Левски е отчайващ

Левски е отчайващ

Няма спор, че Даниел Боримиров е сред интересните фигури в българския футбол. От „Тема Спорт” потърсиха бившия спортен директор на Левски. Въпреки че бе на път и бързаше за важна среща Боримиров се съгласи да даде интервю относно последните събития на „Герена”. Ето какво каза той.

Господин Боримиров, откакто не сте директор в Левски се поизгубихте. Къде ви намираме в момента?

  • (Смее се). Не съм се изгубил. Благодаря, добре съм, почивам си.

Не планувате ли скоро време да се завърнете отново във футбола?

  • Планувам, разбира се. Живот и здраве времето ще покаже.

Макар да не сте вече на работа в Левски, предполагам, че следите това, което се случва в клуба?

  • Със сигурност се интересувам.

Каква е оценката ви за полусезона на Левски?

  • Това е работа на вас, журналистите. Да сравните представянето на Левски преди една година, и сега след смяната на ръководството през лятото. Хубаво е обаче да го изкарате в публичното пространство – с фактите, такива каквито са. А не с отделни анализи и разсъждения.

Какво имате предвид?

  • С нашата работа се видя докъде стигнахме – станахме шампиони и тръгнахме добре в квалификациите в Шампионската лига. А тяхната, на това ръководство, най-вече с решенията им, до момента се виждана какво дередже са..

И по-точно?

  • С промените най-вече, които се направиха. Не знам дали тези хора, които сега са начело на Левски си дават сметка дали наистина осъзнават тези промени положителни ли са , или не.

Добре, но нека чуем вашето мнение…

  • Моето мнение изхожда от това, че все пак бях на работа в клуба и мога да сравня това, което беше при нас, и това, което е сега. Не е трудно да видиш какво е постигнал Левски на полусезона миналата година и къде се намира сега. Това не е ли достатъчно?! Абсолютно същия отбор плюс Седрик Бардон, който за мен е попадението на отбора, защото той е най-добрия футболист на Левски, играе по-коренно различен начин. За съжаление – отчайващо.

Ако Бардон е попадение, Миро Антонов и Кривия такива ли са в селекцията на Левски?

  • А, това според вас такава ли е?! Ако мислите вие, че на това може да се каже селекция, жестоко се лъжете…

Добре, нека започнем от самото начало. Мина вече половин година, но така и не се разбра по каква причина ви махнаха от Левски. Няма ли да кажете?

  • Аз нищо не крия. Този въпрос го задайте на собственика Тодор Батков. И до ден днешен, след като бях отстранен от клуба, никой не дойде и не ми се обади да ми каже „Така и така, отстранен си заради това и това”. Но аз не съм учуден, предвид хората, с които се съветва Тодор Батков.

За кои по-точно хора става дума?

  • Те и децата ги знаят кои са неговите съветници. Но с техните решения видяхте докъде го докара Левски – дотам, че да се моли да се класира в евротурнирите.

Въпросните съветници ли ви изгониха от Левски, и бихте ли назовали конкретно име?

  • Да, вие сами може да се сетите.

За Петьо Заберски ли става дума?

  • (Смее се). Направете си сметка. Първо, че той е кум на Батков, а знаете, че и той се занимава със селекцията в Левски.

Да разбирам ли, че тогава е имало разминавания между вас и Батков по отношение на привличането на футболисти. И може ли това да е причината да ви уволнят?

  • Разбира се, че може. От Батков всичко може да се очаква. Какво да кажа за селекцията?! Аз говорех с набелязаните футболисти. И когато всичко опираше до финансовата част на мен ми се изтъкваше като причина, че за дадените играчи се искат много пари и затова изобщо не се стигаше до трансфер.

Пред медиите обаче, Батков казваше, че разчита в твое лице да докараш футболистите, които ще са от полза на Левски. Той твърдеше после, че едва ли не ти не си успял да ги склониш…

  • Да, и във връзка с това ще кажа каква е истината. Може да попитате Йордан Лечков колко пъти аз съм водил преговори за Коста Янев и Иван Стоянов. Цената на двамата беше общо 600 хиляди евро. Аз обявих на собственика тези цифри, а той в прав текст ми казва „Абе, ние Марадона ли купуваме?”. Беше изпратил дори и Заберски да говори по този въпрос, но така или иначе не се стигна до този трансфер.

Ние искахме тези футболисти на всяка цена, защото смятахме, че с тях Левски ще изглежда по-силен. Истината е обаче, че Батков нямаше пари, а после аз обрах пешкира и бях обвинен, че не съм си свършил работата. Разбирам да не си свърша работата, когато един клуб разполага с бюджет, какъвто има във всяка една бяла държава.

При това положение съм съгласен да поема отговорността и да отговарям защо няма селекция. След като аз нямах обаче на разположение необходимия бюджет, а ми се приписваха какви ли не глупости, тогава няма как да поема отговорност.

Каква е причината за проваления трансфер на класен футболист като Жоб?

  • За него си спомням много добре какво стана. Тогава Петьо Заберски движеше нещата около него. Аз обаче му казах на Заберски, че може да е добър футболист, но последната година не е играл никъде. Всъщност беше играл малко, но през последните 3 месеца не беше тренирал. Затова казах на Заберски, че искам да го докара да го пробваме в контролата с Черно море преди началото на сезона.

Да го видим едно полувреме как ще се представи и в какво състояние е той. След това обаче се оказа, че е искал много пари, които Батков не искаше да му плаща. Това е. По същия начин се развиха нещата и с Димитър Макриев, който беше спазарен за Левски.

От лятото чували ли сте с Георги Иванов?

  • Мисля че е излишно да отговарям на подобен въпрос.

По каква програма се готвеше Левски? Неведнъж Гонзо каза, че играчите са физически изтощени заради неправилно проведена подготовка…

  • Да, удобна теза.

Иван ТЕПАВИЧАРОВ, Тема Спорт

Вирни се горе