Костадин Грозданов: Ние сме първи с двама състезатели на олимпиада

Костадин Грозданов: Ние сме първи с двама  състезатели на олимпиада

Треньорът по вдигане на тежести Костадин Грозданов: Ние сме първи с двама състезатели на олимпиада, но с кмет като г-н Мелемов съм уверен, че ще има и други клубове като нас

— Г-н Грозданов, за първи път в историята на смолянския спорт двама състезатели от един клуб ще участват на олимпиада. Какво Ви коства това?

— Да, наистина случващото се можеше да стане още през 2008 г. на игрите в Пекин, когато Милка Манева и Величко Чолаков бяха сигурни участници, но гафът, който се случи дни преди олимпиадата ги извади за дълъг период от време от международния подиум. Всичко това ни коства много. Двамата не можеха да се подготвят, тъй като клубът имаше финансови затруднения, а спонсори не се явяваха на хоризонта. Те изстрадаха много, като и техните семейства и близки. Може би тук е мястото да кажа, че в този труден период, ТПК „Михалково” подадоха ръка на Милка, за да почне професионална подготовка през последната година преди олимпиадата в Англия, за което искам да благодаря на управителя на фирмата г-н Димитър Дългъчев. Този човек даде възможност на Милка да почне подготовка. Величко вече беше подписал договор с Азербайджан, а там той беше подсигурен финансово. Той започна подготовка с азерските национали, но не без моето участие, тъй като ние почти всеки ден контактувахме и се водиха разговори как да протича тя. Знаете, че и седем месеца целият национален отбор на Азербайджан бяха на подготовка в Смолян през 2011 г. Ще ми се да отбележа още едно име – на управителя на х-л „Кипарис Алфа”, г-н Иван Кисьов, който също помогна на Милка за подготовката и, а вече в последния етап помогна и Община Смолян в лицето на кмета на града г-н Николай Мелемов. Много се радвам, че имаме за кмет г-н Мелемов, тъй като се вижда, че нещата в спорта в нашия град придобиват друго измерение. Започнаха да се подобряват нещата от към базите, като цяло, общината иска да ангажира все повече млади хора да се занимават със спорт. Нашият клуб ще влезне в историята с участието на двамата си възпитаници на най-високия спортен форум, но вярвам, че в бъдеще и други спортни клубове ще изпращат двама, а защо не и повече състезатели. Наистина радостта в нашия клуб е невероятна, тъй като ние пращаме трети състезател на олимпиада, като Величко участва за втори път, макар и под чужд флаг.

— В течение сте на подготовката и на Милка и на Величко. Какво Ви е мнението за моментното им състояние?

— Прекъсването им от три години коства много. Не могат да постигнат тази форма, в която бяха преди четири години, но сега пък израснаха много повече в техните виждания за големия спорт. За една година не можеш да направиш чудеса, няма как да стане. Никой не ни обръщаше внимание, никой не знаеше, че това момиче има потенциал, че може да израсне и да покаже много. Самият факт, че тя е единствената жена от България, която отива в Лондон, сам по себе си говори за нея и възможностите и. Момичето, което е от Смолян и беше забравено години наред, ще представя страната ни. Това, че правеше рекорд след рекорд в страната остана незабелязано за много хора. Никой не се интересуваше от нея, как е и какво прави, както и за момчето – Величко, как е и как издържа семейството си и т.н. Не могат да постигнат това, което бяха постигнали преди да спрат. Нито аз съм магьосник, нито те са свръх хора, а са просто нормални състезатели. Трябва да се знае, че при щангиста тренировките трябва да са системни и когато спреш да работиш мускулатурата веднага атрофира и не могат да се постигнат големи постижения. Въпреки всичко трябва да ви кажа, че Милка е уникален случай. Тя с нейното невероятно трудолюбие и умение съумя за кратък период от време – една година, да приближи резултатите си от 2008 г., преди олимпиадата в Пекин. Направи неимоверни усилия, за да зарадва Смолян и България на такъв форум, като олимпиадата. Искам само да вметна тук, че тя е и общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ и като такава също е дейна и дава всичко от себе си за развитието на града ни и в частност за спорта. Това е клубът по вдигане на тежести в Смолян. От нашия клуб бе и първата жена, която участва на олимпиада за България, след като имаше вече разрешение да включат и женските щанги в олимпийската програма. Това беше Даниела Керкелова и постигна пето място, едно прекрасно класиране. След това Величко спечели бронзов медал от Атина и дойде невероятната година 2008, когато не по тяхна вина, това искам дебело да го подчертая, бяха уличени във вземане на забранени стимулиращи средства. Навсякъде се пише и говори за заловените, но тези хора нямат никаква вина. Тези хора не са вземали по свое желание нещо, което не го знае ръководството на федерацията. Това са 11 човека, няма как да стане. Те са състезатели, които в крайна сметка изпълняват нарежданията на треньорите си. Аз съм треньор вече от 21 години и мога да гарантирам, че не съм дал един витамин, да не говорим за нещо повече. Не ми го побира главата, защо постоянно искат да унижат тези хора, които дават много за България.

