Момчиловци се готви за Новогодишно парти

Момчиловци се готви за Новогодишно парти

Интервю с кмета Сийка Суркова

Г-жо Суркова, село Момчиловци се готви за новогодишно парти в първия ден на 2016 г. Разкажете ни повече?

Заедно с хотелиери, ресторантьори и бизнеса в Момчиловци организираме Новогодишно парти, което ще се проведе на 1 януари от 16.30 ч. в центъра на Момчиловци. Подготвили сме много изненади – дядо Коледа ще бъде тук, ще има късметчета и пожелания, музика, вино, фойерверки и добро настроение край коледната елха. Използвам възможността да поканя всички жители и гости на Момчиловци да отпразнуваме заедно новата 2016 г., която се надяваме да бъде по-добра за всички нас. За голяма радост къщите за гости в Момчиловци отдавна са резервирани и очакваме много туристи. За да са по-светли празниците, уличното осветление в селото ще остане включено през цялата новогодишна нощ и празничните вечери. За да бъде пълна новогодишната картина обаче се молим за сняг, който ще даде възможност пълноценно да заработи и спортния център Картола, в който знаете има ски зона и сноуборд парк, изключително подходящи за начинаещи любители на зимните спортове и деца.

Вие сте кмет на Момчиловци от два месеца. Какви бяха те за вас и като цяло каква беше годината за Сийка Суркова?

2015 беше емоционална, колоритна и успешна година. В личен план няма да говоря – за мен е превратна, защото смених професията си на журналист, която практикувам от 16 г. с кметския стол. А той се оказа доста горещ още от самото ми встъпване в длъжност. Смея да твърдя, че за по-малко от два месеца свършихме доста неща. Първото и най-важно за мен е създаването на обществен съвет, който е съветник и коректив на кмета в Момчиловци. В него влязоха дейни хора от различни сфери, с които работим много добре и заедно търсим решение на проблемите. Борихме се с нерегламентирани сметища, посрещахме гости от Китай и Франция. Не стихва интересът на медиите към Момчиловци. Наред с репортажите очакваме и появата на документален филм за селото по празниците. Една от добрите новини за Момчиловци е, че след осем години беше рестартирано строителството на 27-мия параклис, наречен „Св. Стефан”, чиито основи бяха положени през 2007 г. от Стойчо Данчев. Мястото е дарено за благородната кауза от сем. Мирчеви. Само за две седмици доброволци изградиха сградата до покрив. Надяваме се догодина по това време параклисът да бъде открит. За пръв път, с помощта на община Смолян и дарители, украсихме жива 15-метрова коледна елха, която радва жителите и гостите на селото. Отбелязахме и 90-годишнината на народно читалище „Светлина”, което близо век пръска светлина в живота на хората тук.

Каква очаквате да е 2016 г.?

Веднага след празниците ни предстои пътуване до Гърция. Повече от 20 г. Момчиловци е побратимено с Авдира, имаме предварителна уговорка с кмета на гръцката община Георгиос Цитиридис за сътрудничество по проекти и приятелски отношения. Сега предстои да договорим общ проект за празника на картофа, който да реализираме наесен. Със Сдружение „Родопски хайдути” планираме патриотични инициативи за следващата година, защото трябва да се знае, че тук българщината е жива и местните хора ревностно я пазят. Болка на цялото население е състоянието на второстепенната улична мрежа в селото. Ако няма възможност за цялостно асфалтиране с подмяна на водопровода, то се надяваме поне дупките да бъдат запълнени. Направихме среща тук на място с директора на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, началника на Районно Управление „Полиция” гл. инспектор Костадин Бундов, началника на сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Неделчо Делев, общинския съветник инж. Кирил Хаджихристев и инж. София Измирлиева от община Смолян, с които огледахме опасните трасета в селото и се стигна до извода, че е наложително да се положи повдигната пешеходна пътека, която да ограничава скоростта на движение на ул. Момина вода. През 2016 г. предстои изпълнението и на този проект. Предстоят ни още много неща, които надявам успешно да реализираме през предстоящата година.

И накрая, какво ще пожелаете на жителите и гостите на Момчиловци, на всички родопчани и гости на Родопите?

На всички жители на Момчиловци, на всички родопчани и гости пожелавам една здрава, успешна и ползотворна 2016 г. Нека бъдем по добри и по щедри към другите, да сбъдваме мечтите си и да се радваме на сговор в семействата си и успехи в делата си. Нека посрещнем с надежда новата година, и дано тя донесе на всички мир, любов и благоденствие.

Вирни се горе