Дора Янкова: 2009 беше градивна година за Смолян и жителите на общината

Дора Янкова: 2009 беше градивна година за Смолян и жителите на общината

Г-жо Янкова, с какво изпращете старата година и каква е Вашата равносметка като кмет на Смолян? Като кмет изпращам една година, която беше градивна за община Смолян и нейните жители в няколко измерения. Приключихме изграждането на пречиствателната станция. В момента се извършва подмяна на канализацията и до 2011 г. ще имаме изцяло модернизирана водна система. През тази година реализирахме проект за цялостно улично осветление в града с диспечерски пункт, който е уникален за страната, където на компютърна система се следи работата и излизат всички грешки в съоръжението. През тази година започна и санирането на 7 училища, което ще приключи през следващата година. Реализирахме и доста политики, свързани със селищата Соколовци, Бостина, кв. Устово, Подвис и Влахово с изграждане и рехабилитация на основния път, плюс още доста по-малки проекти. Това беше годината – градивна, с много изводи и в същото време с отправни точки за следващата година.

Какви бяха трудностите? Най-вече във връзка с възможности, които не бяха реализирани, заради отражението на финансовата криза върху местните финанси. В приходната част останахме почти изцяло на местни приходи от данъци и такси, тъй като нямаше пазар и продажби. Ние бяхме заложили около 3-4 милиона, свързани с пазара и продажбата на имоти, но това реално не се реализира. Нарасна силно безработицата, особено във второто полугодие, отиде до 13%, докато в предишни години отчитахме 6% процента. Т.е. нарастването е двойно.

Какви са целите за следващата година, като конкретни проекти, които сте планирали? Искам да приключим санирането на училищата. Имаме 4 социални дома, които смятаме да модернизираме, защото и хората, които живеят там трябва да бъдат в по-добра страна. Възнамеряваме да променим поне 5 улици и градското пространство, да продължим водния цикъл. През 2010 г. искам да реализираме публично-частно партньорство за топлоцентралата в града, както и за нова голяма детска кухня. Догодина също ще имаме редица фолклорни празници, както по традиция. Макар и в криза, ще продължим да браним нашите традиции и фолклор.

Да, Смолян е своеобразен център в това отношение. Смолян продължава да е едно духовно място където начинът на живот е свързан с патриотизъм, с родолюбие, с фолклор, с традиции. Това дава голяма сила и ни отличава.

Какви са целите Ви по линия на българските общини? Иска ми се през следващата година да разпишем нов тип взаимоотношения с държавата по отношение на общинските финанси. Има възможности икономическият данък да стане и местен, поне част от него, за да не спира развитието на българските общини, защото, ако останем със статуквото, което мина тази година, като един тежък извод за финансите на общините, рискуваме да забавим местното развитие, тъй като само европейските фондове не стигат. Те са бавни и не са толкова много. Ако направите една сметка и видите колко са всички средства за 7-годишния период, който изтича 2013 г., ще видите, че разделено на всички общини не се пада по повече от 1 милион. Ако останем само на тези средства, това ще задълбочи контрастите между отделните общини. Поради тази причина са необходими правила и политика между държавата и общините за друг тип местни финанси. Ние искаме нов закон за общинските финанси. Вече водихме разговори в това отношение с министър-председателя Бойко Борисов и с председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и остана с отправна точка 2010 г. да бъде разписано, за да може през 2011 г. да влезе в сила. Много искаме това да се случи.

Какво си пожелавате в навечерието на Новата година? Моят призив постоянно е да запазим планинския начин на живот, да има повече взаимопомощ и солидарност между хората. Когато седнеш на масата, виж съседът има ли. Когато си здрав, виж около теб има ли болен. За да можем да си възвърнем онова чувство на човешка солидарност, което е част от родопчаните.

Извън политиката, как ще посрещнете Новата година? В къщи. Винаги вкъщи, с роднини и приятели и след това в 00.00 ч. на площада с жителите на града.

Желаем Ви весело посрещне и успехи през новата година! Аз пожелавам повече приятели на Смолян и на Вас много успехи!

Интервю на Владимир Савов, Информационна агенция КРОСС

Вирни се горе