Меглена Плугчиева: Грозният популизъм на кабинета е опасен

Меглена Плугчиева: Грозният популизъм на кабинета е опасен

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършва е горско стопанство и екология в Лесотехническия университет в София. През 1989 г. защитава докторска дисертация по “Екология на горите”. Специализира в Института на гората към университета в Гьотинген и в университета “Алберт Лудвиг” във Фрайбург. Депутат в 37-ото, 38-ото, 41-ото НС. В периода 2001-2004 г. е зам.-министър на земеделието и горите с ресор “Европейска интеграция и горско стопанство”. Посланик в Германия от 2004 до април 2008 г., когато става вицепремиер, отговарящ за европейските фондове в кабинета на Сергей Станишев. Семейна. В края на май т.г. Плугчиева беше удостоена с Наградата за социалдемокрация на името на големия германски социалдемократ Вилхелм Бок. Призът е учреден през 2008 г., като сред неговите носители са бившият премиер на Чехия Иржи Парубек и бившият естонски премиер Андрес Таранд.

  • Г-жо Плугчиева, когато преди две години ГЕРБ взеха властта, превърнаха в свръхприоритет ефективното и ускорено усвояване на евросредства. Две години по- късно провалиха ли се, или успяха?

  • Усвояването на евросредствата е една от най-важните теми за България. Въпросът стана още по-важен в последните две години заради факта, че влязохме в дълбока криза и последваща рецесия.

След кризата, която правителството преди това, в което участвах, имаше с предприсъединителните фондове, успяхме в рамките на една календарна година да възстановим плащанията. Малко след това настъпи промяна във властта и кабинетът на ГЕРБ се накичи с чуждите успехи. Смятах, че новите управляващи ще се възползват от постигнатото. Оставихме добра база за работа по сегашните структурни фондове. Бяхме на 14-о място сред 27 страни членки.

  • Какво е сегашното положение?

  • Две години по-късно, след много и изключително груби грешки на ГЕРБ, сме на предпоследно място по плащане и на последно място по договаряне на средствата.

  • Кои са основните грешки на ГЕРБ?

  • Първо, беше закрит постът на ресорния вицепремиер за евросредствата и едва след 9 месеца беше назначен нов министър. Второ, финансовият министър блокира българското съфинансиране по всички програми и замрази работата по еврофондовете за дълъг период. Трето, грубо беше направена политическа чистка в цялата администрация. Ключови експерти, работили години наред, бяха сменени с партийни протежета, които тепърва трябваше да разберат за какво става дума. Започнаха безумни и безпричинни проверки по всички проекти, подготвени по време на предишното правителство. Въведоха се по-рестриктивни и бюрократични правила. Всичко това дистанцира и уплаши хората.

Резултатът от тези грешки е, че сега и земеделски стопани, и малкият бизнес, и общините казват: “Не желаем да участваме в процеса, защото вместо да получаваме пари по линия на еврофондовете, сами финансираме всичко.”

  • Какъв е ефектът върху България, освен че бизнесът и общините вече не искат да се занимават с европроекти?

  • При тази усвояемост на средствата, която е едва 10%, а другите страни са с по 30-40 на сто, при договаряне на 37% от общия обем средства (7 млрд. евро), а другите са вече на 70 на сто договорени средства, има опасност да не успеем до края на този бюджетен период – 2013 г., да не усвоим всички средства, които са предвидени.

  • Това ще се отрази ли на парите за България за следващия бюджетен период?

  • Това е другата голяма опасност. В момента текат дебати за следващия период – 2014-2020 г. Опасността е да не получим този обем средства, които получихме в първия период. И всякакви необосновани хвалби от страна на управляващите, че ще вземат 10 или 15% повече средства, са абсурдни. Няма как да ги вземат! Този грозен популизъм е много опасен.

Първо, трябва да погледнем какво става в ЕС. В момента, в условията на финансова криза, се очертава общият бюджет за 2014-2020 г. да бъде намален с поне 5%. При това положение, като се има предвид нашата немощ да се възползваме от средствата, няма кой да ни даде 15% повече. Грозният популизъм тресе всички министри, които работят с еврофондове. Работи се с тях не като национална кауза, а на принципа: повтаряме една лъжа няколко пъти и тя ще стане истина. Страдат обикновените хора.

  • Откъде идва този популизъм?

  • За съжаление в това управление има много опасна комбинация от некомпетентност, лъжа, спекулации и популизъм. Тази комбинация ни води към катастрофа. Подобна е ситуацията не само в сферата на еврофондовете, а във всички секторни политики. Вижте какво става в земеделието – регистрираните земеделски стопани само в рамките на две години са намалели с 10 хиляди. Това означава, че те не са в състояние повече да упражняват тази дейност.

