Иван Лулейски: Виното е любов, любовта е вино

Иван Лулейски: Виното е любов, любовта е вино

Този, който иска да стане член на Винената партия, трябва пие, но без да се напива. Да подаде две молби – писмена и „стъклена", за да докаже, че произвежда вино и го пие, обяснява председателят на Винената партия

Г-н Лулейски, на какви условия трябва да отговарят кандидатите за членове на Винената партия? Всички, които обичат виното, могат да бъдат членове на Винената партия, стига разбира се, да пият за удоволствие, без да се напиват. Който се напие, сам си къса членската карта и не може да бъде член на Винената партия. Този, който иска да стане член на партията, трябва да подаде две молби – писмена и „стъклена". Със стъклената, разбирате какво значи, трябва да докаже, че произвежда вино и го пие. Освен това, наш утвърден член трябва да гарантира за кандидата и даде благословията си.

Партията е основана преди 13 години и е много популярна в Пиринския край, но дали успяхте да привлечете членове и в национален мащаб? Партията има структури в цяла България, нещо повече – имаме членове от Русия, Армения, Турция, Гърция, Македония, така че ние сме интернационална партия.

Разбрах, че всеки, който стане член на партията, получава членска карта на гърба, на която са написани принципите, които трябва да изповядва, какви са те? Първо да обича виното, да пие само бяло и червено вино, да пие божието питие по всяко време и при всички случаи, да пие без да се напива, да пази виното така, както пази очите си, да споделя хубавото вино с ближния си, да проповядва навсякъде и при всички обстоятелства, че „Виното е любов, любовта е вино".

Напоследък жените активно участват в политическите партии, Вашата партия мъжка ли е? От 700 членове над 50 са жени. Винаги, когато се събираме с членове и гости, казвам, че масата не е красива без красивата част от населението. Както виното на масата, така и жените са добре дошли.

Има ли Винената партия политически амбиции, ще участва ли в избори? Политическите партии искат да разделят българския народ на части и да го владеят. Ние искаме да го обединим, той да бъде единен, цял и така по-лесно да надживява трудностите. Нямаме политически амбиции и не искаме да участваме. Буров е казал, че властта развращава властимащите. Ние искаме да запазим чистотата на обикновения човек от народа.

Като истинска партия, обаче, всяка година провеждате конгреси. Какъв дневен ред имате, какво обсъждате, какви решения взимате? Първата ни цел е да съберем членовете на дружествата от цяла България, за да празнуваме поредната годишнина от създаването на партията. Следващото нещо е да може при събирането, да направим дегустациите и да определим призьорите на титлата „Най-добър винар" за бяло и червено вино – 1-во, 2-ро и 3-то място. Другата задача на конгреса е да връчим дипломи от колежа „Трифон Зарезан" на всеки, който има 5-годишно членство в партията. Изпитът е пред комисия и след успешната му защита, членовете стават дипломанти.

Вие какво вино предпочитате – бяло или червено? Зависи от сезона. Зимата обичам червено вино. Градусите са му между 10 и 14 градуса. Бялото вино е лятно и се пие с бели мезета – пилешко, риба и е за предпочитане през топлите месеци.

Празнувате ли освен Трифон Зарезан и Деня на влюбените? От 1-ви до 14 февруари за нас всеки ден е празник. Ние казваме „Виното е любов, любовта е вино", т.е. виното е добре дошло, но когато има любов, животът става чудесен, така че нямаме нищо против да честваме и деня на любовта.

Вирни се горе