Комисар Хаджихристев: 7 деца са осъдени от началото на годината, разкрити са 34 криминални престъпления

Комисар Хаджихристев: 7 деца са осъдени от началото на годината, разкрити са 34 криминални престъпления

Комисар Кирил Хаджихристев – директор на ОД МВР-Смолян

— Комисар Хаджихристев, какво показват резултатите относно структурата, динамиката и тенденциите на престъпленията и противообществените прояви, извършени от и срещу малолетни и непълнолетни лица на територията на ОД МВР – Смолят през първото шестмесечие на 2012 година?

— Превенцията на детската престъпност, работата с малолетните и непълнолетните с отклонено поведение и противодействието на престъпността срещу деца са приоритетни в дейността на ОД на МВР – Смолян. Анализът на структурата, динамиката и тенденциите на противообществените прояви и престъпленията, извършвани от малолетни и непълнолетни и срещу тях за първото шестмесечие на 2012 г. показва следното – през периода се наблюдава увеличение на извършените престъпления и броя на непълнолетните извършители. Върху детската престъпност продължават да влияят следните по-важни фактори: нисък жизнен стандарт на населението в региона; висока безработица; понижен родителски, обществен и институционален контрол; деформации в ценностната система и негативно отношение към правните и обществените норми; недостатъчен самоконтрол при проблемните деца; Всички тези фактори са предпоставка за различни противоправни отклонения в поведението на маловръстните.

Въпреки това може да се каже, че оперативната обстановка по линия на детската престъпност в региона е сравнително спокойна и не се очаква в бъдеще тя да се промени коренно.

— Колко деца се водят на отчет в Детска педагогическа стая?

— В началото на годината на отчет в ДПС в региона са се водили 62 лица /9 малолетни и 53 непълнолетни/, а в края на периода са 65 лица /11 малолетни и 54 непълнолетни/.

През периода са взети на отчет 24 лица /за същия период на 2011 г. – 30 лица /от тях 20 за извършени престъпления и 4 за извършени противообществени прояви. Снети от отчет са 21 лица /за с.п. на 2011 г.-31 лица /- 14 поради поправяне и 7 поради навършване на 18 год.

Осъдените непълнолетни лица са 7 /за с.п. на 2011 г. – 2 лица/. От тях: двама са с условна присъда, трима с обществено порицание и двама с пробация. През периода са разкрити 34 криминални престъпления, извършени от 41 непълнолетни извършители. За с.п. на 2011 година са разкрити 20 престъпления, извършени от 26 непълнолетни лица.

По Районни управления “Полиция” данните са следните:

  • РУП – Смолян – 8 престъпления – 6 извършители

  • РУП – Мадан – 6 престъпления – 5 извършители

  • РУП – Девин – 8 престъпления – 15 извършители

  • РУП – Златоград – 7 престъпления – 9 извършители

  • РУП – Чепеларе – 5 престъпления – 6 извършители.

Структурата на престъпленията, извършени от непълнолетни е следната един грабеж, 20 кражби, от които взломни – 3, домови и др.-14, от МПС- 2, на цветни метали – 1;, 3 унищожаване на имущество; нанасяне на телесна повреда – 1;,престъпления, свързани с наркотични вещества – 5 и други престъпления – 4.

— Кои са най-често срещаните престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни?

— Структуроопределящи са кражбите на имущество и пари, които заемат около 60 % от всички извършени престъпления. Повечето от тях са с ниска обществена опасност и на стойност под 100 лв. Потърпевшите маловръстни лица от криминални престъпления за периода са 24 на брой /за с.п. на 2011 г.-9/. За периода е предоставена полицейска закрила на 2 деца /за с.п. на 2011 г.-на 2 деца/ . От разкритите непълнолетни извършители на криминални престъпления 6 са криминално проявени, а останалите 35 са новопроявени. Разкрити са и 5 противообществени прояви /ПП/, извършени от 5 малолетни лица /за с.п. на 2011 г.-4 ПП, извършени от 4 лица/. От извършителите един е криминално проявен, а останалите 4 лица са новопроявени. За общодържавно издирване са били обявени 3 маловръстни лица/за с.п. на 2011 г.-6/, като всички са издирени. В МК за БППМН в 10-те общини в областта са разгледани 37 възпитателни дела /за с.п. на 2011 г.-24/ и са наложени мерки по чл. 13 от ЗБППМН на 38 лица /за с.п. на 2011 г.-27/. Най-често прилаганата мярка е “Предупреждение”.

На основание посочените данни може да се направят следните изводи – 1.Наблюдава се увеличение на криминалните престъпления, извършени от непълнолетни лица /14-17 год./, а също така и на броя на извършителите.

  1. Наблюдава се устойчивост на противообществените прояви, извършени от малолетни лица /до 13 год./.

  2. В последните години се наблюдава трайна устойчивост при структуроопределящите престъпления от маловръстните лица. Като основно престъпление се явява кражбата /около 60 % от общо разкритите престъпления/. Тежките престъпления, извършени от маловръстни лица през последните години имат инцидентен характер и заемат много малък дял.

  3. Като цяло за последните години се наблюдава тенденция на повишаване разкриваемостта на криминалните престъпления, извършени от маловръстни лица в областта.

Причините за снижаването ръста на детската престъпност в региона в последните години според специалистите са няколко, като основните са: добрата и мащабна превенция сред подрастващите; засиления контрол по питейните заведения; осъдителните присъди на някои непълнолетни извършители и наложените адекватни възпитателни мерки от МКБППМН; намаляващия брой на населението в областта.

Вирни се горе