Малкият и среден бизнес или закрива производства, или потъва, или отива в сенчестата част. За година и половина 47 хил. българи са напуснали страната и това са все интелигентни хора. Само за първите три месеца на т.г. 145 висококвалифицирани лекари са заминали, а процесът продължава. България се обезкръвява, тя все повече губи държавност и икономическа мощ, губи конкурентоспособност, губи човешки ресурс. А това е най-важният ресурс за развитието на нацията. В икономически план ситуацията също се влошава. Работят само секторите, ориентирани към експорт, които ги тегли чуждата икономика, главно германската. Цените продължават да се качват, особено на хранителните продукти и на горивата. В същото време за социална политика и дума не може да става. Две години са замразени заплати и пенсии. В здравеопазването цари хаос. Няма и един българин, който да е казал, че е доволен от пенсионната реформа.

  • Премиерът твърди, че всичко ще се оправи, когато бъдат построени магистралите.

  • Непрекъсното се говори за големи инфраструктурни проекти, а де факто има един проект, който се реализира – магистрала “Тракия”. Оказва се обаче, че дори по него няма нито едно плащане, има въпроси и проблеми. Няма нито един от секторите в икономиката, за който да се каже, че това правителство има постижения и резултати.

Какво се случва в областта на правосъдието и вътрешния ред? Такава война на институциите, каквато имаме в последните две години между вътрешния министър и правосъдната система, не е имало. Не може вътрешният министър да излиза по телевизията и да обявява присъди. Не може да има подобна безпрецедентна полицейщина, която се задълбочава. Да не се връщам на скандалите с подслушванията, да не изброявям стотиците случаи на грубо погазване на човешки права, на посегателства срещу лекари. Да не говорим за безпрецедентните акции и арести пред очите на деца. Да не припомняме какво показва проучването на “Фрийдъм хаус” – че българските медии са на последно място по свобода и независимост сред 27 страни членки. Всичко това трябва да тревожи цялото ни общество. Цари страх, особено в провинцията – хората не смеят да се оплачат, не смеят да споделят, защото или са заплашени, или ще си загубят работното място. Нещо подобно се случва и с кандидатите за кметове. Налага се безпрецедентна практика – успешните кметове, които са били от други политически сили, са принуждавани задължително да се кандидатират от ГЕРБ. Иначе им се казва, че с тяхната кариера е свършено. Последният скандален случай е с въпросника, който получих от БСП в Русе и за който ми предадоха, че ще се ползва от ГЕРБ за събиране на информация срещу политическите им опоненти. Подобни похвати едва ли има и в най-тоталитарните държави.

  • Какъв е пътят за изход от тази ситуация?

  • Опозицията трябва да бъде по-организирана, по-активна, по-силна, с по-ясна визия, профил и действие. Необходимо е структурите на гражданското общество да не се поддават на натиска и много по-смело да изразяват позиции по всички въпроси, да се включат в контрола по предстоящите избори. За вота задължително трябва да дойдат и чужди наблюдатели. Бизнесът също трябва да бъде по-силен в отстояване на своето пространство. Ако се заблуждаваме, че ще дойде нов месия, който ще реши всичките ни проблеми, докато ние наблюдаваме отстрани, това е крайно безперспективна позиция. Всички трябва да се освободят от страха и заедно да отстояваме демократичните ценности, които сме завоювали в последните 20 години.

  • БСП вече номинира своя кандидат за президент – Ивайло Калфин. Как оценявате неговата кандидатура?

  • Изключително високо оценявам кандидатурата на Ивайло Калфин. Това е фигурата, която съчетава ценностите на социалистическата партия и в същото време е широко скроена, голям професионалист. Той е човек с европейски профил, с европейска позиция. Съчетава качества на политик, на професионалист, на европеец. Това е личността, която може да обедини не само членовете и симпатизантите на БСП, но и да привлече широк кръг от обществото. Имаме нужда точно от това. Държавният глава е обединител на нацията, той осигурява баланса между институциите. Смятам, че Ивайло Калфин олицетворява всичко това.

  • Вашето име е едно от най-спряганите като евентуален кандидат за вицепрезидент. Как се отнасяте към това и бихте ли приели подобно предложение?

  • Отнасям се с респект, уважение и благодарност към това предложение. В нашата партия има процедури и принципи, които се следват. Както разбирам, към края на август ще се реши този въпрос. Смятам, че ще определим най-подходящата и силна кандидатура за вицепрезидент. В момента се въздържам от всякакъв друг коментар.

Вирни се горе