— В крайна сметка имаше ли наказани след този скандал?

— Наказаните са само състезателите. Такова наказание, което им вкараха тези господа никой друг не им е налагал. Тези хора щяха да вземат медали от Пекин. След скандала им се срина цялото бъдеще. Въпреки това нашите състезатели доказват в момента, че в Смолян има прекрасни деца, поколения, които могат да представят не само града ни, а и страната на олимпиади.

— По обясними причини, няма да можем да коментираме тежестите, които вдигат Милка и Величко в момента, но оптимист ли сте за спечелването на медал за смолянския клуб в Англия?

— Ами аз като треньор тайничко се надявам, че нещо такова може да стане, но казвам, че това е много е трудно. Първо е доста трудно да се пребориш в България да отидеш на олимпиада, а още по трудно е там, където Милка ще участва за първи път. Самият факт, че отиваш на олимпиада и те изпраща цяла България с надежда, е натоварващ от психологична гледна точка. Тя може да е подготвена, но психически как ще издържи там никой не може да каже. Това е състезание, зависи от начина, с който ще се подходи, от самата атмосфера, от многото хора в залите и т.н. Тайничко в себе си се надявам за добро класиране и на двамата.

— Каква е конкуренцията на двамата ?

— Запознат съм с конкурентите и на двамата. Сега има технологии, чрез които много бързо се научава всичко. Първата информация, която пристигна при мене е, че при Величко стоят четири сериозни конкурента, но още шест са с неговите заявки за олимпиадата. Говорим, че десет състезатели в категорията му + 105 кг. се борят за призови места. При Милка също. Тя има седем сериозни конкурентки, може и повече да станат, тъй като до този момент са само предварителните заявки. Конкуренцията и при двамата е убийствена, но се надявам да имат спортен шанс и двамата. Знае се, че освен да си добре подготвен трябва да имаш и малко късмет.

— Кога ще вдигат двамата?

— Милка вдига на 31 юли, а Величко на 7 август и се надявам да се представят добре.

— В какво състояние е вашият клуб в момента?

— Ами в това критично състояние, в което е бил през 2008 г., когато стана гафът. Клубът много трудно може да излезе от това състояние, в което се намира в момента. Без финансова инжекция няма как да излезе от това си състояние. Плюс това, аз имам желание да привлека млад специалист да работи в клуба или двама, които да работят. Аз съм на такава възраст, че нито физически, нито психически ми мога да работя с по-малки състезатели. Докато се състезават Милка и Величко, аз ще съм треньор на тях двамата. Когато те решат да се откажат, ще го направя и аз.

— За кои млади специалисти говорите, от нашата школа ли са?

— Разбира се, че са от нашата школа. Това е Елена Маджарова, която завърши Националната спортна академия „Васил Левски” с отличие, специалност „Вдигане на тежести”. Тя е много кадърно момиче, но как да я привлека в клуба и какво може да и предложа, като трябват финансови средства. Община Смолян е обърната с лице към спорта и се надявам, че те по някакъв начин ще помогнат. Не можем да привлечем друг специалист освен Елена, но тя ми е в душата и искам да започне да работи за смолянските щанги, тъй като Милка е още състезателка, а Даниела Керкелова влезна в организацията на спорта. То на нея и мястото и е там. Тя е видяла и знае много и ще е полезна за спорта. Даниела е човек, който се занимава с много видове спорт. Завършила е педагогически профил с втора специалност „Вдигане на тежести”, а и е треньор по футбол, докато Елена е специалист само в тежестите. По-доброто нещо за Даниела е да отговаря за всички спортове, тъй като се е доказала и като треньор на национални отбори в страната и чужбина. Всичко това го постигна, тъй като притежава и организаторски качества.

Вирни се горе