Игнат Колчев/Председател на Административен съд – Смолян/:„Най-хубавото и най-лесното нещо в този живот е да работиш по правилата“

Игнат Колчев/Председател на Административен съд – Смолян/:„Най-хубавото и най-лесното нещо в този живот е да работиш по правилата“

Г-н Колчев, как се отрази извънредното положение на работата на Административния съд в Смолян? Има ли забавяне на делата?

Не бих казал, че има голямо забавяне на делата. Няма пък да е точно, ако кажем, че изобщо няма забавяне. Опитахме се да дадем всичко от себе си, за да не го усетят гражданите. Висшият съдебен съвет взе решение в един определен период от време да не се разглеждат дела. За нас това беше добро решение. Съдиите останаха по домовете си, но направихме отдалечен достъп до съдебно деловодната програма, така че всеки да работи дистанционно и да пише делата, които вече са обявени за решаване. Делата се разпределяха и отиваха до докладчиците. Реално тези, които са били оставени без движение, се съобщаваха на хората. Слава Богу съвременните технологии позволяват работата да продължи. Ето ви един пример: делата по чл. 72 от ДОПК за разкриване на информация, която представлява данъчна и осигурителна тайна, всички тези актове – четири или пет на брой, по искане на полицията, аз пишех определението си, подписвах го с електронен подпис и съответно изпращах по имейла в ОД МВР. От там те го изпращат в НАП – Смолян. Така става един безконтактен обмен. Години наред съдебната система се надява да въведе електронно правосъдие. КОВИД – 19 ни принуди да го направим. От тази гледна точка хората не са били ощетени. Относно правилата и мерките, които предприехме, те са с цел да се запази живота и здравето на хората, но в същото време да се гарантира срочното разглеждане на делата, така че никой гражданин да не остане с усещането, че неговото дело е забавено. Ние сме започнали работа от 11 май. За три седмици старите дела почти сме ги изчистили. Реално сега всички дела са от 2020 г. Тук става въпрос за добра организация и желание. Българското административно правосъдие прави всичко, което е по възможностите ни и по силите ни.

Означава ли, че кризата с КОВИД – 19 ви направи по-подготвени да работите електронно и оттук насетне ще се използва ли?

Определено ни научи на много неща и в следваща такава ситуация ще реагираме много по-бързо. Няма да има лутане, още в самото начало ще знаем какво да правим. Имаме готовността, имаме изградена система за работа дистанционно. Та, ако щете можем да гледаме делата и през скайп. Нямам притеснения за това нещо.

След извънредното положение мерките започват да се разхлабват. Вие присписобихте зимната градина на Съдебната палата в зала и изнесохте там делата, с оглед безопасността на хората. Каква е организацията?

В една медия се написа, че съдът се скри, а прокуратурата продължава да работи. Коментирах, че прокуратурата не приема граждани, а ние работим с граждани. Това е разликата. Всички мерки, които предприехме, са за безопасност на гражданите, но след като сме взели това решение, трябваше да намерим и начина да продължим работа. Намерихме го. Използваме Зимната градина, която е предназначена за съвсем други неща, но здравето и живота на хората са приоритетни. Създадохме следната организация: до делата допускаме само страните; преди изчакването на реда за заседанието ставаше пред залата, сега е пред Съдебната палата; преди насрочвахме делата с интервал 10 минути, в момента заседанията се провеждат с много по-голям интервал, за да може след всяко дело да се проведе дезинфекция в залата. Призовкарите в 95 % от случаите призовават по телефона. Те съпровождат хората до залата, след приключването на заседанието ги съпровождат до изхода. На призовкарите, които са най-рисковите и контактуват с най-много хора, всеки месец ще им правим ПСР тестове за сметка на съда. Създали сме организация и на гише. Имаме преграда, поставили сме ограничителна линия. На гише работи един служител. Всички служители са с предпазни маски. Трябва да се научим, че като има правила трябва да ги спазваме. Не можем ние да си преценяме кои правила са важни и кои не. След като е казано, че няма да се шофира след употреба на алкохол, няма да го правиш, след като е казано, че в затворени помещения, в обществени сгради ще се ползват маски и ще се вземат мерки, ще се прави. Така че няма какво да умуваме. Когато дойде гражданин да обжалва наложена санкция, за това че не е носил предпазна маска или е нарушил правилата на социалната дистанция, с какви очи да потвърждаваме наложената санкция, след като ние самите не изпълняваме мерките. Несериозно е и е обидно към самата институция и към нас самите.

Ще се справите ли срочно с приключването на делата и каква е натовареността на административния съд на този етап?

