Мария Мечкарска/ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян/: „Грамотният човек, знаещият човек може да изведе нацията напред“

  Мария Мечкарска/ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян/: „Грамотният човек, знаещият човек може да изведе нацията напред“

Г-жо Мечкарска, през настоящата 2020 година ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян отбелязва 60-та си годишнина. Предвид извънредната обстановка не успяхте да проведете празничния концерт. Как отбелязахте годишнината?

5 май 2020 г. трябваше да бъде за нас изключително тържествен ден. Предвиждахме голям спектакъл с постановката „Криворазбраната цивилизация“, която щяха да изиграят нашите ученици, и концертна част, в която да участват талантите от училището. Освен това искахме да възстановим фанфарния оркестър и той да бъде част от тържествата по повод 60-годишнината. За съжаление не успяхме да направим това. Ограничихме нашите изяви в интернет пространството. На фейсбук страницата на училището са качени книжки, изработени от учениците с помощта на учителите. Те пресъздават част от живота в училището, ученически поздрави, ученическо творчество – есета, стихотворения посветени на училището, както и един виртуален рецитал. Имаме амбицията, ако септември нещата са по-добри по отношение на противоепидемичните мерки, да съчетаем приключването на дейностите по големия проекта с едно хубаво тържество по случай 60 годишнината.

За тези 60 години какво се случи в ПГИ „Карл Маркс“. Как можем да обобщим историята на училището за тези 60-години?

Училището е създадено през 1960 година. Започва с паралелки, ситуирани в Райковската гимназия. След няколко години се решава, че това училище трябва да има самостоятелна сграда. Първоначално било в сградата на VІ ОУ, след това се премества в тази сграда. Над 10 хиляди са учениците завършили ПГИ, тогава Икономически техникум. Това е училище с невероятни традиции. Винаги се е говорило за него с много респект. Това е първото училище, което въведе ученически униформи, първото училище, в което започна да се изучава испански език и се създадоха връзки, по линия на международни проекти, с държави, чийто езици се изучават тук. Аз съм директор от 10 години, усилията ми са били насочени към осъвременяване на материалната база, за да бъде уютно за децата. Тази година акцента в образованието пада върху STEM специалностите. Оборудвани сме с пет интерактивни екрана с невероятни параметри, с което надявам се, ще се подобри значително качеството на образователния процес. С големият проект по „Региони в растеж“ ще оборудваме с нова техника и учебно- тренировъчната фирма – това е мястото, в което децата реално се докосват до отделите в едно предприятия, до длъжностите, които се изпълняват и задачите, които биха могли да възникнат в хора да работата.

Учениците, които ще дойдат на есен, ще посрещнете в обновена среда. Какви дейности са включени по проекта?

Работата ни по този проект започна още през 2016 година. Доста аргументи трябваше да представим пред МОН, за да бъдем включени в него и за наша радост, от всички кандидатстващи смолянски професионални гимназии, само ние сме включени в този проект. Πpoeĸтът ce финaнcиpa пo OΠ „Peгиoни в pacтeж“ 2014-2020 г. и e нa cтoйнocт 1 171 125, 221 лeвa. Дoгoвapящ opгaн пo нacтoящaтa cxeмa e Mиниcтepcтвo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa в Бългapия. B xoдa нa cтpoитeлнитe дeйнocти пo пpoeĸтa щe бъдe извъpшeнo цялocтнo caниpaнe нa cгpaдaтa нa пpoфecиoнaлнaтa гимнaзия. Щe ce нaпpaви тoплoизoлaция и ocнoвeн peмoнт нa пoĸpивa, щe ce peaлизиpa изгpaждaнe нa мълниeзaщитнa cиcтeмa. Чacт oт дeйнocтитe вĸлючвaт и чacтичнa пoдмянa нa BИK инcтaлaция, цялocтeн peмoнт нa caнитapнитe възли. Чacтичeн peмoнт щe бъдe извъpшeн нa eлeĸтpичecĸaтa инcтaлaция и пoдмянa нa ocвeтитeлнитe тeлa. Πo oтнoшeниe нa вepтиĸaлнaтa плaниpoвĸa и cъздaвaнe нa дocтъпнa вътpeшнa, и външнa apxитeĸтypнa cpeдa. Щe ce ocъщecтви пoдoбpявaнe нa пpилeжaщoтo двopнo пpocтpaнcтвo, peмoнт нa външнитe cпopтни плoщaдĸи. Щe ce нaпpaви и пoдмянa нa дoгpaмaтa във физĸyлтypния caлoн и peмoнт нa вътpeшнитe cтeни и тaвaн. Изпълнитeл нa пpoeĸтнитe дeйнocти, cлeд cпeчeлeнa oбщecтвeнa пopъчĸa, e фиpмa „Дюлгep“. За мен е много важно учениците, които излизат от това училище, освен да бъдат знаещи и можещи, да бъдат и човеци. В тази връзка в задната част на двора, отново по проектQ е изграден един разсадник – отглеждаме цветя, билки, зеленчуци. Освен това нашите класни стаи се почистват от учениците. Да, лелята минава, дезинфекцира, мие, но преди това учениците са почистили боклуците. Това са важни навици, които трябва да доизграждаме у тях в хода на обучението.

