Да отидем в храма, за да почетем Божията Майка, която е наш бърз помощник и застъпник

Да отидем в храма, за да почетем  Божията Майка, която е наш бърз помощник и застъпник

На 21 ноември, Православната църква отбелязва Въведение Богородично. За значението на празника разговаряме с един млад човек – Никола Ангелов, който е певец в храм „Св.Теодор Стратилат” в кв.Райково.

  • Може ли да ни разкажете подробности за 21 ноември, когато честваме Въведение Богородично и какво всеки православен християнин трябва да знае за този ден ?*

-За жалост и този празник днес е изпразнен от християнското му съдържание. Трябва обаче да знаем с какво се свързва самия празник. Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога тържествено Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. С решение на Св.Синод , 21 ноември се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнската младеж. Целта е била общение с Христа и Църквата му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали.

Днешният празник трябва да свързваме с желанието ни да водим децата си в храма Божий, от млади години да ги учим на молитва и слушане на Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли. Това е първата седмица от Рождественския пост и се приема Свето Причастие.

-В този смисъл какво бихте посъветвали родителите да правят на православните християнски празници, защото се празнуват по доста светски начин ?

-В служението съм забелязал, че все по малко млади хора има в храма, което вероятно е и по вина на родителите, които не са възпитали децата си в духовния път. Всеки гледа ежедневните си задължения, а забравя за духовното. Сам Бог е казал: „Оставете децата да дохождат при мен и не им пречете, защото на такива е Царството Божие”. Разбира се има и млади хора, които посещават храма и това е радостно. Бих призовал повече младежи да се обърнат към вярата, защото тя ще ги спаси.

-Трудно ли става да се привлекат млади хора в храма. Вие може би давате пример за това ?

-Много мои познати се допитват до мен за напътствия във вярата и по време на празници. Радвам се, че покрай мене доста млади хора идват в църквата и когато им казваш какви чудеса прави Бог с нас, на тях сами им се отварят очите и започват да го търсят Важно е да знаеш как да го обясниш на техния език, иначе няма да те разберат, а когато го видят и разберат е друго.

-Може ли да споделите Вас с какво ви привлече църквата. Хората на вашата възраст предпочитат да се забавляват и да водят светски живот?

-От шест годишен имах много голямо желание да отида на църква, привличаше ме камбанният звън преди службите. Първо дядо ми Никола ме заведе в храм „Св.Неделя „ в Райково. Нещо ново и нещо хубаво беше усещането. Мирисът на тамян, песнопенията, горенето на свещите, впечатлих се от Богослужението. След това се запознах с една жена от църквата и с нея започнах да ходя редовно на служби и желанието ми да бъда в храма още повече се засили. И оттогава участвам в Богослуженията. Бил съм в „Света Неделя”, „Св.Висарион Смоленски”, за малък период в църквата „Св.Пророк Илия” в кв.Дунево и сега съм в „Св.Теодор Стратилат”.

- И все пак днес е много хубав празник, Въведението на Божията майка в храма. Какво бихте пожелали на смолянчани?

-Да отидат в храма, да почетат Божията Майка, която е бърз помощник и застъпник на православните християни. Да изпросят в молитвите си здраве и благословение на децата и семействата си. Намираме се в благодатното време на Рождественския пост. Нека със смирено сърце и душа да посрещнем раждането на Спасителя на света – нашия Господ Иисус Христос и като евангелиста да възпеем : „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!”

Вирни се горе