Кметът на Рудозем:Приоритетите са финансова стабилизация, участие в европроекти и намаляване на безработицата

 Кметът на Рудозем:Приоритетите са финансова стабилизация, участие в европроекти и намаляване на безработицата

Г-н Пехливанов измина повече от една година,от както сте кмет на община Рудозем,каква е равносметката за този период?

Считам, че измина една успешна година, изпълнена с усърдие, работа , много работа на целия ми екип. Най-общо казано равносметката, която бих направил е следната: спечелени и одобрени значителен брой проекти, спиране на безразборните харчове, започнало разплащане на стари задължения, финансово укрепване на общината и най-важното доближихме се до хората, до техните проблеми, с периодични срещи по населени места, включително и с направения за първи път отчет на действащ кмет на община Рудозем.В рамките на този период подредихме, образно казано, къщата си, зададохме посоката на движение на общината, започнахме да правим много проекти, паралелно с довършване на старите. Уверено мога да кажа, че след една година и три месеца резултатите са много добри.

При встъпването Ви като кмет на община Рудозем какви задължения заварихте и успявате ли да стабилизирате финансово общината?

При встъпването ми като кмет на община Рудозем започнахме с инвентаризация на финансите на общината.В общи линии стигнахме до едни цифри, които не са никак приятни от финансова гледна точка.В края на 2011 година, два месеца от встъпването ми като кмет, средствата за последната работна заплата на учителите бяха похарчени, в същото време „висяха” огромни задължения за изпълнени строително-монтажни работи. Те и към днешна дата продължават да ни създават сериозни проблеми. Понастоящем община Рудозем има стари задължения за около 1 900 000 лева, които са направени за извършени проектирания, доставки, предимно в сектор строителство.Опитваме се текущо да разплащаме старите задължения.Наложихме сериозен контрол върху харчовете.Всички кметове на кметства и цялата общинска администрация са наясно с оскъдните средства, поради което се стараем всеки лев да бъде похарчен изключително целесъобразно.Успяхме да платим задължения от 2008 година, към две фирми, на стойност над 1 200 000 лева. Това обаче стана за сметка на кредит, който общината е принудена да изплаща.Много се надявам, че тези средства ще ни бъдат възстановени чрез внесени от нас проекти по програма „Трансгранично сътрудничество”. За съжаления, това едва ли ще се случи в скоро време.

Бихте ли сравнили бюджета на общината за 2012година с този за 2013година?Какво е различното и на какво основно се залага в новия бюджет?

Разлика между бюджет 2012 и проектобюджета за 2013 година почти няма. Смятам да предложа, в най-близко време, на Общинския съвет-град Рудозем съфинансиране по различни проекти, обезпечаване на минималната издръжка на Общинската администрация, включваща разходи за консумативи, ел.енергия, горива, отопление, както и разходи за детските градини и работните заплати на администрацията. Тук дебело искам да подчертая, че налагаме сериозни икономии, които са неизбежни, в предвид направените харчове през изминалите години. В проектобюджета предвиждаме ремонти на покривите на няколко обществени сгради и асфалтиране на няколко улици.

Какви ще бъдат местните данъци и такси за 2013година?

Истина е, че данък сгради и таксите за детските градини се повишават, но това е съвсем минимално. Абсурдно е това, което се тиражира в общественото пространство, че с 50% сме завишили данъците. Повишението на таксите на детските градини е с 10 лева, но само увеличението на цените на храните на месечна база е по-голямо, така че там е абсолютно наложително.При такса смет също има минимално увеличение, но то е продиктувано основно от увеличените такси, които общината е задължена да отчислява в специалните фондове на РИОСВ.Считам, че запазваме нивото на услугата и не повишаваме драстично таксите.Очакванията за 2013 година са, че увеличението на данък сгради и такса смет ще се движи от няколко стотинки до 6-7 лева на имот за годината.

Как осъществявате връзка с най-обикновените хора от общината и гражданското общество?

