Хайри Садъков /ДПС/: "Разсрочването на задълженията на вероизповеданията е справедливо решение"

 Хайри Садъков /ДПС/:  "Разсрочването на задълженията на вероизповеданията е справедливо решение"

Хайри Садъков, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по няколко теми:

„Прие се да има отсрочване до 10 години на дълговете на вероизповеданията, преди това имаше голямо късо съединение, защото беше гласувано да се опрощават дълговете на Мюфтийството. Кажете ми защо днес отново имаше пререкания, какво означава на практика това разсрочване за 10 годишен период?”, попита водещата.

Въпросът с разсрочването на дълговете има предистория, а реакцията на националистите не е учудваща. Той продължи, че въпросът е поставян няколко пъти на КСНС при президента и там е взето общо решение във връзка с гарантиране сигурността на държавата да се осигури държавно финансиране за вероизповеданията. „Само че става дума вероизповеданията да ползват държавна субсидия, а не да се опрощават дългове, нали така?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че определената субсидия е за да покрива разходи на всички вероизповедания в страната за издръжка на дейността, включително за възнаграждения на свещенослужители, персонал и т.н. С натрупването на дълговете става невъзможно свещенослужителите от мюсюлманското вероизповедание да получават възнагражденията си. За да се намери решение на този проблем е било предложено да бъде опростен този дълг. В крайна сметка се е стигнало до решение за разсрочване на непогасените публични задължения. По време на консултациите всички са били съгласни, но при разглежданията в пленарна зала националистите са заели друга позиция. „Но мисля, че днес се намери справедливо решение, отсрочването на непогасените към 31-ви декември 2018 г. дългове дава възможност да работят системите на всички вероизповедания и да се избегне този спор за опрощаването на дълговете! Мисля, че това е универсално решение!”, заяви Хайри Садъков.

„Смятате ли, че след като стана ясно, че не всички сте съгласни с тази позиция, няма в бъдеще да се получат отново проблеми, противодействия на днешното решение?”

Събеседникът й отговори, че не вижда какво противодействие може да има, след като се е взело справедливо и ясно решение, преминало през толкова дискусии и дебати, в които са участвали и вероизповеданията и те са дали съгласието си за разрешаването на този въпрос.

Оставките на Цветан Цветанов.

Хайри Садъков заяви, че това е вътрешнопартийна тема на ПП ГЕРБ. А ДПС си има собствени форуми, на които взема решения и не позволя на другите политически сили да се намесват там.

Твърденията за тайни договорки между ГЕРБ и ДПС и оформянето на ново парламентарно мнозинство.

„Но това има отражение върху цялата държава, включително и върху вас, това не са просто някакви оставки, а са оставки на една от ключовите фигури за развитието на българската държава през последните 10 години. Но вие сте решили да не го коментирате. Оттук нататък с нов председател на ПГ на ГЕРБ. Как ще процедирате, защото очевидно вие влизате във все по видими контакти с ГЕРБ, доста от законите гласувате заедно с ГЕРБ, получи се едно ново парламентарно мнозинство, ще продължава ли то и при новия председател на ПГ на ГЕРБ?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че действията в пленарна зала на ДПС не са повлияни нито от председателството на парламентарната група на която и да е политическа сила, нито от принципите на която и да е друга политическа група. ДПС следва собствената си програма и там, където законодателството се припокрива с нея е нормално да го подкрепят. „Не търсете надпартийна или коалиционна друга връзка, следваме приоритетите си, следваме важните теми за българското общество и по този начин и работим! Ние сме показали в годините назад как работим и че сме изключително принципни в това отношение!”, категоричен бе народният представител.

„Прочетох един коментар – „ГЕРБ управлява, а ДПС консумира властта”, как ще го обясните?”, попита водещата Клара Маринова.

Народният представител отговори, че не би коментирал подобни изказвания, защо те по никакъв начин не кореспондират с истината. „Отричате ли, че има ново парламентарно мнозинство в Народното събрание?”, продължи с въпросите си водещата. Хайри Садъков отговори, че парламентарното мнозинство е ясно още началото на мандата на 44-то Народно събрание. А позицията на ДПС продължава да бъде, че е вредно участието на националистите в правителството и в мнозинството в парламента.

„Кога ще разберем вашата листа, вашия водач?”

Хайри Садъков отговори, че в края на месеца трябва да приключат заседанията по региони, на които се правят номинациите. Следва решение на централния предизборен щаб, на Централния съвет и тогава ще стане ясно.

„Прави впечатление, че колкото повече се приближаваме към евроизборите, толкова повече избирателите се интересуват от вътрешнополитически, а не от европейски проблеми. Измества се еврофокусът и се налагат национални гледни точки в предизборната кампания. Защо?”, попита водещата Клара Маринова. Хайри Садъков отговори, че причината за това е ниският жизнен стандарт. Оттук идва и евроскептицизмът. Народният представител подчерта, че трябва да се фокусираме върху важните теми за страната и да се обърне достатъчно внимание на жизнения стандарт на българския гражданин. „А как ще се случи това, след като жизненият стандарт все повече пада в България?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че ДПС многократно поставя въпроса за надпартиен консенсус по основните теми за България. „Работим по своята програма за ускорен растеж и развитие, тя е към своя финал, има готовност за такава дискусия, надяваме се в скоро време да срещнем разбиране от системните партии в страната и да седнем да говорим по тези надпартийни, национални приоритети, по които да работи което и да е правителство, защото това би извело страната по-бързо на друг хоризонт, по-близък до европейския!”, завърши Хайри Садъков.

Вирни се горе