Младо семейство предлага Градина под наем в Родопите

Младо семейство предлага Градина под наем в Родопите

Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем

Младото семейство Ярослав и Юлия Юнакови от родопското село Старцево, обл.Смолян са инициатори на една много интересна идея – те предлагат градина под наем. Всеки, който поиска, срещу скромна сума за наем и доставка, може да поръча те да му отгледат в градината биологично чисти зеленчуци както и да приготвят зимнина. В интервю за Фермер.БГ Ярослав Юнаков заяви, че целта им е най-добре да задоволяват нуждата на хората от хубава и чиста храна чрез най-краткия път – от производител до потребител.

Разкажете повече за себе си, кои сте и как решихте да се занимавате със земеделие?

Ние сме Ярослав и Юлия, семейство от вече седем години, родители на две деца. Професионално се занимаваме със земеделие в последната година, но иначе всяка година си засаждаме зеленчуци и обработваме почва, така че опитът го имаме от много време.

Кажете повече за идеята ви за градина под наем, каква е целта на инициативата ви?

Идеята за градината под наем е от три-четири месеца. Първоначално мислехме как най-добре да задоволяваме нуждата на хората от хубава и чиста храна. Така се роди идеята ни за зеленчуковата градина под наем. В смисъл най-краткият път от производител до потребител е този. Наистина няма нещо по-достъпно и хората така да имат пряк достъп до почти всеки процес на преработване, от самото засяване на семената, как и колко, как се произвежда продукцията, както и приготвяне на предпочитана зимнина. Всичко това за 2 лева на квадрат за месец. Общата площ на градината е 25 квадрата.

Това основната ви дейност за препитание ли е и смятате ли, че семейство като вашето с две деца може да се препитава с градина под наем или с биоземеделие?

Градината под наем все още не е основната ни дейност, с която да се препитаваме, но все повече внимание обръщаме на тази дейност. Аз съм ангажиран на сто процента с тази дейност, докато жена ми работи и в друга сфера. Според мен семейство може да се препитава с градината, но затова е необходимо много добре да се анализират дейността и културите, които ще се произвеждат, защото малък производител примерно на картофи не мисля, че би могъл много да успее. На пазара има доста евтини картофи. Важно е човек да направи предварителен план и оценка за това, но иначе определено е възможно да се препитаваш с тази дейност.

И може това да бъде истински бизнес, така ли?

Може да, малък, но достатъчен!

Имате ли вече клиенти?

Клиенти имаме, отзивите наистина са много добри и добре вървят нещата за сега. Хората са изключително удовлетворени, казват, че храната е много вкусна.

Какви хора се обръщат към вас и как точно се случват нещата, какъв е целият процес, например обажда ви се някой по телефона, иска да ви наеме и оттам насетне какво следва?

Най-често ни търсят семейства с деца от различни краища на България, дори имаме семейство от чужбина, което осигурява чрез нас храна на своите родители, което е много благородно от тяхна страна. И въобще клиентите са ни семейни хора, които търсят здравословна храна, жените, майките са по-активните ни клиенти. Потребителите заплащат само наема на градината и куриерските услуги за доставка на храната до дома им. Освен това ние изпращаме домашно приготвени подаръци на клиентите си, приготвяме им и допълнителни изненади като билки, сушени плодове, като така искаме да им внесем повече радост. Когато си наемат площта за градина, клиентът ще ни определи с какво предпочита да я засадим. Например: домати, краставици и ранни картофи напролет, или ще избере да му отглеждаме само пипер и зеле за туршии, корнишони за кисели краставички, или зелен лук, спанак и маруля за свежа салата през зимата. Или от всичко по-малко. Възможностите са много.

Има ли краен срок за наемане на зеленчуковата градинка?

За да се възползват в максимална степен от разнообразни зеленчуци през идната година, е хубаво до 31 януари клиентите да са заявили желанието си да станет стопанин на градина под наем.

Повече подробности за Градина под наем: landlord.garden

Искра ХОТНИШКА

Вирни се горе