Комисар Кирил Хаджихристев: Над 400 полицаи ще охраняват секциите в изборния ден в неделя

Комисар Кирил Хаджихристев: Над 400 полицаи ще охраняват секциите в изборния ден в неделя

Директорът на ОД МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев

— Комисар Хаджихристев, какви мерки са предприети преди провеждане на референдума в неделя?

— За обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на провеждането на националния референдум на 27.01.2013 г., ОД МВР – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян са предприели редица мерки.

Органите на МВР в област Смолян ще охраняват 271 избирателни секции. За охраната им ще бъдат ангажирани над 400 служители на ОД МВР – Смолян, както и 61 служители от РДГП – Смолян. Охраната на секциите ще бъде поета от 18.00 ч. на 26.01.2013 г. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на материалите от референдума в Районната избирателна комисия /РИК/.

На всички 271 избирателни секции са извършени охранителни обследвания от служители на ОД МВР – Смолян и ОУ “ПБЗН” – Смолян, като за констатираните пропуски са уведомени съответните общини.

По линия на противопожарната безопасност в изборния ден ще бъде осигурено засилено дежурство от състава на ОУ “ПБЗН” – Смолян. Проверена е и е тествана противопожарната техника във всички Районни служби “ПБЗН” в областта за пълна готовност за реакция в случай на инциденти.

От служители на ОДМВР – Смолян са извършени проверки в обекти, осъществяващи дейности с взривни вещества и средства за взривяване, огнестрелни оръжия и други общоопасни средства. На 26.01.2013 г. ще се запечатат всички складове, съхраняващи взривни вещества, средства за взривявания и оръжия до приключване на изборния ден.

Представители на ОД МВР – Смолян и ОУ ПБЗН – Смолян присъстваха на инструктивното съвещание, организирано от Централната комисия за провеждане на национален референдум с областна и общински администрации по въпросите, свързани с предстоящите избори. На обучения на секционните избирателни комисии, организирани от РИК, участваха представители на ОД МВР – Смолян, като бяха разгледани въпросите за задълженията и правомощията на полицията в изборния ден и начина на взаимодействие с органите на реда. На изборните комисии са предоставени от служители на ОУ ПБЗН указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

С моя заповед е създаден Регионален оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на националния референдум на 27.01.2013г.. До момента са проведени две заседания на щаба, като той ще функционира постоянно и в деня на референдума.

От ОДМВР – Смолян и РУП в областта са разработени и утвърдени подробни планове по организационно-управленската дейност преди, по време и след референдума с оперативни, охранителни мероприятия и мероприятия по безопасността на движение в този период.

— Както съобщиха от пресцентъра на ОД ВМР – Смолян Паспортна служба ще работи извънредно?

— Да, звеното „Български документи за самоличност” при ОД МВР – Смолян ще оказва съдействие на българските граждани, които желаят да гласуват в Националния референдум. То ще работи с увеличено натоварване в седмицата преди провеждането му и на пълен работен ден (8:30ч.–17:30 ч.) на 26 и 27 януари. В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност, с което да гласуват.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 януари 2013 г., ще бъдат издавани необходимите удостоверения. За издаването на удостоверения гражданите лично подават искане в периода от 21 януари до 17.00 ч. на 27 януари 2013 г. в ОДМВР и РУП. Удостоверенията се издават след цифрово заснемане на лицето на заявителя и снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта. Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за деня на референдума – 27 януари 2013 г.

Вирни се горе