Ежедневно контактувам с голям брой хора. Всеки, който има някакъв проблем е добре дошъл в кабинета ми, никога не отказвам срещи и разговори.Не е необходимо някой да има „връзки” с мен за да се срещне и постави въпроса, който го касае.Естествено, не всички проблеми могат да бъдат решени, но се старая, докъдето мога и това, което е в правомощията ми да сътруднича и помагам на хората.Аз не съм се променил откакто станах кмет на община Рудозем. Достъпен съм и до най-обикновения човек, старая се да бъда човек от обществото и не съм забравил, че хората са ме избрали. Често се срещам и в неформална обстановка с гражданите на общината, с лидерите на политическите партии и обществени организации.Считам, че това е от полза за просперитета на община Рудозем.

По какви европейски проекти работите и колко са проектите,по които община Рудозем е бенефициент?

Към настоящия момент сме разработили и внесли за оценка 16 проекта. По два от тези 16 проекта сме партньори, а по останалите 14-бенефициенти. Десет от програмите, по които сме бенефициенти са одобрени, един е в процес на одобрение, а три са отказани. В общи линии не спираме и при всяка възможност за кандидатстване и финансиране се опитваме да подготвяме качествени проекти, които да внасяме за одобрение.Пример за това са одобрените проекти в края на 2012 година.По програмата за развитие на селските райони беше одобрен проект на стойност 5 134 000 лева, който ще реши проблемите с пътната инфраструктура на селата Борие, Рибница и махала „Дуревска”-с.Чепинци. Успоредно с това беше одобрен и проект за изграждане на спортни съоръжения в Рудозем, Чепинци и Елховец на обща стойност 5 035 000 лева. В момента подготвяме документите за тръжната процедура и сме на етап предварително съгласуване с ДФЗ. На практика, само по тези инвестиции, в община Рудозем ще влязат над 10 милиона лева, като една част от тези средства ще отидат за работни заплати на хора от общината.От значение са и тези проекти, които касаят обучението на персонала на администрацията. Подготвяме и няколко проекта за вътрешни улици на населени места и се надявам, че в най-скоро време ще бъдат реализирани.

През последните 10 години общините в България бяха най-големите работодатели чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Така те „бореха” безработицата.Колко души към днешна дата са заети в община Рудозем по тази програма и какви са перспективите за 2013година?

Към днешна дата заетите по подобни програми са близо 300 души. Основно те са ангажирани с поддържане и почистване на пътищата, строително-монтажни работи в кметствата и общината, това са още озеленители и еколози. Общината изпълнява много силна социална функция с тези проекти. Договорите на заетите по тези програми са до една година и осигуряват гаранция и защита срещу безработицата. Съществуват обаче и проблеми с осигуряване на финансовия ресурс на работещите по тези програми.Това е така, тъй като общината първо трябва да намери средствата за да ги плати, това са около 120 000 лева месечно, а след това тези средства да се възстановят от Агенцията по заетостта.

Необходими ли са според Вас законови мерки,създаване например на Закон за планинските и гранични райони,което би гарантирало по-добър стандарт и живот на хората в тези места?

Да, категорично! Необходимо е да има специална финансова политика спрямо общините от планинските и гранични райони. Това е така, тъй като те не са равнопоставени, от чисто икономически и природо-географски аспект, спрямо големите общини и центрове. Селищата от планинските и гранични райони изпитват негативи свързани с отдалечеността от големите градове и столицата, оттам и по-големите транспортни разходи, обезлюдяването и застаряването на населението, заниженото предлагане на работни места, трудно проходимите пътища особено през зимния сезон и други. Най-сериозен аргумент за специален закон е продължаващото обезлюдяване, което ако продължи с тези темпове би заличило много села и малки градове от картата на България.

Кои са приоритетите до края на мандата Ви?

На първо място е финансовата стабилизация на общината и разплащане с всички кредитори. Като втори приоритет бих посочил кандидатствуване по проекти, които да се реализират, за да подобрим качествено инфраструктурата на общината. Това несъмнено би довело и до по-голяма заетост и намаляване на безработицата. Надявам се, че в края на мандата хората ще дадат добра оценка за направеното в община Рудозем.

Вирни се горе