Георги Първанов: Нямаме нужда от нова класова борба

Георги Първанов: Нямаме нужда от нова класова борба

Прессекретариатът на държавния глава разпространи брифинга, даден от Първанов пред медии във Велико Търново

Г-н президент, Вашият коментар за енергийните проекти… Аз мисля, че е много важно, когато се прави новата енергийна стратегия на този кабинет, а тя не би трябвало да бъде на този кабинет, тя трябва да бъде енергийната стратегия на България, да има елементи на приемственост. И особено важно е да не се правят разчетите само на базата на онова, което ще се изхарчи или спечели в рамките на този мандат. Големите енергийни проекти са инвестиция в енергийната сигурност на страната в стратегически план, от порядъка на 2015 – 2020 година. Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите, така както сме заявили своето намерение, това означава да преценим много внимателно какво правим. Не приемам онова, което прозвуча по-скоро от подкрепящите правителството формации – да се спрат големите проекти, априори с идеята, че стрували много пари и да се търси отдаването им изключително на частни начала. Европа и световният опит показват, че държавата е тази, която се ангажира с правенето на енергетика. Ако искаме наистина да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира с нея, а не да я оставя на частници, още по-малко на такива, които са отвън, които ще си имат своите интереси. Така че, аз съм за това да се направят анализите, изчисленията, но в същото време да не се губи стратегическият поглед.

Вашият коментар на въпроса необходимо ли е пълно отваряне на досиетата и докъде може и трябва ли да се разгласява информация? Аз приемам това, винаги съм апелирал за нещо, което каза и премиерът Борисов – всичко да се качи на сайта, всичко да бъде огласено, за да може всеки да си прави изводите за това кой в каква степен е бил полезен на държавата, или пък е изпълнявал някакви други функции. Но знаете ли, не искам покрай това да се разгръщат нови кампании. Идеята за една нова вълна на лустрация, след като имахме закон “Панев” преди много време, след като имахме други опити за лустрация, доста печално завършили, аз отклонявам категорично, смятам, че това е водене на класова борба с нов знак. 20 години след началото на прехода за мен това е една битка, която е излишна на България. В условията на криза ни е необходима консолидация на обществото, а не търсене на нови разделителни линии.

Как ще коментирате предстоящата реформа в МВР и по-точно разширяването на правомощията на министъра. Това е работа на самия министър, на кабинета като цяло. Те преценяват какви структурни промени да направят. За мен много важно е да не се губи мотивацията на служителите, в ГДБОП, в другите служби и структурни звена на системата, защото това е ключовият елемент в постигането на нови по-високи резултати в борбата с организираната и не само с организираната престъпност.

Желю Желев тази сутрин лансира идеята за президентска република, а премиерът Бойко Борисов заяви малко по-късно, че ще инициира промени в конституцията. Вашето мнение. Не съм чул какво са казали двамата, аз пътувах през това време. Аз съм казал нееднократно, че съм за това да се запази парламентарният характер на републиката. Това първо. Второ – корекции в президентските правомощия може да има и съм обосновал какво точно може да се промени – правото на президента директно да свиква референдум, преодоляването на президентското вето да става с по-висок процент депутатски гласове, може би правото на законодателна инициатива, но толкова. Мисля, че не бива да нарушаваме тази конституционна схема, която е заложена в началото на прехода. Тя е работеща. Ние имаме европейска конституция и тъкмо за това искам да заявя своята позиция още веднъж категорично – аз ще участвам в този дебат за Велико народно събрание, за промени в конституцията, възможно най-аргументирано. Чисто политически погледнато, смятам, че в условия на криза да се занимаваме с Велико народно събрание е едно пилеене на политически ресурс, на управленски ресурс, който ще ни бъде необходим за тези антикризисни мерки, които трябва да бъдат предприети буквално в близките дни и седмици, за да можем в предстоящата година – две да ограничим кризата и да започнем да я преодоляваме.

Вашият коментар на изказването на Иван Костов за това, че задачите на ДАНС и МВР се припокриват. Мисля, че г-н Цветанов предложи разумната формула да седнат експерти и от двете страни , а всъщност не би трябвало да са две страни, те са от едната страна на барикадата – срещу организираната престъпност. Да преценят – ако има такова застъпване, то да бъде преодоляно. Отново искам да кажа – от тези безкрайни структурни промени, които от началото на прехода реализираме, от тези законови промени, мисля, че се създава елемент на демотивация на една голяма част от хората, участващи в борбата с престъпността. За това за мен е много важно да запазим тази мотивация и ефективността на този процес.

Виждате ли премиера Бойко Борисов в качеството на президент? Той не е започнал още работата си като премиер, вие искате да го видим като президент.

Питам, защото тази сутрин беше отправено такова предложение. Всеки може да прави каквито си иска предложения. Може всеки да предполага, а народът разполага, ако мога да перефразирам една известна поговорка.

Вирни се горе