Кольо Колев: Управлението изисква повече от декларации, че ще накажем лошите

Кольо Колев: Управлението изисква повече от декларации, че ще накажем лошите

ГЕРБ продължава да прави грешката, която прави всяка млада партия, разделяйки хората на „наши" и на „чужди" и ограничавайки своя поглед само върху „нашите", посочи социологът

Г-н Колев, как приемате направените промени в правителството? Израз на какво са те? Има няколко мотива в тях. Единият е чисто външният и това беше историята с г-жа Желева. От друга страна, няма никакво съмнение, че управлението изисква много повече от декларации за това, че ще накажем лошите, че ще разплетем авоарите на бившите. То си иска ежедневна, систематична работа. Нещо, което се вижда в процеса на самата работа, когато нещо куца. Т. е. от една страна е случаят с Желева, от друга страна е желанието да се оправят нещата в управлението, където безспорно има проблеми. Самият факт, че шест месеца Министерство на екологията не могат да си намерят кореспонденцията с ЕС е показателен в това отношение.

Смятате ли, че направените промени ще доведат до по-добро управление? Като редови гражданин, искрено се надявам, защото това ще бъде добре за цялата страна. Дали това ще се случи, малко е като да гадаем на боб. В крайна сметка, трябва да видим какво правят хората. Трябва да им дадем малко време и да видим резултатите от тяхната работа.

Казахте, че досега от страна на правителството е имало само декларации. Смятате ли, че реториката, която използва правителството до момента, трябва да се промени? Определено. Ако продължават да разчитат на досегашната реторика от типа на – вижте тука какво заварихме, а именно вредата от управлението на тройната коалиция, нищо добро не чака новите управляващи. Мина времето, когато всичко можеше да се прехвърля върху наследството от миналото. Сега всички грешки ще се трупат върху главата на новите управляващи.

Вече има коментари, че промените в правителството показват липсата на кадри за управление в ГЕРБ. Вие как мислите? Никоя партия не е абсолютно готова с кадри, още повече пък една млада партия, каквато е ГЕРБ. Това е някакъв особен проблем. Да, ГЕРБ няма собствени кадри и съвсем естествено се обръща към хора, които са били извън политическия живот, които не са били обвързани с една или друга партия, търсейки хора, които могат да поемат нелеката задача на управлението. Това, че ГЕРБ няма кадри, съвсем не значи, че не може да си ги намери.

Казвате – ГЕРБ е млада партия. Тя умее ли да използва това предимство? Дотук – не. Като всяка млада партия тя е до голяма степен и лекомислена партия. Естествено, че при дефицит на кадри, пък и не само при дефицит, трябва да се опиташ да управляваш със знанието и умението не просто на своите симпатизанти, а на цялото общество. В това число и да привличаш чуждите кадри, да привличаш хора отвън. Типична грешка в това отношение беше острото влизане на Бойко Борисов срещу Меглена Кунева. Нямаше абсолютно никаква необходимост да прави този ход, който в крайна сметка му донесе негативи. Имаше възможност, ако щете „да опитоми" чуждия кадър и в този смисъл да спечели дивиденти. Те продължават да правят грешката, която прави всяка млада партия, разделяйки хората на „наши" и на „чужди" и ограничавайки своя поглед само върху „нашите". Това обикновено не води до нищо добро.

Въпреки че е още рано, но Вашата прогноза – ще успее ли това правителство да издържи 4-годишния мандат? До голяма степен това не зависи от него. Зависи преди всичко от развитието на икономическата криза, от дълбочината й и скоростта, с която се преодолява. При оптимистичен вариант – ако в рамките на шест месеца тя се преодолява – това би дало много повече шансове на правителството. При задълбочаване на икономическата криза – увеличаване на безработицата, излизане на улицата на хора, които очакват помощ от държавата, а тя не може да им ги даде, то тогава нещата въобще не са розови. От друга страна, зависи и от индивидуалните умения да се работи с такова тънко нещо , каквото е политиката. В този смисъл има значение дали извън икономическите фактори, чисто субективният фактор ще заработи, дали ще успеят да намерят добрите механизми да тушират последиците от кризата и зависи дори от комуникацията с избирателите. Все още е трудно да се направи прогноза.

Вирни се горе