Митко Младенов: Всички решения на Общинския съвет – Рудозем са в интерес на общината

Митко Младенов: Всички решения на Общинския съвет – Рудозем са в интерес на общината

Г-н Младенов, председател сте на ОбС – Рудозем почти една година и половина. Доволен ли сте от досегашната работа на ОбС като местен орган на самоуправление?

--Да, определено съм доволен, макар че винаги има още какво да се желае. След конструирането си Общинския съвет – гр.Рудозем много бързо започна да работи на пълни обороти. Само за миналата година при планови 6 сесии, общинския съвет проведе 14 или над два пъти повече. Много бързо с конструктивни мнения и предложения в работата на ОбС се включиха и колегите, които са за първи мандат общински съветници. На практика в ОбС нямаме „мъртви души“, т.е. хора които изобщо не се изказват и не се включват в разискванията. Всички постъпили въпроси и предложения в ОбС своевременно без забавяне са решавани в интерес на хората.

Кои са най-важните решения взети от ОбС за последните шест месеца?

--Най-важните решения взети от ОбС за последните шест месеца са:

  1. Приемане Отчета за изпълнение на Бюджета на община Рудозем за 2012г. и Бюджета за 2013г.

  2. Участие на община Рудозем с проекти финансирани от ЕС.

  3. Приватизация на цеха за обувки.

  4. Актуализиране на Наредби, вследствие на промяна на нормативната уредба.

Има ли проблеми относно работата на постоянните комисии?

--Не, няма никакви проблеми. Постоянните комисии към Общинския съвет работят редовно и ползотворно, като значително улесняват и подпомагат нашата работа.

Има ли опити за лобиране или натиск от страна на някои общински съветници и как успявате да се преборите с такива явления?

--До момента няма опит за оказване на натиск или лобиране в работата на Общинския съвет. Борба на мнения и становища е имало и ще има, но за натиск или лобиране поне аз не знам.

По кои въпроси има единомислие и по кои различие между политическите сили в местния парламент?

--През миналата година Общинския съвет е приел общо 209 решения, от които 171 или 81.8% с пълно единодушие. Тази статистика нагледно показва, че по по-голямата част от въпросите в Общинския съвет има единомислие. Различни мнения има по въпроси свързани с бюджета на общината, отчета за неговото изпълнение, поемане на общинския дълг и извършване на строителни и ремонтни дейности по населените места. Напълно нормално е политическите сили да имат различно мнение по приоритетите за развитие на общината като цяло и на всяко населено място в частност.

Кои са най-сериозните проблеми на града и общината, които се нуждаят от спешно решаване?

--Със затваряне на болницата в гр. Рудозем, населението от нашата община се лиши от адекватна здравна помощ. Това е най-големият ни проблем. За съжаление сегашното управление на държавата така промени нормативната уредба в сферата на здравеопазването, че тя доведе не само до прекратяване дейността на болницата, но и до невъзможността от нейното възстановяване. Остава ни надеждата, че новото правителство ще промени статуквото и ще ни даде шанс да направим нещо в тази посока.

Вторият основен проблем е финансовата стабилизация на общината. Получихме много тежко наследство със задължения от над 2 млн.лв., което за нашата малка община е огромно бреме. С разрешението, което дадохме на кмета за теглене на заем, предотвратихме блокиране работата на общината и получихме както се казва „глътка въздух“. Това ни задължава през следващите няколко години да работим много по отговорно и ефективно.

И третият основен проблем, който искам да откроя е инфраструктурата на населените места. Тя е в незадоволително състояние както в града, така и в селата. Собствените ни приходи са прекалено малко, за да може коренно да променим ситуацията. Изходът е в разработване на проекти и търсене на подходящите за финансиране европейски програми. Първите успехи в тази насока вече са налице. В края на миналата година бяха одобрени два проекта на обща стойност малко над 10 млн. лв., като се надяваме около средата на лятото да стартира работата по изпълнението им.

Намирате ли подкрепа за вашите идеи от централната власт?

--Бих казал, че централната власт няма политика за работа с общините и всяка се оправя както може. В този смисъл, считам че централната власт не ни е помогнала с нищо.

Какви приоритети си поставяте във вашата дейност?

--Три са основните приоритети.А именно:

Издигане ролята и авторитета на ОбС като ръководен орган на местното самоуправление.

Усъвършенстване на взаимодействието на ОбС и общинската администрация за постигане на едно по-ефективно, по-компетентно и по-справедливо управление.

По тясна връзка с хората. Нека по-често се допитваме до тях, по значими и важни обществени въпроси. Те никога няма да ни подведат.

Вирни се горе