Мария Делева: В областта работят над 450 доброволци

Мария Делева: В областта работят над 450 доброволци

Директорът на Областния секретариат на БЧК в Смолян

  • Г-жо Делева, разкажете повече за инициативите на БЧК в годината на доброволчеството?

  • Днес се навършват 133 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България. От 1980 година този ден – 25 октомври се празнува като рожден ден на Българския червен кръст.

По повод годишнината си Смолянската червенокръстка организация обявява победителите в конкурса „Доброволец на десетилетието в Смолянската Червенокръстка организация”. Конкурсът е организиран по повод отбелязването на 2011 г. – Година на доброволческото. Част от програмата за отбелязването й е горе споменатия конкурс.

  • В какви направления?

  • От областния съвет бяха определени пет направления и групи, в които са привлечени и работят над 450 доброволци на територията на десетте общини на Смолянска област. С допитване до местната общност се излъчиха най-изявените в категориите:

  • Доброволец ръководител – тук влизат всички даващи своя принос в процеса на ръководене на организацията, спазвайки устава и правилниците на БЧК;

  • Доброволец изпълняващ социални дейности и програми – в тази група са хората съдействащи на организацията при подпомагането на уязвимите в местните общности – съдействат при разпределението и раздаването на социални помощи и извършват доброволно социални дейности в домовете на най-уязвимите;

  • Доброволец на Български Младежки червен кръст – това са всички млади хора с будна съвест и носещи хуманизма на плещите си в годините на своето подрастване и участващи в инициативи за подпомагане на своите връстници;

  • Доброволец включен в екипите при работа на Водно спасителната ни служба и екипите за работа при бедствия и аварии /Доброволци „ВСС и БАК”- експерти в своята професионална квалификация, приобщени за каузата на Български Червен кръст. Същите са обучени и декларирали своята готовност да подпомагат пострадалите по време на инциденти, изповядвайки принципите на Червения кръст;

  • Доброволец „застъпник” – привлечени и обучени доброволци, които полагат усилия за работа с местна власт и партньори за постигане на социални ползи, за потребителите и бенефициентите на организацията.

В своята работа, при оценката за дейността на доброволците в периода 2000 – 2010г. комисията реши и отдели още една категория доброволци – отдали по-голяма част от своето време, изпълнявайки мисията на организацията, в не една от горе изложените групи. Това е групата доброволци номинирани за „Цялостен принос към организацията”. След въведени критерии: стаж в организацията, авторитет и припознатост в общността, инициативност и участие в други дейности на организацията, лидерски умения и работа в екип и инициативност и креативност. Комисията определи най-добрите трима в шестте категории – доброволец „Ръководител”: Марияна Иванова – Смолян; Елза Хаджиева – Златоград; д-р Илия Сурчев – Баните. В категория доброволец „Социални дейности и програми”: Анета Каменова – Баните; Радка Камбарева – Смолян, Гиргина Костовска – Чепеларе. Следва доброволец „БМЧК” – Теодора Калайджиева – Чепеларе; Анета Сивкова – Смолян и Екатерина Сомова – Мадан. Доброволец „ВСС и БАК” – Тодор Чучоранов – Смолян, Димитър Попов – Смолян и Красимир Георгиев – Девин. Доброволец „застъпник” – Емине Балева – Рудозем, Захаринка Славчева – Смолян и Росица Якубова – Смолян. Доброволци номинирани за „Цялостен принос за организацията” – Руска Чолакова – Баните, Йоланта Пойдовска – Смолян и Катя Парова – Смолян /посмъртно/.

  • Кога ще бъдат обявени победителите?

  • Победителите в категориите ще бъдат обявени на тържествен концерт на 5 декември 2011 г. – Международен ден на доброволеца.

Вирни се горе