Комисар Шотаров: Имаме традиционни битови пожари и нетрадиционни горски пожари

Комисар Шотаров: Имаме традиционни битови пожари и нетрадиционни горски пожари

— Комисар Шотаров, напоследък се увеличиха пожарите. Очаквано ли беше това?

— Както очаквахме, увеличиха се произшествията в така наречените битови пожари, пожарите, които възникват в апартаментите и жилищните сгради, селскостопански постройки и т.н., което е характерно за този период от годината. За съжаление обаче към настоящия момент мога да кажа, че се сбъдва още една не добра прогноза от наша страна – повишена пожарна опасност ако има удължена есен със засушаване. В настоящия момент е изключително нехарактерно за Смолянска област да възникват горски пожари и пожари извън селищните територии. В района на с.Орехово имаме пожар на територията на община Чепеларе, за което е обявено бедствено положение. Той е на много недостъпно място и се оказа, че през последните години, в които не е косена тревата и растителността е започнало да се образува торфена покривка, която изключително много затруднява и усложнява гасенето на пожара, защото ние го загасим, няма признаци на горене, но той гори в дълбочина и след определен период от време при подходящи условия в слънчево време, вятър пожарът отново ще се разгори. Това са нерахактерни за този период пожари, но за съжаление тенденцията ще е в тази насока и ние трябва да бъдем готови. Пак казвам, че е трудоемко, защото се налага да се прокопаят цялата растителна маса, за да може да стигнем до земя и се прекрати развитието на пожара. Като цяло такава е оперативната обстановка в Смолянска област – традиционни битови пожари и нетрадиционни горски пожари.

— Всеки ден получаваме сводка за небрежност при боравене с открит огън. Установяват ли се извършителите?

— В голяма степен извършителите се знаят, защото когато пристигнем на мястото на пожара, знаем човека, който е боравил – било то с отоплителната печка или с електроуреда, защото това е основно причината за възникване на пожар в жилищните сгради, а извън жилищните територии също в голяма част от случаите се знаят хората, които са предизвикали запалването, защото те работят в даденото място и се установяват тези хора. За съжаление, ние заедно с вас медиите полагаме доста големи усилия за повишаване протипожарната култура на населението и подобряване знанията и познанията на всички за опасността от възникване на горски пожари. Продължаваме да работим в това направление на дейност, но за съжаление не може да стигнем до всички хора и като че ли една категория от тях остават неинформирани, най-вече по-възрастните хора, хора които не четат вестници, нямат достъп до интернет. Това е основната причина, която води до продължаващата причина небрежност при боравене с открит огън да предизвиква и съответните пожари. Наказанията са сериозни по отношение, на хората, които се установят, че са предизвикали пожара особено когато са нанесени щети – когато е навлезнъл в горите – се носи наказателна отговорност – за по-малки пожари – извън горски територии се носи администативна отговорност – актовете в тази посока са от 500 до 1500 лева. Прилагаме ги безкомпромисно към всички, които са установени. А там, където има щети, предаваме информацията на прокуратурата за образуване на съответните преписки за наказателно преследване на такъв нарушител.

— Има ли умишлени палежи?

— Хората палят ливади и стърнища, за да чистят местата си и мислят, че няма да се разрасне пожара. Никой умишлено не предизвиква пожар. Нека гражданите да знаят, че обстоятелствата винаги може да са такива че на пръв поглед да изглеждат условията невъзможни за развитие но пожара, но за съжаление едно подухване на вятъра може да доведе до разпространение на огъня. По тази причина категорично е забранено паленето на стърнища, горивни отпадъци и т.н. в извън селищни територии. Тази година статистиката по отношение на загинали хора в Смолянска област са много тежки. Два са основните периоди, в които стават тези пожари – в началото на сезона – април- май, когато започне почистването и другият – септември – октомври. Имаме двама загинали именно поради тази причина – възрастни хора – неправилна преценка, че могат да се справят с пожара. Опитват се да гасят пожара със собствени сили, за съжаление се нагълтват с димните продукти на пожара, което води до замайване и не могат да направят преценка, дали остават в зоната на пожара и поради тази причина загиват хората. За нас е много трагично, защото два смъртни случаи за една година са много и са тежки. Опитваме се с медиите да кажем, че нещата стават страшни когато не са направени както трябва и водят до смъртни случаи.

