Мирослав Янчев: Общината ни е добър пример за това как чрез много труд, последователност и инициативност на местната власт може да се преобрази един град

Мирослав Янчев: Общината ни е добър пример за това как чрез много труд, последователност и инициативност на местната власт може да се преобрази един град

Господин Янчев, на последното заседание на Общински съвет Златоград бе взето решение Община Златоград да встъпи в дългосрочен дълг. С каква цел предложихте на съветниците да вземат решение, което може да утежни общинската хазна?

Голяма част от уличната мрежа в Община Златоград е в лошо състояние. Множество са улиците, на които не е положена трайна настилка, не е подменена канализационната мрежа и преминаването през тях става изключително трудно. Ежеседмично, в приемните ми дни, жителите на тези улици молят и настояват да реша проблема им, да се улесни достъпа до жилищните им сгради, да се благоустроят улиците и да се създаде комфортна и безопасна среда. Едно от първите неща, които успяхме да направим с поемането на местното управление, бе да се изготви техническа документация, необходима за благоустрояване на улиците в Златоград. Независимо, че получихме одобрение за финансиране на подземната инфраструктура, вече поредна година, поради промени в приоритетите на програмата, не можем да реализираме мерки, свързани с подмяна на водопроводна система, изграждане на канализационна такава и същевременно полагане на асфалт върху ремонтираните участъци от уличната мрежа. Един от източниците за финансиране изграждането и основния ремонт на социалната и техническата инфраструктура са приходите от продажба на общинска собственост. Имайки предвид състоянието на пазара на недвижими имоти, този източник е крайно несигурен. Мерките по Оперативните програми, които биха финансирали подобен род инвестиции, се очаква да стартират към средата на 2016 г. Това води до невъзможност на общините през 2015 година да реализират каквито и да е дейности, свързани с подобряването на инфраструктурата. От наблюденията, които имам смело мога да заявя, че хората имат изисквания да живеят в привлекателни места, с уредена инфраструктура, а начинът, по който това може да се постигне, не е определящ за тях. Често пъти съм казвал на мои съграждани, че за да се реши проблем на тяхната улица са необходими много пари. И знаете ли какво ми отговарят: „Няма значение! Намери вариант, като кмет, да го разрешиш”. Така че основната ми цел е свързана с това да се удовлетворят нуждите на моите съграждани. А дали този кредит би утежнил общинския бюджет, смятам че неговите параметри са приемливи за местното население и той ще бъде изплащан, без да се отрази на изпълнението на местните приоритети. Припомням, че на 19.12.2014г. на обществено обсъждане, жители от Златоград и населените места в общината, подкрепиха намерението на местната власт да поеме дългосрочен общински дълг за финансиране реализацията на избраните обекти.

Не смятате ли, че с това действие „плащате” предизборната си кампания?

Почти всяка година в България се провеждат избори. Това означава ли, че всички кметове трябва да спрем да работим, за да не ни обвинят в провеждане на предизборна кампания? Разбира се, не изключих и възможността някои да приемат предложението ми за поемане на общински дълг като част от предизборна кампания, но искам да споделя с Вас, че търпението на съгражданите ми е стигнало до пределния праг. То е почти изчерпано и „предизборно” би било, ако обещая, че улиците ще се благоустроят в някой момент, т.е. да говоря в бъдеще време. Хората оценят един кмет по неговите действия, а не обещания. Досега винаги съм се ръководил от намеренията да подобря начина на живот в Община Златоград, така че да мога впоследствие да вървя с гордо вдигната глава и да не се срамувам от постъпките си. Съгражданите ми заслужават да живеят при по-добри условия и ме вълнува мнението на хората, които са заинтересовани страни. Аз обичам Златоград, това е родното ми място, където са моите корени и моите хоризонти. По време на управлението ми на Община Златоград се опитах да бъда отговорен човек и чувствителен към проблемите на хората. Общината ни е добър пример за това как чрез много труд, последователност и инициативност на местната власт може да се преобрази един град. Благодарение на финансовите инструменти на Европейския съюз и други донорски програми Община Златоград промени коренно визията си. За един кмет предизборна не е годината на изборите, той е длъжен да работи за своята община през целия мандат. Никой не би могъл да ни обвини, че само тази година работим предизборно, аз работих така и през двата си мандата. И за това говорят резултатите, които са твърде видни в Община Златоград.

Дългосрочният дълг няма ли да остави на Община Златоград тежко финансово наследство?

За реализацията на няколко мащабни проекта Община Златоград е прибягвала до поемането на краткосрочни и дългосрочни дългове от Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ ЕАД. Погасяването винаги е било своевременно. Финансовите параметри на дългосрочния дълг, които Община Златоград ще поеме, са съобразени с поносимостта на местния бюджет. Обезпечаването ще се извършва от бъдещи собствени приходи на общината и общата изравнителна субсидия за местни дейности. Срокът за усвояване на кредита е 8 месеца от датата на сключване на договора за банков кредит, а срокът за ползване и издължаване на кредита е до 7 години (84 месеца), от датата на сключване на договора за кредит. Размерът на кредита, който общината ще поеме, както и плащанията по години, са съобразени с ограничението, заложено в Закона за публичните финанси. Кредитът е без такси и комисионни.

Вирни се горе