това се желае и от болшинството от обществото. Всичко друго, което не е свързано със здравето на хората, остава на заден план. Имахме възможност да кажем, че ние ще изпълним нашите ангажименти, които сме поели към смолянска област, говорим като политика, и това ще ни постави в добри позиции за предстоящите парламентарни избори. Но, наистина първото ми, основното ми желание, много пред всички останали, е да приключим с пандемията, колкото се може по-скоро.

Г-н Славов, благодаря ви за това откровено интервю, между впрочем те винаги са били такива. Благодаря ви за отзивчивостта и за това, че винаги сте отворен към медиите! Пожелавам здраве на вас и на семейството ви, много успехи през настоящата година!

Аз също ви благодаря, на вас и на всички медии, за доброто сътрудничество, което сме имали. То не се е свеждало само до рамките на коректни и добронамерени разговори, имало е и критика, която приемам с достатъчно мъдрост. Смятам, че медиите имат огромна отговорност в обществото и се радвам, че смолянските успяват да се държат на нивото на тази отговорност. Няма как политическа фигура, каквато е областният управител, да не работи добре с медиите тъй като са важни посланията, които отправя към хората не само политически, но и ако щете като лично поведение и личен пример, а те стават достояние на обществото благодарение на вас, така че ви благодаря за доброто взаимодействие, което сме имали и наистина ви пожелавам да имате едни хубави, светли празници, а следващата година да е най-вече здрава и всеки един от нас да е орисан да успява в добрите си начинания.

Вирни се горе