Как се справихте с електронното обучение?

Трудностите бяха от това, че всичко се случи много внезапно. Ние нямахме голяма подготовка за обучение в електронна среда и в рамките на два дни успяхме да се организираме, така че да може да стартира образователния процес, да не се губи материал и да вървим напред. Хубавото беше това, че училището има създаден облак в гугъл платформа и нашите учители съумяха веднага да сформират класни стаи. Голяма част от тях са много амбициозни и работиха и с други образователни платформи. От юни учениците, които имат затруднения, могат да разчитат и на индивидуални консултации в училище. Забелязва се лека умора, напрежението е много голямо, но като цяло ще приключим годината успешно и с добри резултати.

Предстоят матурите за зрелостниците. Обезпечили ли сте провеждането им?

На 1 и на 3 юни ще проведем ДЗИ, съответно по български език и литература и по география и икономика. Създали сме всички необходими условия, съгласно изискванията. На 26 юни сме предвидили да съчетаем връчването на дипломите на зрелостниците и изплащането им. Искаме да им дадем тази тържественост, тази емоция, която липсваше на децата, да им дадем шанс да броят до 12 – те много искаха да направят това. Ние също имаме нужда от такъв вид емоция. Не е хубаво училищата да са пусти. Хубаво е да има глъч в тях, да има препирни по коридорите, тичане, да има учители, които правят забележка. Тази година втори срок беше много странен, но най-важното е всички да са живи и здрави и наесен да започнем нормално учебния процес.

Тази учебна година е към своя край. По какви специалности ще приемате ученици за учебната 2020/2021 г.?

Обявили сме прием в две паралелки с три специалности – едната е със специалност Икономическа информатика, а втората паралелка е с две специалности, с разширено изучаване на английски език – Електронна търговия и Икономика и мениджмънт. По-различната специалност е Електронната търговия. Извънредното положение показа, че този дял от икономиката не беше в криза. Трябва да уточним, че това не е професия магазинер. Учениците, които завършат тази специалност, ще усвоят основите на икономиката, ще могат да правят всичките видови проучвания, за да преценят как да представят своята стока, как да я пласира по-добре, как да я ценообразуват. Нашите деца са достатъчно подготвени благодарение на производствената практика. Стремим се на всички деца да бъдат осигурено реално работно място.

Имате ли проблем с недостига на ученици?

Не мога да кажа, че имаме недостиг на ученици. Миналата година и двете паралелки, които заложихме, ги направихме с добри параметри на учениците. Надявам се и тази година да се справим и да реализираме план приема.

Срещате ли проблем с кадрите?

Миналата година се пенсионира учителката по физика и химия. Месец след това се наложи да я върна отново в училище, защото не се намери човек, който да покрие този норматив. Тази година имаме нов учител на философия и история – един млад и ентусиазиран човек. Що се отнася до кадрите за икономическите специалности, сме добре обезпечени.

На седмокласниците, на които им предстои кандидатстване, какво ще кажете?

Бих ги поканила да дойдат при нас, ако искат да се развиват не само в сферата на икономиката, защото не всички завършващи ученици при нас се насочват към икономическите ВУЗ-ове. Наши ученици стават инженери, лекари, софтуерни специалисти. Базата и отношението в нашето училище няма да го срещнете никъде другаде. Важно е много да си обичаш учениците, а ние ги обичаме и това е първата стъпка за изграждане на доверие между учител и ученик. Не е лесно в това училище. Всеки, който идва с нагласата, че ще щрака с пръсти, няма да стане. Освен общообразователните предмети, се учат и специални, но колегите са опитни и правят нещата разбираеми за учениците. Не е тайна, че по голяма част от нашите дисциплини няма учебници и колегите работят с университетски, но успяват да адаптират материала така, че да е достъпен за децата.

На финала, какво бихте казали на всички – учители, родители, ученици?

Искам да пожелая на всички да са здрави, да съхранят човешкото в себе си и да имат едно много позитивно и добро отношение към учителите и към образованието като цяло, защото по този начин ние си гарантираме, като общество, едно добро бъдеще. Грамотният човек, знаещият човек може да изведе нацията напред.

Вирни се горе