Костадин Грозданов: Постигнатото от Милка е истински подвиг

Костадин Грозданов: Постигнатото от Милка е истински подвиг

— Г-н Грозданов, как ще коментирате призовото пето място на Вашата състезателка Милка Манева?

— Това, което направи Милка, за мене е един подвиг, тъй като малкото време за подготовка, което имаше тя – една година не й даде възможност да постигне ония постижения, които ги имаше преди Олимпиадата в Пекин. Това класиране в Лондон е достойно, какъвто състезател е тя. Тя намери сили да покаже на света, че не трябва да бъде отписвана. Това, което тя направи на подиума, е достойно за уважение. Не й достигна малко късмет и шанс да спечели бронзовия медал. Само три килограма не стигнаха тя да го спечели. Не може да става и въпрос да търся вина за това в нея. Търся я в себе си, че не съм съумял да намеря спонсори и пари, за да започне по-рано подготовка за Олимпиадата, а не само една години да тренира за нея. Но и това което направи е истински подвиг.

— Можеше ли нещо да се направи по-време на състезанието и да се постигнат по-добри резултати от страна на треньорите. Имам предвид тактика, тежести и т.н?

— Ние коментирахме всеки ден с нея представянето й още преди да тръгне за Лондон. Всеки ден се чувахме с нея и при заминаването й, и престоя й там. Това, което направиха треньорите там, беше плод на нашата тактика и те се съгласиха с това, което ние искахме. Те нямат грешка. никъде не сбъркаха, просто това бяха възможностите на Милка. Искрено съжалявам, че закъсняхме с подготовката.

— Гледахте ли състезанието?

— Не. Аз не гледам състезателите си, когато вдигат. Винаги съм някъде из околностите на Смолян.

— В гората?

— Да. Стоя си там и се моля за доброто им представяне. Просто не издържам на тези натоварвания.

— По телефона ли разбрахте резултата?

— Така е. По телефона научих резултата. Веднага след края на състезанието Милка ми се обади, но преди това аз вече бях разбрал за класирането и резултатите. Много приятели и колеги ми се обадиха и може би това беше причината веднага да не мога да направя връзката с нея.

— Как звучеше Милка, какво Ви каза?

— Плачеше. Съжаляваше, че не успя да спечели медал. нормално е. Тя много желаеше да участва на Олимпиадата и беше амбицирана доста да спечели медал, въпреки че самата тя си знаеше, че за да спечелиш трябва да си добре подготвен. Подготовката й не беше на ниво, а причините, както е известно, бяха финансови. Тя трябваше да храни семейство, да съчетава следването си в НСА, където разходите също са доста, да погасява заеми и т.н. И никой не го беше еня за нея. Казвам го това с голямо съжаление – тези, които могат не ги уважават.

— Часове след състезанието веднага се заговори, че Милка Манева също ще замине за чужбина. Имали нещо вярно?

— Милка имаше предложения да се състезава за чужда държава още преди да започне подготовката за Олимпиадата в Лондон. Две страни бяха изпратили оферти към нея, като едната от тях беше Азербайджан. Те много настояваха да замине, но тя и аз бяхме категорични да си остане в България. Знаете, че и Величко Чолаков е там и тя ако беше отишла там, нямаше кой състезател на нашия клуб да защитава флага на България. Като се има предвид, че и двамата са изключително титулувани състезатели и с много медали от предишни състезания и класата им привлича вниманието на доста специалисти. Надявам се Милка да остане в България. Сега, като се върне ще седнем и ще го коментираме. Надявам се, че ще й помогна да избере родината си. Дни преди Олимпиадата имаше и предложение от Франция. Сега умуваме, но мисля, че Милка е патриот и ще остане.

— Това означава, че пред Милка предстои Европейско първенство?

— Да. Ще се готви, живот и здраве, за Европейското. Аз вярвам в Милка и нейните качества. Сега ще й дам малко почивка, като си дойде, но след малък период от време, тя ще започне отново сериозна подготовка. Тя е уникален за мен състезател и талантлив човек и не трябва да допускаме такъв човек да го изпуснем с лекота. Всичко е въпрос на финанси. Не можеш да тренираш двуразово и да се чудиш как да изхранваш семейство. Ако не може да се намери решение аз съм “за” да се откаже. По-добре да отиде да си търси препитание и да завърши спортната академия и каквото стане. Надявам се, да не се повторят предишни истории и сегашното ръководство да я подкрепи, както го направиха преди Олимпиадата. Може да са малко, но ние никога не сме получавали толкова от някъде. Сигурен съм, че ръководството на общината ще продължи да помага на Милка, съответно тя да продължи да представя Смолян и България.

— Получавате ли много поздравления?

— Непрекъснато. Телефонът ми загря в буквалния смисъл на думата от обаждания. Това е голям успех, като се има предвид, че българските щанги отидоха едва ли не в тресавището и да имаме призово пето място на най-големия спортен форум е постижение. Не е за подценяване и фактът, че Милка в момента е единственият български спортист с такова добро представяне на Олимпиадата. Минути след като е слязла от подиума, председателят на Българският олимпийски комитет Стефка Костадинова е отишла да я утешава, защото е видяла, че тя е натъжена. Но с риск да се повторя, постигнатото от нея не е никак малко. Това е едно прекрасно место. При нея е отишъл и Христо Стоичков, за да си поговорят. Тези факти говорят сами по себе си, че постижението е сериозно. На всичкото отгоре и вицепремиерът Цветан Цветанов е разговарял с нея по телефона и е вдъхнал още по-големи надежди, че трябва да продължи да се състезава. Какво повече му трябва на един човек, за да продължи своята спортна кариера, след като разбира, че кметът на Община Смолян Николай Мелемов е зад гърба й, шефът на спорта, ръководството на държавата и т.н.

— Кога се прибира Милка в България?

— Очаквам Милка да се прибере в събота. Самолетът трябва да кацне в 14:00 ч. на летището в София.

Интервю на Ардиан Кулев.

Вирни се горе