Има всички шансове болницата в Девин да заработи през февруари

 Има всички шансове болницата в Девин да заработи през февруари

“Има всички шансове болницата в Девин да заработи през февруари”, каза в интервю за Kmeta.bg кметът на общината Цветалин Пенков

Г-н Пенков, правителството отпусна 700 хил.лева, за да се отвори отново болницата в Девин. Ще стигнат ли тези пари, да заработи лечебното заведение, след като беше затворено заради фалит?

Сегашното решение на Министерския съвет е част от един дълъг процес, който започна с реално разбиране за проблема, още преди няколко месеца. Преди тези 700 хил.лева, които отпуска правителството сега, от Министерството на здравеопазването, бяха приведени други 400 хил.лева, които са част от необходимите 650 хил.лева за ремонт и оборудване на болницата. В момента текат обществени поръчки, едната от които, за съжаление се обжалва, поради недобросъвестни участници или злонамерени такива. Те са, както казах за ремонт и оборудване. 700-те хил.лева пък са за част от нужните 1,6 млн.лева за изплащане на възнаграждения на служители, плащания на доставчици и на други кредитори. С постановлението на Министерския съвет с дата 27 ноември, което сигурно ще бъде обнародвано в понеделник или вторник, продължава програмата, която сме си поставили за възстановяване на болницата. Това се случва със съдействието на Министерството на финансите и на определени народни представители, разбира се и с нашия екип от общината.

Кога ще отвори врати болницата?

Очакваме ремонтите да започнат до две седмици. Ако ни бъде допуснато предварително изпълнение на обществената поръчка, въпреки обжалването, надявам се, че към края на януари може и да сме готови, до тогава трябва да бъде доставено и оборудването. По план, по график, тогава ще започнем разговори, с които ще стартират разплащанията. Ще се водят разговори и с новото ръководство на болницата, което ще бъде предложено сега на следващата сесия на общинския съвет, идния вторник – 3 декември. Надявам се в началото или в средата на февруари да се поздравим с „началото на началото”, тоест едно по едно отделенията да заработят. Трябва да се възобнови и разрешението за работа на болницата, да се сключи договор с Националната здравно-осигурителна каса. Процесът е сложен и тежък.

А има ли достатъчно кадри, достатъчно персонал за лечебното заведение?

Това беше едно от темите, с която се спекулираше , дори се сатанизираше. По отношение на нисшия персонал – медицински сестри и санитарки, имаме достъчно квалифицирани кадри на територията и на трите общини, които обслужва болницата. По отношение на лекарите, ядрото от лекари, които са работили и са декларирали, че ще продължат да работят, това са седем, осем специалисти, те и сега извършват доболнична помощ в различните си практики. В този смисъл, аз съм обнадежден, че ще успеем да окомплектоване екипите, които да обслужват дейността на трите или четирите отделения, в зависимост от формата на болницата. Имам няколко запитвания, включително и по електронната поща и по телефона от лекари от различни краища на страната, които имат желание да заработят при нас. Аз съм оптимист, и при подкрепата на правителството, и на медиите, и на хората от региона, това лечебно заведение ще заработи. Всички имаме нужда от тази болница, това е доказано, въпреки целия нихилизъм в обратната посока. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и се надяваме подкрепата да продължи.

Зимата вече дойде, какво е положението при вас в планината? Подготвени ли сте?

Положението е нормално, при зимни условия. Падна първия сняг, 15-20 см, който на следвия ден се стопи. В момента температурите падат. Тъй като очакванията са, те да паднат под 10 градуса, екипите за зимно поддържане на пътищата са в готовност. Всички от държавните служби и от общинска администрация сме готови да осигурим нормални дейности, пак казвам при зимни условия в цялата община.

Вирни се горе