Любен Петров: СДС може да си смени лидера, но няма да изчезне от политическата сцена

Любен Петров: СДС може да си смени лидера, но няма да изчезне от политическата сцена

Ако бяхме действали като екип, дори със самостоятелни кандидатури, щяхме да имаме по-високи резултати, смята заместник- председателят на Съюза на демократичните сили.

Господин Петров, току-що госпожа Надежда Михайлова каза, че СДС е като националния отбор по футбол – има звезди, няма екип. Вие споделяте ли това нейно мнение? Наистина в Съюза на демократичните сили има звезди, но въпросът е, че екипът трябва да бъде направен от треньора или от капитана на отбора. След като екипът не се случва, аз съм играл футбол със сигурност повече от госпожа Михайлова, съм се убедил още като дете, че е важно капитанът да бъде човек обединител. Човек, който събира и който задава темпото на отбора.

От Вашите думи излиза, че Мартин Димитров не се е справил добре с ролята си нито на капитан, нито на обединител на отбора СДС, така ли да Ви разбирам? Бих казал,че в самото начало наистина тръгнахме и работихме като екип. Но това продължи доста кратко. Впоследствие сте виждали и сте чували различията, които сме имали и по отношение на политики, и по отношение на решения, които се взимаха от СДС за коалиционни партньори, и за визия, и за развитие. Ето, че имахме различия и по отношение пренареждането на листите. Защото тежестта на един лидер е в това, че той трябва да спазва законите, както всички други. Когато искаме редовия седесар и член да спазва закона, това не прави изключение и за лидера и капитана на отбора. По тази причина се случиха доста сътресения, затова не се стигна до максималния резултат на изборите. Аз лично бях убеден, че Съюзът на демократичните сили, дори и при самостоятелно явяване, ще постигне този резултат, дори и по-добър, ако бяхме отбор. С капитан и треньор, които работят в синхрон и с визия за развитието на СДС и на България.

С две думи да очакваме тотално преразглеждане на концепцията на СДС, а вероятно и на това кой да е начело на партията? Днес няма такава точка в дневния ред. Процедурата е вътрешно партийни избори, които би трябвало да се случат до края на ноември. При нас демокрацията винаги дава резултати. Мисля, че всички са убедени, че Съюзът на Демократичните Сили може да си смени лидера, но няма да изчезне. Защото СДС нито е била лидерска партия, нито е била популистка партия. Но винаги е била необходима. И затова ние трябва да се върнем при хората, да започнем да се занимаваме с техните проблеми. А не с вътрешно партийните си пристрастия и неудачи.

Надежда Михайлова спомена, че трябва СДС да се отърси от комплекса и непрестанния страх, че ще бъде асимилирана от ДСБ. Има ли такива хора , които да се тресат от подобен комплекс? Лично аз винаги съм бил в коректни отношения с ДСБ и смятам, че сме на 100 процента на едно мнение с госпожа Михайлова, че СДС трябва да се държи като достойна партия от дясното. Партия, която е управлявала България. Разбира се е допуснала и грешки. Но е партия, която отново може да управлява България и да се поучи от нещата, които е сбъркала. Наистина да даде визия за България и за нова, модерна държава.

Вирни се горе