Най-актуални в момента са препаратите срещу бълхите и мравките

Най-актуални в момента са препаратите срещу бълхите и мравките

Оля Тотева – управител на Дезинфекциозна станция в Смолян

  • Г-жо Тотева, наближава сезона на кърлежите и бълхите, ще пръскате ли около обществени сгради?

  • Тази година цялата пролет позакъсня, бяха много ниски температурите, много валежите и общо взето самите популации позакъсняха да се събудят. Последните два-три дни топлината ги събуди. Има хора, които са ухапани от кърлежи. При мен дойдоха двама, но предполагам, че са повече. Едно време всички идваха при мен и този начини и метод го използвахме за точна характеристика на положението. От района на Смилян и Смолян дойдоха. Мравките също се събудиха. Имам достатъчно препарати, които не са токсични, в нормите са на изискванията на Европейския съюз. Отпаднаха много препарати, които сме ползвали досега и които част от клиентите ги търсят, защото са ги харесвали. Изпратила съм офертите до всички общини, с изключение на Доспат. Първите, които съм напръскала е община Борино. Там напръскахме детската градина и стадиона около 10 декара.

Досега още никой не се е обадил от еколозите в другите общини. В Смолян имаме около 30-40 декара, но гледаме в районите, където има бездомни кучета, така наречените тесни епидемиологични места. Навремето с епидемиолога и еколога определихме тези места. Отделно на всички детски градини в града и по-големите села съм изпратила оферти за техните дворове, защото те са на самостоятелен бюджет. Сега е времето да се пръска, но предполагам, че тази седмица ще започнат да се обаждат. Обикновено първи се обаждат от община Чепеларе, там имаме малко територия за пръскане. Започваме със селата в Орехово, Малево и другите. След това Златоград, защото там е ниско. Но всичко е до средства, но хората са отговорни, ако трябва да се похваля от общините това са еколозите.

  • Кои препарати сега се търсят най-много?

  • Най-актуални в момента са препаратите срещу бълхите и мравките. Аз бях много изненадана, че мравките трябваше рано да са излезли и прибрали, но закъсняха. Вече хората питат за мухи, но е още рано за тях, за комари не са се обаждали. Има един голям водоем около Рудозем, където там си плащат отделно, защото хората от махалата не могат да излезнат от комари.

  • За нашествие от мишки оплакваха ли се през зимата?

  • Зимата не беше тежка по отношение на гризачите. Имаше много студени дни. Въпреки че те са топлокръвни тяхната температура не е постоянна. Това се използва в нашата практика, защото има препарати, които намаляват тяхната температура и така заспивайки умират.

Започна да се увеличава дела на големите – плъховете. Започнаха да се обаждат за съсели, които не са епидемиологично опасни, но попадне ли в къщата, нанасят големи поражения. Намерила съм решение. Идват много души за къртици – и този проблем съм го решила. В момента имам всичко, от което се нуждае човек – за оси, хлебарки и т.н. Имам и репелент за диви прасета, да не ядат картофите. Към този репелент спадат и пор и елен. За змии имам два вида – едното е течно, другото сухо вещества. Те са на базата на това да ги изпъдим – например обезопасим детска площадка, къща и т.н. Напоследък има и търсене на препарати за дървояди. Прави ми впечатление, че през последните години никой не преработва явно дървения материал, с които се правят мебелите и вратите започват да скърцат след две-три години. Но има и за това решение. Станцията работи по европейските стандарти, което значи, че работата е по-отговорна и специална. Всичко трябва да е превенция.

  • А в градския транспорт?

  • От две-три години никой не ме е търсил. Обадих се, но нямат пари.

  • Докога трябва площите да се напръскят?

  • Обикновено работим от края на май и до към началото на юни. Надолу към Пловдив е топло там е по-ниско. Тук бездомните кучета са проблеми, бездомните котки станаха много, по тях има едни ситни бълхички, които много хапят.

Вирни се горе