Инж.Кръстьо Вангелов:„Амер Спортс„ инвестира над 35 млн.лева през последните три години

Инж.Кръстьо Вангелов:„Амер Спортс„ инвестира над 35 млн.лева през последните три години

Отличиха „Амер Спортс България" с приз за най-добър инвеститор

Инж.Кръстьо Вангелов-изп.директор на фабриката ски Чепеларе пред Smolyannews.com

-Гн Вангелов, честита награда. Това е високо отличие за фабриката,какъв е размерът на инвестициите през последните години?

Благодаря, на официална церемония в София бяхме удостоени с тази висока награда „Инвеститор на годината” в класа за фирми до 100 млн. промишлена продукция, което е голямо признание за работата на екипа и инвеститора, който се ангажира с тази голяма инвестиция, която направихме през последните три години и особено миналата година. Искам да подчертая, че през последните три години от придобиване на завода за ски в Чепеларе, „Амер Спортс„ инвестира повече от 35 млн. лева и те са основно в повишаване капацитета на оборудването, подобряване на самите производствени линии с цел повишаване на качеството и увеличаване на работната ръка. За три години ние удвоихме работните места – от 320 през 2008 г., м.г. бяхме 690 човека, в определени моменти сме стигали и до 750. Тази инвестиция създаде възможност да се развие фирмата и да просперира,както и да има добро бъдеще.

-Какво е нужно, за да се привлече такъв инвеститор, като „Амер Спортс”?

Няма формула. За да дойде един инвеститор, той трябва да повярва в екипа. С „Амер Спортс” имаме дълги взаимоотношения – повече от 31 години. Ние се познаваме с тях още от далечната 1981 г. „Амер Спортс”, имам предвид фирмата „Атомик”. С тези взаимоотношения през годините сме доказали, че можем да работим заедно. Придобихме в този период ново ноу-хау за производство на ски и те ни повярваха, че може да се справим с предизвикателствата да правим висококачествени ски на две от най-големите фирми в света – „Атомик” и „Соломон” и затова решиха да придобият активите на нашата фирма и прехвърлят по-голяма част от продуктите.Ние произвеждаме повече от 60 % от плъзгащите продукти на двете фирми. Не без значение е и местоположението, ние сме в Източна Европа и заплатите са по-ниски, но все пак сме в Европа и комуникацията между Австрия и България е много по-бърза от Австрия и Китай примерно.

-Колко процента представлява производството на фабриката от световния пазар?

Около 15% от световния пазар се правят тук. Целта бе ние да бъдем 60% от производство на плъзгащи продукти, а процента в световния пазар зависи от много неща. В момента групата ”Атомик” и „Соломон” са най-силните в световния ски пазар. Тази година се усеща кризата, която е в световен мащаб– ските са изделия, които не са от първа необходимост. През тази година се чувства едно затягане не само в нашата фирма, но в целия бранш. Има свиване на търсенето. Но, важното е, че ние придобихме капацитета за едно голямо количество, вече го имаме,а също и необходимия квалифициран персонал.

-Получихте сертификат за инвеститор клас А, какви предимства дава той?

Да, той помогна много за фирмата, това е едно признание.Помогна да се направи по-бързо процедурата за строителството, защото сроковете там са съкратени. Също така и за самия инвеститор.Той се убеди, че правителството има отношение към самата инвестиция. Това накара “Амер Спортс” да потвърди, че е намерил правилното място да инвестира в България. На нас ни се отпусна една сума от 150 000 лева за приходяща пътна инфраструктура,а това ще подобри самата визия фабриката и условията.

-Колко чифта ски се произвеждат годишно?

През миналата година сме произвели 850 000 чифта. Тази година целите ни са да се стигне 10-15% повече. Но това ще го покаже пазара. Ските излизат на пазара след 15 октомври и основно се продават до Коледа. Тази година нямаше сняг до Коледа и не беше добра за пазара. Ние сме вече 37 години в този бранш, тази цикличност я има.

-Каква е средната работна заплата във фабриката?

Средната работна заплата е 950 лева за миналата година. Една добра заплата за региона, с пълните осигуровки, безплатен обяд. Получават я 700 души, това не са само хора от Чепеларе, а и от региона – Смолян, Момчиловци, Стойките и т.н.

-Получихте още една награда?

Да,за принос в развитието на икономиката. Индустрии, инвестиции, интелект, инициатива – от Българската стопанска камара.

Вирни се горе