ДНЕС в Смолян помага на граждани, потърпевши от монополисти

ДНЕС в Смолян помага на граждани, потърпевши от монополисти

Ралица Данчева – регионален координатор на “Движение за национално единство и спасение”

  • Г-жо Данчева, увеличават ли се случаите на граждани, които идват да търсят консултации в офиса на ДНЕС в Смолян?

  • Да. Все повече граждани получават консултации от юристите на Движението в приемната на бул. „България” 6, но мисля, че като цяло българинът не умее да търси и да защитава правата си.

  • Кои монополи най-често злоупотребяват с хората?

  • Има внесени жалби по отношение на електроразпределителното дружество EVN, В и К и мобилните оператори – 2 от тях към М-тел. Напоследък има внесени жалби и във връзка с проблеми при пенсиониране и неизплатено майчинство от работодател.

  • Разкажете за случаи, на които сте успели да помогнете?

  • Радваме се, че успяхме да помогнем за решаването на няколко проблема, които засягаха големи групи от граждани. Ще започна с това, че представител на клиентския отдел на Управлението на EVN в Пловдив се среща няколко пъти с юрист на Движението и от тогава няма прекъсване на електрозахранването за закъснение на заплащането от един месец, а в с. Момчиловци пенсионерите вече нямат проблем с двойното заплащане на сметките. Със съдействието на Координационния съвет на ДНЕС беше покрит изкоп, направен от ВиК 4 месеца по-рано. Друг случай е свързан с мобилния оператор М-тел. При сключен договор за месечна такса 12 лв. за две карти, които говорят безплатно и 2000 безплатни минути към 3 номера към същия оператор, клиентка получава две поредни сметки около 100 лв. След намесата на юрист на Движението – Румяна Исова сметките са коригирани.

  • Наскоро подписахте споразумение с кандидат-кметовете за провеждане на толерантна кампания. Смятате ли, че тя ще бъде такава и какви мерки ще предприемете ако някои от тях злоупотребят с изказванията си или действията си?

  • Всички кандидат – кметове, които подписаха споразумението, приветстваха националната инициатива и ние вярваме в тяхната коректност и почтеност. Ако все пак си позволят злоупотреби с изказвания или действия, ние ще информираме местните и национални медии.

Вирни се горе