— Това ли беше причината и за последния пожар в Касъка?

— Да това беше причината, запалване и впоследствие до разпространение.

— А щетите, как се оправят?

— Щетите, когато огънят навлезне в горски територии, държавните лесничейства и общините по програми. Ще дам пример за един от по-тежките случаи през минали години в Чепеларе направиха проект да залесят тези площи. Горски стопанства и общините са тези, които се опитват да справят с пораженията и щетите. Извън горските територии няма проблеми, защото изгаря тази растителност и няма последствия.

— Какви съвети ще отправите към хората?

— Най-важното е да може да стигнем до хората, които се занимават със земеделие и селско-стопанска дейност. Нека всеки, който осъществява такива дейности да се съобразява с разпоредбите, които гласят, че се забранява паленето на огън в извън селищни територии. Това може да се извършва в горски територии единствено и само на обозначени и направени за тази цел места. Във всички горски стопанства има такива места. Нека бъдат добре дошли всички туристи, защото много от пожарите са причинени от тях, но да спазват разпоредбите и палят огньове единствено на тези обозначени места. Искам да кажа на всеки, да не се притеснява когато възникне пожар, независимо по какви причини. Нека се оттеглят от мястото на пожара и се обадят на тел.112, за да може ние да отидем на мястото на произшествието и по най-бързия начин и се справим.

— Ограничиха ли се фалшивите повиквания след въвеждане на тел.112?

— Фалшивите повиквания наистина се ограничиха с тел.112, но за нашата територия нямаме толкова фалшиви повиквания, защото основните сигнали, които получаваме и ги даваме в сводката като лъжливи са сигнали получени от пожаро-известителни инсталации. На част от обектите – банки, библиотека, архива по технически причини се задейства датчик и дава известие. Имаше и случаи на злонамерени обаждания от хора, но с бързата намеса от страна на полицията успяха да ги разкрият.

— Има ли проблеми в известията от тел.112 при подаване на сигнали?

— Системата на централизиране има своите предимства и недостатъци. Предимствата са, че се прави филтър на сигналите, по най- бързия начин се подава до съответния орган, има координация, оказва се помощ на пострадалите по телефона. Недостатъците продължават да бъдат в посока забавяне на сигнала, който пристига при нас. Защото те имат процедури, по които приемат съответния сигнал, след това да го предоставят на нас, и за съжаление ние след това също да го обработим и подадем на съответната служба , която трябва да действа. Всички тези манипулации изискват време, в който се забавя сигнала. Опитваме се чрез съответните възможности на компютърната система да съкратим това време. За да намалим броя на пожарите в жилищно-комуналното стопанство в апартаментите трябва да спазваме няколко основни правила. Да използваме единствено и само стандартни и изправни отоплителни и нагревателни уреди и съоръжения. За съжаление голяма част от хората използват уреди, които не напълно изправни, сами си извършват ремонти и това е предпоставка за възникване на пожара. Заради икономическата криза голяма част от хората се върнаха на отопление с дърва. Значително се увеличиха пожарите предизвикани от непочистени комини. Преди и по време на отоплителния сезон трябва да бъдат почистени димоотводните канали. Не трябва да се оставят без надзор отоплителни уреди и съоръжения. Опасно е когато оставяме деца в стаята и има включена електрическа печка. Идват празници – ще използваме осветителни украси – нека бъдат закупени само от специализирани магазини и изправни, за да не си разваляме празниците. Това не изпълними неща, които казах, но те гарантират нашата безопасност и на нашите семейства.

Вирни се горе