Със срочността на разглеждане на делата категорично ще се справим, дължим го на хората. Имаме създадена организация за управление, така че да не допуснем забавяне. Не мога да кажа в момента каква е натовареността. Миналата година бяхме високо натоварени. Тази година постъпленията на делата е намаляло, но аз си мисля, че това е измамно предвид извънредното положение. Очаквам през втората половина на годината да ни засипят дела. Работа ще имаме. Но това беше глътка въздух, така че да можем да си изчистим старите дела и успяхме.

Казахте, че очаквате през втората половина на годината повече дела, все пак има и съдебна ваканция. Ще се ползва ли?

Въпросът с ваканцията стои по особен начин. От една страна съдебната ваканция е законово регламентиран от 15 юли до 1 септември. ВСС казаха, че най-вероятно тази година няма да има съдебна ваканция, но ВСС не може да каже, че няма да се спазва закона. За мен лично въпросът опира до съзнанието на всеки магистрат. Когато имаш дела, а е съдебна ваканция, никой не може да ти забрани да работиш. След като си магистрат и от теб се изисква да имаш високи морални качества, ще работиш. Образно казано, който си е изчистил делата ще почива, който не – ще работи.

Има ли Административен съд – Смолян ресурсен капацитет? Достатъчно обезпечен ли е с кадри, за да се справя с натовареността?

Знаем много добре, че качествено и бързо правосъдие без ресурс не се прави. От няколко години в България върви темата за прекрояване на съдебната карта. По-запознатите знаят, че зад тези хубави думи стои опасността, окрупнявайки съдилищата да се наложи за съвсем дребни неща да се ходи на дело примерно в Пловдив или по-далеко. Правосъдието трябва да е близо до хората. Всеки един съд има нужда от определен ресурс. Не могат двама или трима съдии да поемат целия обем от работа. Има определен санитарен минимум, според мен, който е гарант за качествено и срочно правосъдие. Ясно е, че повече съдии ще правораздават и по-качествено, и по-бързо. Правосъдието, като всяка друга стока има степен на полезна пределност. Правосъдието в България може да е много скъпо, но на тая бедна държава струва ли си да бъде. Трябва да има баланс. Никак нямаше да ни се отрази зле, ако имахме поне още една секретарка. Трите ни съдебни секретарки са от населени места извън град Смолян. Всеки ден пътуват. Определено е натоварващо. Три съдебни секретарки на пет съдебни състава не е най-добрата опция, но това е наличния ресурс и се справяме. Стараем се след като е създаден един добър имидж на административните съдилища да го запазим, така че гражданите да бъдат спокойни.

До кога ще продължите с изнесените дела в зимната градина?

Може би ще прогнозирам смело, но смятам че след 14 юни няма да заседаваме там. Смятам че нещата ще се нормализират. Повод да съм такъв оптимист са и сутрешните отчети на националния щаб. Виждам накъде вървят нещата. В общи линии очаквам да се върнем към нормалния ритъм. Трябва да бъдем разумни и отговорни обаче. Правилата трябва да се спазват.

На финала какво бихте искали да кажете на хората?

Бих казал следното: израз на зрелостта на една държава са нейните органи и институции. Когато една държава в кризисна ситуация, каквато беше във връзка с КОВИД – 19, блокира или не е в състояние да се справи, общественото доверие отслабва. Когато в една такава ситуация държавата е силна, държавността е силна, институциите работят и намират начин да се справят, тогава и самочувствието на гражданите има основание да е високо. Откакто избухна пандемията, която следя от самото начало, и констатираха първите случаи в България на 8 март, ние започнахме да се качваме в световната класация. По едно време стигнахме на 60-то място, след това започнахме постепенно да слизаме надолу. В момента България е на 86 място в класацията на страните, подредени по брой заразени и смъртни случаи. Когато в една такава ситуация виждаш, че България пада надолу, означава, че институциите, държавността работят. Така че ние имаме повод да се гордеем и стига сме сравнявали какво е в чужбина и какво е в България. Е, видяхме как се справиха прехвалени държави. Когато институциите в държавата работят, хората трябва да бъдат спокойни и да знаят, че има кой да бди над техните интереси.

Г- Колчев, вие лично как преминахте през пандемията? Изплашихте ли се, правихте ли си тест?

Нека отговоря малко шеговито. Тази пандемия е малко като рогата на мъжете – едни имат, други нямат, трети никога няма да разберат, че имат. Предпочитам за сега да не знам дали съм изкарал вируса или не. Не съм си правил никакъв тест до сега. Изкарах пандемията на работа. Всеки божи ден съм работил тук, не от вкъщи. Не съм се притеснявал. Аз съм моряк, свикнал съм да се отправям с много по-сериозни ситуации в морето. Но , искам да кажа следното: за да не се притесняваш, трябва да спазваш правилата. Най-хубавото и най-лесното нещо в този живот е да работиш по правилата. Спазваш ли ги, всичко е ОК.

Вирни се горе